Innehåll om innovation
Totalt 209 träffar.
-
Remiss av en översyn av EU:s mönsterskyddsregler, Ju2022/03605
Här kan du ta del av till vilka instanser Justitiedepartementet har remitterat två förslag från EU-kommissionen: dels förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om formskydd (omarbetning) och dels förslag till Europaparlamentet och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 6/2002 om gemenskapsformgivning och om upphävande av kommissionens förordning (EG) nr 2246/2002.
· Remiss från Justitiedepartementet
-
En översyn av EU:s formskyddsregler, 2022/23:FPM38
Faktapromemoria gällande förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 6/2002 om gemenskapsformgivning och om upphävande av kommissionens förordning (EG) nr 2246/2002, COM(2022) 666l, och förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om formskydd (omarbetning), COM(2022) 667l.
-
Pressträff om regeringens 100 första dagar på energi- och klimatområdet
I morgon onsdag den 25 januari kl. 11.00 håller energi- och näringsminister Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari en pressträff om åtgärder i de samarbetsprojekt som rör klimat- och energiområdet. Under pressträffen presenteras en nyhet.
-
Uppdrag att redovisa vissa erfarenheter av patent- och marknadsdomstolsreformen
Regeringen ger Domstolsverket i uppdrag att följa upp vissa erfarenheter av patent- och marknadsdomstolsreformen.
-
Viktigare lagar och förordningar inom Justitiedepartementets områden
Under 2022 har regeringen föreslagit ett flertal lagändringar inom Justitiedepartementets ansvarsområden. Förslagen har behandlats i riksdagen och träder i kraft kring årsskiftet 2022/2023. Ett urval av dem presenteras här.
· Artikel från Justitiedepartementet
-
Ukraina, energi och externa relationer på Europeiska rådet
När EU-ländernas ledare möts den 15 december står omedelbart och långsiktigt stöd till Ukraina på dagordningen. De kommer också att ta upp EU:s arbete på energiområdet och relationerna med USA. Den 14 december träffar EU-ledarna Sydostasiatiska nationers förbund, ASEAN. Statsminister Ulf Kristersson företräder Sverige.
-
Förnya taktiken i takt med tekniken, SOU 2022:68
Regeringen beslutade 2018 att tillsätta en kommitté för samordnad och accelererad policyutveckling kopplad till den fjärde industriella revolutionens teknologier. Kommittén för teknologisk innovation och etik (Komet) lämnar nu sitt slutbetänkande och kommitténs uppdrag är därmed slutfört.
-
Kommittén för teknologisk innovation och etik presenterar sitt betänkande
I dag, tisdagen den 13 december, lämnade Kommittén för teknologisk innovation och etik (Komet) över sitt slutbetänkande till regeringen. I betänkandet lyfter Komet fram att samverkan och nya innovativa arbetssätt inom förvaltningen kan leda till att myndigheterna blir effektivare i arbetet med att stötta företagen.
-
Förslag om förstärkt FoU-avdrag på remiss
Regeringen vill förstärka nedsättningen av arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften för personer som arbetar med forskning eller utveckling, det så kallade FoU-avdraget. Förslaget aviserades i budgetpropositionen för 2023 och Finansdepartementet remitterar nu en promemoria med förslaget.
-
Nedsättningen av arbetsgivaravgifter för personer som arbetar med forskning eller utveckling – höjt tak för avdraget, Fi2022/03156
I promemorian föreslås att nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för personer som arbetar med forskning eller utveckling förstärks.
-
Remiss av promemorian Nedsättningen av arbetsgivaravgifter för personer som arbetar med forskning eller utveckling – höjt tak för avdraget, Fi2022/03156
Här kan du ta del av vilka instanser som Finansdepartementet har remitterat promemorian Nedsättningen av arbetsgivaravgifter för personer som arbetar med forskning eller utveckling – höjt tak för avdraget.
· Remiss från Finansdepartementet
-
Remiss av SOU 2022:23 En oavvislig ersättningsrätt?, Ju2022/02173
Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts svara på remissen SOU 2022:23 En oavvislig ersättningsrätt?.
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Banbrytande patentreform i fokus på högnivåkonferens
Den 17 november hölls en högnivåkonferens i Bryssel om det europeiska enhetliga patentsystemet – en reform som beskrivs som ett flaggskepp på innovationsområdet i EU. Syftet med reformen är att göra det enklare och billigare för företag att skydda och försvara sina patenträttigheter på den inre marknaden. Sverige har länge varit drivande i arbetet bakom projektet som förväntas träda i kraft under det svenska ordförandeskapet i vår.
· Artikel från Justitiedepartementet
-
Remiss av SOU 2022:20 Privatkopieringsersättningen i framtiden, Ju2022/01441
Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts svara på remissen SOU 2022:20 Privatkopieringsersättningen i framtiden. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Meddelande om en ny europeisk innovationsagenda, 2022/23:FPM116
Faktapromemoria om meddelande från EU-kommissionen till Europaparlamentet, Europeiska rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och regionkommittén om en ny europeisk innovationsagenda.
-
Upphovsrätten på den digitala inre marknaden, Prop. 2021/22:278
Regeringen föreslår nya regler på upphovsrättsområdet som syftar till att anpassa upphovsrätten till den senaste tekniska utvecklingen. Med förslagen genomförs EU-direktivet om upphovsrätten på den digitala inre marknaden.
-
Protokoll om privilegier och immunitet för den enhetliga patentdomstolen, Prop. 2021/22:274
Regeringen har undertecknat ett protokoll om privilegier och immunitet för den enhetliga patentdomstolen. Protokollet innebär bland annat att den enhetliga patentdomstolen, domarna, kanslichefen, biträdande kanslichefen och andra som är anställda av domstolen ska ha viss immunitet och vissa privilegier i Sverige. I propositionen föreslår regeringen att riksdagen godkänner protokollet.
-
Uppdrag att ta fram en modell för uppföljning och utvärdering av innovationskontoren vid universitet och högskolor
Regeringen ger Universitetskanslersämbetet och Verket för innovationssystem (Vinnova) i uppdrag att tillsammans ta fram en modell för uppföljning och utvärdering av innovationskontoren vid universitet och högskolor.
-
EU-beslut som stärker forskningens och rymdteknikens möjligheter
Ministrarna antog slutsatser i flera forskningspolitiska frågor. De handlar bland annat om att stärka vetenskapens öppenhet och om behov av att rikta in den EU-finansierade forskningen på samhälleliga utmaningar. Två beslut på rymdområdet lyfter rymdteknikens möjligheter och utveckling av tjänster, samt behovet av en säker och hållbar användning av rymden. Utbildningsminister Anna Ekström företrädde Sverige på mötet.
· Artikel
-
Tilläggsdirektiv till Utredningen om en hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineral (N 2021:01), Dir. 2022:61
Regeringen beslutade den 11 mars 2021 kommittédirektiv om prövningsprocesser och regelverk för en hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineral (dir. 2021:16).