Acko Ankarberg Johansson

Sjukvårdsminister

Socialdepartementet

"Sverige ska erbjuda en god vård i tid och en jämlik vård i hela landet. Vägen dit är en utbyggd primärvård, fler vårdplatser och kortare köer till specialistvården. Vi vill också införa en nationell vårdförmedling för att öka tillgången till vård och utreda möjligheterna för hur vi helt eller delvis inför ett statligt huvudmannaskap för sjukvården för att säkra tillgång och kvalitet."

Regeringen och statsråden i sociala medier

Länkar till konton i sociala medier som Regeringskansliet ansvarar för och andra konton som statsråden använder finns här:

Aktuellt från Acko Ankarberg Johansson

 • Acko Ankarberg Johansson om ett möjligt statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården

  Torsdagen den 1 juni 2023 beslutade regeringen om ett direktiv till en parlamentariskt sammansatt kommitté som ska analysera och belysa för- och nackdelar samt lämna förslag på möjligheterna att långsiktigt införa ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården. Hör sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson berätta om uppdraget till kommittén.

 • Ministrar från Sverige och Ukraina besökte rehabiliteringscenter

  • Porträtt av Ukrainas socialminister Oksana Ivanivna Zholnovych och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson. De står utomhus.

   Ukrainas socialminister Oksana Ivanivna Zholnovych besökte tillsammans med sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson ett rehabiliteringscentrum i Solna.

   Foto: Joel Apelthun/Regeringskansliet

  • I förgrunden en man i rullstol. Han pratar med ministrarna som står i bakgrunden.

   Under besöket fick ministrarna en genomgång av verksamheten på Aleris Rehab Station, som bland annat tagit emot 22 traumapatienter från Ukraina under 2022

   Foto: Joel Apelthun/Regeringskansliet

  Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och Ukrainas socialminister Oksana Ivanivna Zholnovych besökte Aleris Rehab Station, ett nationellt och internationellt rehabiliteringscenter som bland annat har vårdat patienter från Ukraina. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Sverige bidragit med motsvarande över 4,6 miljarder kronor till humanitärt och civilt stöd.

Illustration: Regeringskansliet

Reformer inom Socialdepartementets områden - Vårbudgeten 2023

I regeringens vårproposition för 2023 finns flera förslag som rör Socialdepartementets områden. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Den 17 april överlämnades regeringens vårproposition för 2023 till riksdagen.

Ett tiotal av hälsoministrarna samlade för foto. I mitten står sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson
Hälsoministrar samlade. Foto: Sofia Ireståhl/Regeringskansliet

Sjukvårdsministern lyfte viktiga frågor för EU inom hälsa och sjukvård under WHA

Temat för årets Världshälsoförsamling (WHA) var Världshälsoorganisationens (WHO) 75-årsjubileum och det arbete som WHO utför. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson deltog som representant för EU och dess medlemsstater under de två första dagarna, 21-22 maj.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson skakar hand med Stella Kyriakides, europeisk kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet.
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson hälsar på Stella Kyriakides, europeisk kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet, vid det informella mötet för EU:s hälsoministrar. Foto: Josefine Stenersen/Regeringskansliet

Tillgång till läkemedel i fokus på informellt hälsoministermöte

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson stod den 4-5 maj värd för ett informellt EU-möte, som främst riktar sig till ministrarna ansvariga för hälso- och sjukvårdsfrågor i EU:s medlemsstater. Det informella mötet hade tillgång till läkemedel som övergripande tema. Programmet fokuserade på läkemedelsbrist och krisberedskap, och mer allmänt på hur EU och medlemsstaterna kan säkerställa tillgång till läkemedel – både nya och äldre – i det dagliga arbetet i icke kristid. Mötet fokuserade även på vikten av att återställa balansen mellan tillgång till läkemedel och överkomlig prissättning för dessa i EU.

Statsminister Ulf Kristersson står bakom ett vitt talarpodium och håller tal.
Statsminister Ulf Kristersson invigningstalade på regeringens cancerhearing den 29 mars 2023. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Startskottet för framtidens cancerpolitik

På onsdagen den 29 mars bjöd regeringen in representanter från olika delar av vårdprofessionen, civilsamhället, myndigheter och patientrepresentanter till en hearing om nästa steg inom cancervården, inklusive barncancervården. Bland inledningstalarna fanns bland andra statsminister Ulf Kristersson och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Innehåll från Acko Ankarberg Johansson

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 78 träffar.