Utrikes- och säkerhetspolitik
Utrikespolitiken handlar om Sveriges förbindelser med och politik gentemot andra länder. Att förebygga risker och hot är en viktig del av säkerhetspolitiken som är en del av utrikespolitiken. Den svenska politiken förs i direkta förbindelser med andra länder men också genom exempelvis EU och FN. Samarbetet bygger på folkrätten, som består av alla internationella avtal och bestämmelser som reglerar hur stater och andra internationella aktörer ska samarbeta och hur de får och inte får agera gentemot varandra.
Ansvariga för utrikes- och säkerhetspolitik
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Genvägar

Ann Linde presenterade utrikesdeklarationen
Den 12 februari 2020 presenterade utrikesminister Ann Linde regeringens utrikespolitiska deklaration i riksdagen. Deklarationen, som sammanfattar regeringens utrikespolitiska prioriteringar för år 2020, innehåller bland annat en nyhet om ett stärkt arbete mot organiserad brottslighet. I deklarationen märks också ett starkare fokus på säkerheten i Europa inför det svenska ordförandeskapet i OSSE år 2021.

Flera framgångar under Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017-2018
Efter att ha röstats in i FN:s säkerhetsråd med stor marginal har Sverige under 2017 och 2018 suttit som icke-permanent medlem i säkerhetsrådet. Sveriges fokus har varit på folkrätt, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Med aktiv diplomati, kreativitet och ett lyssnande förhållningssätt har resultat uppnåtts.

En feministisk utrikespolitik
Jämställdhet mellan kvinnor och män utgör en grundläggande målsättning för svensk utrikespolitik. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling.

Sverige och FN
Sveriges engagemang i FN utgör en hörnsten i svensk utrikespolitik. Samarbete på multilateral nivå är avgörande för att hitta lösningar till de komplexa utmaningar som världen står inför idag. Sverige har en lång tradition av FN-engagemang inom bland annat främjande av fred och säkerhet, nedrustning, rättsstatsutveckling, internationell rätt och mänskliga rättigheter.
Innehåll om utrikes- och säkerhetspolitik
Totalt 5127 träffar.
-
Vaccinsamordning på videotoppmöte
Corona- och vaccinsamordning var huvudämnena när statsminister Stefan Löfven träffade sina stats- och regeringschefskollegor på ett tvådagars videotoppmöte 25–26 februari. EU-ledarna diskuterade också utrikes- och säkerhetspolitik och relationerna med EU:s södra grannskap.
· Artikel från Stefan Löfven, Statsrådsberedningen
-
OSSE:s ordförande Ann Linde lanserar referensråd för kvinnor, fred och säkerhet
Utrikesminister Ann Linde lanserade den 26 februari 2021, i sin roll som ordförande för Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa (OSSE), ett internationellt referensråd för kvinnor, fred och säkerhet. Det nya referensrådet kommer att fylla en rådgivande funktion med syfte att stärka arbetet med Agendan för kvinnor, fred och säkerhet inom OSSE – en viktig fråga för Sverige som ordförande för organisationen under 2021.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Frågor och svar om reseavrådan
Vi får många frågor från media och allmänheten om hur det nya coronaviruset påverkar svenskar som reser i utlandet. Här är svaren på några av de vanligaste frågorna vi får. Den 14 mars införde UD en avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder, med anledning av den omfattande osäkerheten för globalt resande kopplat till covid-19. Avrådan har förlängts och förändrats vid flera tillfällen. Läget är fortsatt osäkert och föränderligt, även i Europa. Det vilar ett stort ansvar på den enskilde. Varje resenär bör noga överväga sin resa, förbereda sig ordentligt, hålla sig välinformerad och följa lokala myndigheters råd och anvisningar på plats.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Regeringen stärker stödet för demokrati i södra Afrika
Regeringen har beslutat att tillföra 50 miljoner kronor till den regionala strategin för utvecklingssamarbetet med Afrika söder om Sahara. Tillskottet syftar till att stärka viktiga förändringsaktörers möjlighet att främja, förankra och försvara demokrati i södra Afrika.
-
Corona- och vaccinsamordning på videotoppmöte
Statsminister Stefan Löfven träffar sina stats- och regeringschefskollegor på ett tvådagars videotoppmöte 25–26 februari. EU-ledarna ska diskutera corona- och vaccinsamordning på torsdagen. På fredagen kommer de ta upp utrikes- och säkerhetspolitik och relationerna med EU:s södra grannskap.
· Artikel från Stefan Löfven, Statsrådsberedningen
-
Utrikesdeklarationen 2021
Regeringens utrikesdeklaration presenterades av utrikesminister Ann Linde vid 2021 års utrikespolitiska debatt i riksdagen onsdagen den 24 februari. Det talade ordet gäller.
-
Ann Linde presenterar utrikesdeklarationen 2021
Idag presenterar utrikesminister Ann Linde regeringens utrikespolitiska deklaration i riksdagen. Årets utrikesdeklaration blir Ann Lindes andra som utrikesminister.
-
Statsminister Stefan Löfven deltar vid digitalt möte med EU:s stats- och regeringschefer
Den 25 och 26 februari möts EU:s ledare i en digital videokonferens.
-
Utrikesministrarna diskuterade Ryssland och Hongkong
Situationen i Ryssland och Hongkong var av de frågor som utrikesminister Ann Linde diskuterade med sina utrikesministerkollegor från EU-länderna när de möttes i Bryssel 22 februari. Utrikesministrarna hade även ett videomöte med USA:s utrikesminister Antony Blinken.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet