Sverige i EU

Här hittar du aktuell information om vad som diskuteras på möten i Europeiska rådet och i ministerrådet och vilken ståndpunkt Sverige har. Du kan också söka efter information i särskilda sakfrågor och ta fram olika dokument i filterfunktionen längst ner på sidan. Här intill hittar du länkar till andra sidor på den här webbplatsen om regeringens arbete i EU.

Aktuellt om EU

 • Demokrati och diskussion om framtiden i fokus på Europadagen 2021

  Foto: EU-kommissionen

  Den 10 maj uppmärksammar flera organisationer och myndigheter Europadagen. EU-minister Hans Dahlgren deltar i ett webbsänt firande där den svenska delen av konferensen för Europas framtid kommer att lanseras och årets europé kommer att tillkännages.

 • Sociala frågor och EU:s relation med Indien på informellt toppmöte

  Stefan Löfven
  Statsminister Stefan Löfven deltar i det sociala EU-toppmötet i Porto, 7-8 maj. Pandemibekämpning och den sociala pelaren som antogs vid det sociala toppmötet i Göteborg 2017 står på dagordningen samt ett videosamtal med Indiens premiärminister Narendra Modi. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  På fredag och lördag träffar statsminister Stefan Löfven sina stats- och regeringschefskollegor på ett informellt toppmöte i Porto, Portugal. Huvudtemat för toppmötet är sociala frågor men EU-ledarna ska även ha ett videomöte med Indiens premiärminister Narendra Modi.

 • Västra Balkan och EU-USA på utrikesministermöte

  Ann Linde i Bryssel efter ett tidigare rådsmöte
  Utrikesminister Ann Linde företräder Sverige när EU:s utrikesråd möts i Bryssel 10 maj. Utvecklingen på västra Balkan och EU:s relationer med USA är mötets huvudfrågor. Foto: Sveriges EU-representation

  Situationen på västra Balkan är en av frågorna som utrikesminister Ann Linde ska diskutera med sina utrikesministerkollegor i EU när de möts i Bryssel 10 maj. EU-ländernas utrikesministrar kommer även ta upp EU:s relationer med USA inför det kommande toppmötet mellan USA och EU i juni samt ha ett informellt videomöte med USA:s klimatsändebud, John Kerry.

 • 30 skolbesök hittills - Hans Dahlgrens samtal med unga runt om i Sverige fortsätter

  Man ser Hans Dahlgren deltar på digitalt möte med ett antal ungdomar.
  EU-resan på digitalt besök hos Af Chapmangymnasiet i Karlskrona i januari 2021. Foto: Regeringskansliet

  Sedan förra året besöker EU-minister Hans Dahlgren skolor och högskolor runt om i Sverige för att samtala med ungdomar om EU. Frågorna till EU-ministern har varit många och de digitala besöken fortsätter under 2021.

Regeringens EU-prioriteringar

I EU-samarbetet prioriterar regeringen särskilt frågor som rör fem områden – demokratin och rättsstaten, klimatet, jobb, migration och säkerhet.

Sveriges nya relation med Storbritannien

Storbritannien lämnade EU den 1 februari 2020. Från och med den 1 januari 2021 gäller ett nytt handels- och samarbetsavtal mellan och EU och Storbritannien.

EU:s långtidsbudget 2021-2027

Under Europeiska rådets möte den 10-11 december 2020 enades EU:s stats- och regeringschefer om den sista delen i långtidsbudgeten.

Rådsmöten under coronapandemin

Med anledning av coronapandemin hålls rådsmöten via video och telefon, men i vissa fall hålls fysiska möten. Mötena handlar både om coronaviruset och covid-19 och om pågående förhandlingar som inte bör stanna av på grund av de utmaningar som viruset medför. Video- och telefonmötena är inte formella möten och ministrarna fattar därför inga beslut. När beslut fattas används en så kallad skriftlig procedur.

Sveriges EU-representation

Representationen är Regeringskansliets förlängda arm i Bryssel. Att få största möjliga genomslag för svenska intressen i EU är den viktigaste uppgiften. Representationen är Sveriges största utlandsmyndighet med cirka 120 medarbetare. Här arbetar tjänstemän från Regeringskansliets alla departement.

Mer om regeringens arbete i EU

Flera personer sitter samlade i en lokal för att ha ett ministerrådsmöte
I ministerrådet diskuteras allt från fiskepolitik till rymdsamarbeten Europeiska rådet

Möten i ministerrådet och Europeiska rådet

I ministerrådet samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar kring olika frågor. Europeiska rådet bestämmer den övergripande inriktningen för EU:s politik och består av ländernas stats- och regeringschefer. Läs mer om respektive råd och ta del av dess senaste möten nedan.

Tre personer diskuterar.
Sysselsättning, utbildning och forskning är tre av Europa 2020-strategins områden. Foto: Maskot/Folio

Gemensamma strategier

Det finns flera strategier inom EU för prioriterade områden. Två exempel på strategier som är viktiga för Sverige är Europa 2020-strategin och EU:s Östersjöstrategi. Europa 2020 är EU:s gemensamma strategi för tillväxt och sysselsättning och Östersjöstrategin är ett samarbete mellan EU:s länder runt Östersjön.

Paula Carvalho Olovsson, statssekreterare, pratar med deltagarna i ett så kallat EU-sakråd.
Paula Carvalho Olovsson, statssekreterare, under ett EU-sakråd om Europa 2020-strategin. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Arbete för ökad delaktighet i EU

Sverige både påverkar och påverkas av de beslut som fattas gemensamt i EU. För att kunna vara delaktig i dessa beslut behövs kunskap om hur EU fungerar, information om vilka politiska beslut som fattas på EU-nivå och insyn i olika beslutsprocesser. Här kan du läsa mer om hur regeringen arbetar för att öka delaktigheten, kunskapen och engagemanget kring EU-relaterade frågor i Sverige.

Sök efter innehåll om Sverige i EU

Prenumerera

Totalt 4927 träffar.