Innehåll om arbetsrätt och arbetsmiljö
Totalt 409 träffar.
-
Remiss av Ds.2022:28 En fortsatt stärkt arbetslöshetsförsäkring, A2022/01534
Här kan du ta del av de remissvar som kommit in till Arbetsmarknadsdepartementet på Ds 2022:28 En fortsatt stärkt arbetslöshetsförsäkring. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
-
Remiss av Skatteverkets promemoria Lönegaranti, A2022/01200
Här kan du ta del av de remissvar som kommit in till Arbetsmarknadsdepartementet på Skatteverkets promemoria Lönegaranti. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
-
Fler regionala center mot arbetslivskriminalitet öppnas nästa år
Regeringen kommer under nästa år att fortsätta offensiven mot arbetslivskriminaliteten, som i några av sina allvarligaste former kan vara människohandel och människoexploatering med koppling till arbetsmarknaden. Arbetet med att inrätta regionala center mot arbetslivskriminalitet kommer att fortsätta och flera nya center kommer att öppna. För genomförande av uppdraget med att inrätta regionala center mot arbetslivskriminalitet och samverka med andra myndigheter i dessa frågor får Arbetsmiljöverket 10 miljoner kronor under 2023. Totalt avsätter regeringen 35,5 miljoner kronor för uppdraget 2023.
-
Remiss av SOU 2022:45 Steg framåt, med arbetsmiljön i fokus, A2022/01164
Här kan du ta del av de remissvar som kommit in till Arbetsmarknadsdepartementet på remissen för betänkandet Steg framåt, med arbetsmiljön i fokus. (SOU 2022:45) Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
-
Genomförande av direktivet om tillräckliga minimilöner, Dir. 2022:140
En särskild utredare ska ta ställning till hur Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2022/2041 av den 19 oktober 2022 om tillräckliga minimilöner i Europeiska unionen ska genomföras i Sverige. Direktivet syftar till att fastställa en ram för att förbättra levnads- och arbetsvillkoren samt bl.a. främja social rättvisa och jämställdhet i unionen.
-
Utredning om genomförandet av EU:s direktiv om tillräckliga minimilöner
Regeringen har tillsatt en utredning om genomförandet av EU:s direktiv om tillräckliga minimilöner. Direktivet syftar till att fastställa en ram för att förbättra levnads- och arbetsvillkoren och att främja social rättvisa och jämställdhet i unionen. I direktivet framhålls också vikten av fullständig respekt för parternas autonomi och rätt att träffa kollektivavtal.
-
Remiss av Ds 2022:25 Trygghet för EU-åklagare i Sverige, Ju2022/03165
Här kan du ta del av de remissvar som har kommit till Justitiedepartementet på promemorian Trygghet för EU-åklagare i Sverige (Ds 2022:25). Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Remiss av SOU 2022:47 De regionala skyddsombudens roll i arbetsmiljöarbetet, A2022/01193
Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på remissen om utredningen De regionala skyddsombudens roll i arbetsmiljöarbetet - Värdet av förebyggande arbete och allas rätt till en god arbetsmiljö. (SOU 2022:47). Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
-
Paulina Brandberg deltar i EU:s ministerrådsmöte för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor (EPSCO)
Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg deltar i dag den 8 december i EU:s ministerrådsmöte för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor (EPSCO) i Bryssel. På agendan står bland annat lagstiftningsöverläggningar om likabehandling och skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för asbest i arbetet.
-
Frågor och svar om regeringens omställningspaket
Regeringens omställningspaket för långsiktigt förbättrad flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden har sin grund i ett förslag från fack och arbetsgivare på den privata arbetsmarknaden. Det handlar om en reformerad arbetsrätt, ett nytt omställningsstudiestöd och ett nytt grundläggande omställnings- och kompetensstöd. Här kan du ta del av frågor och svar om de olika delarna.
-
Kortversion av skrivelse 2020/21:92 En god arbetsmiljö för framtiden - regeringens arbetsmiljöstrategi 2021–2025
Detta är en sammanfattning av skrivelse 2020/21:92. I skrivelsen presenterar regeringen sin arbetsmiljöstrategi för 2021 – 2025. Den anger inriktningen för regeringens arbetsmiljöpolitik och hur strategin styr mot uppsatta mål, genomförande av den samt hur strategin ska följas upp.
-
Trygghet för EU-åklagare i Sverige, Ds 2022:25
Tydliga arbetsvillkor och social trygghet för svenska europeiska delegerade åklagare i Eppo
-
Riksrevisionens rapport om den statliga lönegarantin, Skr. 2021/22:285
Skrivelsen innehåller regeringens bedömning och åtgärder med anledning av Riksrevisionens rapport Den statliga lönegarantin − förekomst av missbruk och myndigheternas kontrollarbete (RiR 2022:4).
-
De regionala skyddsombudens roll i arbetsmiljöarbetet, SOU 2022:47
Utredningen om de regionala skyddsombudens roll i arbetsmiljöarbetet har överlämnat sitt betänkande till regeringen.
-
Lars Dirke ny ordförande i Arbetsdomstolen
Regeringen har idag utsett Lars Dirke till ny ordförande i Arbetsdomstolen. Han tillträder som ordförande från och med den 1 november 2022.
-
Steg framåt, med arbetsmiljön i fokus, SOU 2022:45
Utredningen om utökade möjligheter att upprätthålla en god arbetsmiljö har överlämnat sitt betänkande till regeringen.
-
Uppdrag att inhämta och sammanställa kunskap om samband mellan vissa gruppers utsatthet och arbetsrelaterad stress
Regeringen ger Myndigheten för arbetsmiljökunskap i uppdrag att inhämta och sammanställa kunskap om samband mellan vissa gruppers utsatthet och arbetsrelaterad stress.
-
Remiss av SOU 2021:86 ILO:s konvention om våld och trakasserier i arbetslivet, A2022/00514
Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på remissen för betänkandet ILO:s konvention om våld och trakasserier i arbetslivet (SOU 2021:86). Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
-
Tilläggsdirektiv till Delegationen mot arbetslivskriminalitet (A 2021:04)
Delegationen ska nu även utreda förutsättningarna för en myndighetsgemensam tipsfunktion för arbetslivskriminalitet, och lämna nödvändiga författningsförslag. Denna del av uppdraget ska redovisas senast den 17 juni 2023.