Hoppa till huvudinnehåll

Paulina Brandberg

Paulina Brandberg

Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister

Arbetsmarknadsdepartementet

”Vi växlar upp arbetet mot mäns våld mot kvinnor, annat våld i nära relationer och det hedersrelaterade våldet och förtrycket. Alla former av våld så som fysiskt, psykiskt, ekonomiskt och sexuellt ska upphöra. Det handlar om rätten att äga sitt liv och bestämma över sin kropp och sin ekonomi. Vi behöver också fokusera mer på en rättvis och jämställd hälsa och att alla kvinnor och män får rätt till en god arbetsmiljö.”

Aktuellt från Paulina Brandberg

  • 30 miljoner till arbetet mot arbetslivskriminalitet

    Bild: Regeringskansliet.

    Arbetslivskriminalitet leder till allvarliga samhällsproblem och i värsta fall utnyttjande av människor. Regeringen ökar därför anslaget till Arbetsmiljöverket med 30 miljoner kronor för att stärka det myndighetsgemensamma arbetet mot arbetslivskriminalitet, inklusive det arbete som utförs av regionkoordinatorer mot prostitution och människohandel anställda av socialtjänsten. Regeringen har överlämnat förslaget i vårändringsbudgeten för 2024.

  • Regeringen stärker arbetet mot mäns våld mot kvinnor

    Den senaste tiden har media rapporterat om flera aktuella fall där män har anhållits misstänkta för mord på kvinnor de hade, eller har haft, en relation med. Förra veckan hade justitieminister Gunnar Strömmer, jämställdhetsminister Paulina Brandberg och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall ett rundabordssamtal med myndigheter, Sveriges Kommuner och Regioner, civilsamhällesorganisationer och forskare om mäns våld mot kvinnor. I samband med mötet presenterades att regeringen återkommande kommer att kalla till möten för att diskutera åtgärder. Det kommer även göras en översyn av behovet av skärpt styrning och uppföljning av myndigheternas arbete mot mäns våld mot kvinnor.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

Mäns våld mot kvinnor måste bekämpas med samma kraft som gängkriminaliteten

På kort tid har sex flickor och kvinnor i Sverige dödats och i samtliga fall misstänks män i deras närhet för mord. I ljuset av detta träffade statsminister Ulf Kristersson och jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg Unizons ordförande Olga Persson för att diskutera vad som kan göras för att stoppa mäns våld mot kvinnor. En fråga som måste tas på lika stort allvar som gängkriminaliteten.

Pressmeddelande
Pressmeddelande Illustration: Regeringskansliet

18 miljoner mer till arbetet mot mäns våld mot kvinnor

Regeringen ökar stödet till bland annat kommuner och regioner i arbetet mot mäns våld mot kvinnor, annat våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Länsstyrelserna ges ett tillskott med 18 miljoner kronor att fördela i utvecklingsmedel. Totalt får länsstyrelserna 46 miljoner kronor att fördela under 2024. Tillskottet syftar till att förstärka det regionala och kommunala arbetet inom det sjätte jämställdhetspolitiska delmålet att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

 Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.
Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg. Foto: Viktor Pettersson/Regeringskansliet.

Regeringen stärker arbetet mot rasism och hatbrott

Regeringen har påbörjat arbetet med att ta fram en ny handlingsplan mot rasism och hatbrott. I budgetpropositionen för 2024 aviserade regeringen en förstärkning av arbetet mot rasism de kommande åren. Regeringen stärker nu arbetet mot rasism och hatbrott på flera sätt. Genom budgetförstärkningen och den nya handlingsplanen kommer arbetet med att förebygga och motverka olika former av rasism att fortsätta med hög ambitionsnivå.

Foto: Maskot/TT.

Stärkta rättigheter för gigarbetare när EU antar plattformsdirektivet

EU:s social- och arbetsmarknadsministrar har i dag enats om det så kallade plattformsdirektivet, som ska stärka rättigheterna för de som jobbar via digitala plattformar och samtidigt öka tydligheten för plattformsföretagen.

Innehåll från Paulina Brandberg

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 231 träffar.

Laddar...