Hoppa till huvudinnehåll
Foto: Europeiska unionen

Internationella försvarssamarbeten

Sverige bygger säkerhet tillsammans med andra. Medlemskapet i försvarsalliansen Nato utgör en grundsten. Utöver detta har Sverige ett omfattande försvarssamarbete med andra länder, både bilaterala samarbeten mellan Sverige och ett annat land, och multilaterala samarbeten där flera länder ingår.

Ansvariga statsråd
Pål Jonson
Ansvariga departement
Försvars­departementet

Internationella försvarssamarbeten

Från vänster i bild Pål Jonson som hälsar på Antti Häkkänen.
Försvarsminister Pål Jonson hälsar på Finlands försvarsminister Antti Häkkänen när de möttes i Stockholm den 6 juli 2023. Foto: Armin Dröge/Regeringskansliet

Bilaterala försvarssamarbeten

Samarbetet med strategiskt allierade länder som till exempel USA, Storbritannien och länderna i Östersjöregionen är av särskild vikt för Sveriges säkerhet. Försvarssamarbetet med Finland är det allra mest långtgående.

Soldater hissar en Sverigeflagga och en Natoflagga.
Ceremoni vid Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm den 11 mars 2024 efter att Sverige blivit medlem i Nato. Foto: Andreas Karlsson/Försvarsmakten

Multilaterala försvarssamarbeten

Medlemskapet i försvarsalliansen Nato utgör en grund i svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Andra viktiga multilaterala försvarssamarbeten sker till exempel inom EU, Nordefco och Joint Expeditionary Force (JEF).

Innehåll om Internationella försvarssamarbeten

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 23 träffar.

Laddar...