Innehåll om studiefinansiering
Totalt 89 träffar.
-
Ta kontroll över välfärden
Det ska vara ordning och reda i svensk skola, sjukvård och äldreomsorg. Alla barn har rätt till en bra utbildning, oavsett vilka föräldrar de har eller var de bor. Då behöver resurserna fördelas på ett rättvist sätt och inga oseriösa aktörer ska få förtroendet att bedriva förskola eller skola. Kvaliteten i lärarutbildningarna behöver stärkas och fler satsningar på vidareutbildning av obehöriga lärare och förskollärare. Studenthälsan är då viktig för att ge studenterna goda förutsättningar att klara sina studier.
-
Regeringens åtgärder för bättre utbildning och forskning 2018 - 2022
Under mandatperioden 2018-2022 har regeringen fattat beslut, drivit igenom reformer och tagit initiativ för en bättre utbildning och forskning i Sverige. Här följer ett urval av dessa satsningar.
-
Bryta segregationen och tränga tillbaka våld och brottslighet
Regeringen arbetar med full kraft för att bryta segregationen och tränga tillbaka det våld och den brottslighet som hotar samhällsgemenskapen. Om inte barn och unga ska ha kriminalitet som enda alternativ krävs ett förebyggande arbete: alla skolor ska vara bra skolor, elevernas kunskapsresultat ska höjas och likvärdigheten ska stärkas. Det hat och hot mot forskare som visat sig under senare tid är oacceptabelt och ska stävjas.
-
Klimatomställning och jobb i hela landet
Sverige ligger i framkant i klimatomställningen. När vi skapar framtidens gröna jobb måste vi också rusta Sveriges löntagare med nya kunskaper och kompetenser. Regeringen genomför därför stora satsningar som gör det möjligt för fler att byta yrkesbana eller öka sin kompetens mitt i livet. När fler kommer i arbete skapas nya resurser som kan användas till bättre vård, skola och omsorg.
-
Frågor och svar om regeringens omställningspaket
Regeringens omställningspaket för långsiktigt förbättrad flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden har sin grund i ett förslag från fack och arbetsgivare på den privata arbetsmarknaden. Det handlar om en reformerad arbetsrätt, ett nytt omställningsstudiestöd och ett nytt grundläggande omställnings- och kompetensstöd. Här kan du ta del av frågor och svar om de olika delarna.
-
Remiss av Centrala studiestödsnämndens redovisning av regeringsuppdrag om att ta fram en ny modell för beräkning av räntan på studielån, U2022/00477
Här kan du ta del av till vilka instanser som Utbildningsdepartementet har remitterat Centrala studiestödsnämndens redovisning av regeringsuppdrag om att ta fram en ny modell för beräkning av räntan på studielån.
· Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Anna Ekström talar vid Saco-P:s ombudsmannakonferens
I morgon, tisdag den 10 maj, talar utbildningsminister Anna Ekström vid Saco-P:s ombudsmannakonferens. Ministern kommer att tala om regeringens prioriteringar, förändringar på arbetsmarknaden och omställningsstudiestödet.
-
Anna Ekström deltar i seminarium om utbildningsutbudet
I dag, måndag den 4 april, deltar utbildningsminister Anna Ekström i ett seminarium om utbildningsutbudet och hur utbildningsanordnare nu gör sig redo för livslångt lärande med anledning av införandet av det nya omställningsstudiestödet.
-
Utökat informationsutbyte för att bekämpa organiserad brottslighet
Regeringen har beslutat att ytterligare utveckla myndigheternas samverkan mot organiserad brottslighet. Detta genom att Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, CSN och IVO ska omfattas av en uppgiftsskyldighet för att bekämpa brott.
-
Ett historiskt omställningspaket
Utbildningsminister Anna Ekström och arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark, debattartikel, Svenska Dagbladet, den 18 mars 2022.
-
Regler för studiestöd som gällt under pandemin kommer stegvis tas bort
Under våren 2020 initierade regeringen flera förändringar inom studiestödet för att öka tryggheten för studerande under covid-19-pandemin. Mot bakgrund av att covid-19 från och med den 1 april inte längre ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom påbörjar regeringen nu en stegvis avveckling av de tillfälliga bestämmelserna inom studiestödet.
-
Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden, Prop. 2021/22:176
I propositionen lämnas förslag på en reformerad arbetsrätt, ett nytt omställningsstudiestöd och ett nytt grundläggande omställnings- och kompetensstöd.
-
Så ska kompetensförsörjningen i Sverige stärkas
Under årets första månader har regeringen fattat beslut om flera viktiga reformer som ska stärka kompetensförsörjningen i hela landet. Förslagen syftar till att skapa goda förutsättningar för omställning och kompetensutveckling, bättre matchning mellan arbetsmarknadens behov och utbudet av gymnasial utbildning, grundläggande behörighet på yrkesprogram samt ökad validering. Riksdagen väntas rösta om propositionerna före sommaren.
-
Regeringen har beslutat om ett historiskt omställningspaket
Regeringen har beslutat om propositionen Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden. Propositionen ska nu lämnas till riksdagen för behandling. När reformerna är fullt utbyggda beräknas den totala kostnaden för staten motsvara cirka 11 miljarder kronor per år. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Centerpartiet.
-
Fribeloppet för studerande slopas till och med den 30 juni 2022
Nu är det klart – fribeloppet kommer att slopas under det första kalenderhalvåret 2022. Riksdagen sa i går ja till förslagen i regeringens extra ändringsbudget och i dag har regeringen fattat beslut om den förordningsändring som krävs för att verkställa beslutet.
-
Vår trygghetsreform är den största i modern tid
Utbildningsminister Anna Ekström och arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark, debattartikel, Expressen, den 1 februari 2022.
-
Studiestödet anpassas för att främja omställning
Det svenska studiestödet är ett av världens mest omfattande och generösa studiestödssystem. Studiestödet ska ge möjlighet till alla oavsett bakgrund och förutsättningar att studera vidare. Studiestödssystemet utvecklas ständigt i riktning mot att fler ska rekryteras till studier, bland annat höjdes totalbeloppet inom studiemedel 2018 genom en höjning av bidragsdelen med 300 kronor per studiemånad.
-
Ett historiskt omställningspaket för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden
Regeringen har idag beslutat om ett historiskt omställningspaket för långsiktigt förbättrad flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden. Förslag som bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Centerpartiet.
-
En reformerad arbetsrätt – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden
I lagrådsremissen lämnas förslag på en reformerad arbetsrätt.
-
Omställningsstudiestöd – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden
I lagrådsremissen föreslås att ett nytt omställningsstudiestöd införs genom en ny lag om omställningsstudiestöd. Stödet är ett komplement till det reguljära studiestödet och syftar till att förbättra förutsättningarna för vuxna att finansiera studier som kan stärka deras framtida ställning på arbetsmarknaden med beaktande av arbetsmarknadens behov.