Hoppa till huvudinnehåll

Försvars­­departementet

Försvarsdepartementet ansvarar för frågor om totalförsvaret. Ansvaret inkluderar Sveriges militära försvar och samordning av civilt försvar. Departementet ansvarar även för samordning av samhällets krisberedskap och skydd mot olyckor. Vidare inriktar och följer departementet upp Sveriges bidrag till Natos avskräckning och försvar, internationella försvarssamarbeten samt internationella insatser.

Aktuellt från Försvarsdepartementet

  • Pressträff då Pål Jonson tar emot Underrättelseutredningen

    Fredag den 13 juni bjuder försvarsminister Pål Jonson in till en pressträff i samband med att särskilda utredaren Carl Bildt överlämnar slutbetänkandet av Underrättelseutredningen.

  • Regeringens tre försvars- och säkerhetspolitiska prioriteringar

    Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

    Europa och Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskrigets slut. Tre centrala uppgifter för regeringen är att rusta upp totalförsvaret, fullt ut integrera Sverige i Nato samt stötta Ukraina.

Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Försvarsindustristrategi för ett starkare Sverige

Regeringen har beslutat om en strategi för Sveriges försvarsindustri. Målet är en innovativ och konkurrenskraftig försvarsindustri med hög produktionskapacitet.

Pressmeddelande
Pressmeddelande Illustration: Regeringskansliet

Regeringen föreslår en ny cybersäkerhetslag

Regeringen har i dag, den 12 juni, beslutat om en lagrådsremiss med förslag om en ny cybersäkerhetslag och andra lagändringar som genomför det så kallade NIS 2-direktivet. Förslagen ska nu granskas av Lagrådet.

Foto: Morris Fager/Regeringskansliet

Utredning föreslår nya åtgärder för att stärka näringslivets beredskap och motståndskraft

Den 9 juni överlämnade utredningen om näringslivets försörjningsberedskap sitt slutbetänkande till regeringen. Utredningen föreslår bland annat ett nytt system för försörjningsberedskapsavtal och att ett kansli för byggnads- och reparationsberedskap inrättas. Betänkandet kommer nu att analyseras och beredas vidare i Regeringskansliet.

Pressmeddelande
Pressmeddelande Illustration: Regeringskansliet

Nya bidrag till Natos stöd till Ukraina

Regeringen har gett Försvarsmakten i uppdrag att donera 550 miljoner kronor för stöd till Ukraina via Nato. Donationerna finansieras av stödpaket 19 för Ukraina, som presenterades av regeringen den 31 mars och beslutades av riksdagen den 29 april.

– Bredden i det svenska militära stödet är en styrka. Stödet till dessa Natofonder kommer att ge Ukraina en bättre uthållighet och logistikförmåga, säger försvarsminister Pål Jonson.

Illustration: Regeringskansliet

Försvarsbeslutet 2025–2030

Nu genomförs den kraftfullaste förstärkningen av totalförsvaret sedan kalla kriget. Sverige rustar snabbt i en internationell kontext och gör stora satsningar på både civilt och militärt försvar. Det militära försvaret får tillskott på över 170 miljarder och det civila försvaret över 37,5 miljarder till 2030. De militära försvarsutgifterna kommer att uppgå till 2,6 procent av BNP år 2028. Ett kraftfullt svenskt totalförsvar stärker både Sveriges och Natos säkerhet.

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Militärt stöd till Ukraina

Sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 har Sverige bidragit med militärt stöd till Ukraina. Det har skett en betydande förändring av nivå och innehåll på stödet som Sverige lämnar. Från skyddsutrustning i det första beslutet till stridsvagnar, avancerade vapensystem och ammunition i senare paket. Med stödpaket 19 som presenterades av regeringen den 31 mars 2025 uppgår det totala värdet av Sveriges militära stöd till Ukraina till cirka 80 miljarder kronor.

Foto: Ulf Grünbaum/Imagebank.sweden.se

Cybersäkerhet

Digital teknik berör närmast varje aspekt av det svenska samhället och ekonomin och den tekniska utvecklingen sker i rekordfart. Det finns inga indikatorer på att det kommer förändras. I takt med att det säkerhetspolitiska läget har försämrats och cyberhoten och sårbarheterna ökat, både sett till antal och komplexitet, ställs allt högre krav på Sveriges förmåga att säkra, skydda och stärka samhällets funktioner – även i cyberdomänen.

Foto: David Björkén/Northern Panorama

Rymden – en strategisk och operativ domän

Försvarsministern uppgav under det svenska EU-ordförandeskapet 2023 att regeringen ska utveckla en försvars- och säkerhetsstrategi för rymden. Regeringen beslutade 4 juli om en sådan strategi. Försvars- och säkerhetsstrategin för rymden utgör ett komplement till den nationella rymdstrategin med betoning på totalförsvar och säkerhet och stärker försvars- och säkerhetsdimensionen i rymdpolitiken.

Innehåll från Försvarsdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 1701 träffar.

Laddar...