Utrikes­departementet

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen.

Aktuellt från Utrikesdepartementet

 • Ytterligare 30 miljoner kronor i humanitärt stöd och experter till Turkiet och Syrien

  Med anledning av den humanitära situationen efter de kraftiga jordbävningarna som drabbade Turkiet och Syrien har regeringen idag skyndsamt beslutat om ytterligare 30 miljoner kronor i humanitärt stöd samt om att bidra med experter och materiel. Regeringen har också bemyndigat MSB att erbjuda stöd via Nato.

 • Regeringens åtgärder med anledning av jordbävningen i Turkiet

  Regeringen agerar skyndsamt och resolut med anledning av jordbävningen som i dag drabbade Turkiet och norra Syrien, både genom stödinsatser och i rollen som EU-ordförandeland. Regeringen har omedelbart som första åtgärd allokerat sju miljoner kronor till Internationella Rödakorsfederationen (IFRC) till stöd för den initiala responsen i Turkiet och Syrien.

 • Utrikesminister Tobias Billström träffade Polens utrikesminister Zbigniew Rau

  Fredag den 3 februari tog utrikesminister Tobias Billström emot Polens utrikesminister Zbigniew Rau. Under mötet diskuterade Billström och Rau bland annat den säkerhetspolitiska situationen med anledning av Rysslands invasion av Ukraina samt frågor om närområdet. Efter mötet hölls en gemensam pressträff.

 • Regeringen höll pressträff med anledning av Natoprocessen och Sveriges säkerhet

  Pål Jonson, Ulf Kristersson och Tobias Billström står vid varsitt talarbord i Regeringskansliets presskonferenssal. EU-flaggor och svenska flaggor i bakgrunden.
  Försvarsminister Pål Jonson, statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  Efter ett möte i det nya nationella säkerhetsrådet den 24 januari höll statsminister Ulf Kristersson, utrikesminister Tobias Billström och försvarsminister Pål Jonson en pressträff med anledning av Natoprocessen och Sveriges säkerhet.

Illustration: Regeringskansliet

Rysslands invasion av Ukraina

Här samlas information om arbetet kring den pågående säkerhetspolitiska utvecklingen i Ukraina.

Illustration: Regeringskansliet

Sverige och Nato

Här samlas information om arbetet med Sveriges ansökan om Natomedlemskap.

Foto: UN Photo

Sveriges förbindelser med omvärlden

Sverige har en lång tradition av aktiv utrikespolitik, med omfattande och nära bilateralt och multilateralt samarbete, såväl i vår del av världen som globalt. Här kan du läsa mer om Sveriges samarbete med omvärlden.

Foto: Hedda Eriksson/Regeringskansliet

UD:s reseinformation

Här hittar du råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa: Vad du bör tänka på, problem som kan uppstå och vilken hjälp du kan få av Utrikesdepartementet i olika situationer.

Innehåll från Utrikesdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 6822 träffar.