Socialförsäkringar

Socialförsäkringen handlar om att ge ekonomisk trygghet vid sjukdom, ålderdom och när barnen är små. Området omfattar sjukförsäkringen, pensionerna samt föräldraförsäkring och bidrag till föräldrar.

Ansvariga för socialförsäkringar

Ansvarigt statsråd

Anna Tenje Äldre- och socialförsäkrings­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om socialförsäkringar

 • Pensionsgruppen överens: Det ska bli möjligt att pausa tjänstepensionen

  Idag ägde det första mötet med pensionsgruppen rum med samtliga riksdagspartier, något som aldrig tidigare har hänt. Under mötet ställde sig pensionsgruppen bakom inriktningen om mer flexibla regler för utbetalning av tjänstepension.

 • Regeringen stärker myndigheternas arbete mot bidragsbrottslighet

  I en proposition föreslår regeringen att Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten bland annat ska få utökade möjligheter att använda personuppgifter vid kontroller och utökade möjligheter att utbyta uppgifter digitalt med andra myndigheter. Syftet är att ge myndigheterna bättre förutsättningar att upptäcka, förebygga och förhindra felaktiga utbetalningar och bidragsbrott.

 • Reformer inom Socialförsäkringar – Budgetpropositionen för 2024

  Illustration: Regeringskansliet

  Regeringen ger i budgetpropositionen för 2024 en rad förslag inom politikområdet Socialförsäkringar. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

 • Regeringen tar emot förslag om ett nytt regelverk för sjukpenninggrundande inkomst

  Tisdagen den 20 juni håller äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje och utredare Calle Nathanson en pressträff vid överlämnandet av utredningen "Ett trygghetssystem för alla – nytt regelverk för sjukpenninggrundande inkomst”.

Innehåll om socialförsäkringar

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 524 träffar.