Digitaliseringspolitik
Digitaliseringspolitiken handlar om att använda och främja de möjligheter som digitaliseringen för med sig för samhället: för individer, näringsliv, civilsamhälle och offentlig förvaltning. Området omfattar bland annat arbete med att digitalisera offentlig förvaltning med utgångspunkt i medborgarens behov. Syftet med digitaliseringen av offentlig sektor är att kunna erbjuda enklare, öppnare och effektivare service till alla, oavsett om användaren befinner sig i Sverige eller i utlandet. Digitaliseringspolitiken handlar också om att skapa goda förutsättningar för digital infrastruktur som till exempel bredband, digital post, digital identitet och 5G, och om att skapa goda förutsättningar för utveckling och användning av ny teknik så som data och artificiell intelligens. Arbete med att främja digital kompetens och digitalt ledarskap hör också till området.
Ansvariga för digitaliseringspolitik
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Genvägar
Aktuellt om digitaliseringspolitik
Välfärdskommissionen överens om ökad digitalisering och minskat IT-krångel
Pressmeddelande Illustration: Regeringskansliet Välfärdskommissionen presenterar idag en av sina första leveranser – en avsiktsförklaring mellan regeringen och SKR om ökad digitalisering och minskat IT-krångel. Syftet är att ta tillvara digitaliseringens möjligheter och samtidigt förbättra arbetsmiljön i välfärden.
Uppdrag: bättre uppkoppling på tåg
- Snabb och stabil uppkoppling är en förutsättning för att fler ska välja att resa klimatsmart med tåg, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Foto: Regeringskansliet Regeringen har fattat beslut om att ge Post- och Telestyrelsen i uppdrag att redovisa insatser för att förbättra mobila uppkopplingar på fjärrtåg.

Ytterligare medel för införandet av ny internetstandard
Regeringen har beslutat att tilldela Post- och telestyrelsen (PTS) ytterligare medel för att främja införandet av standarden IPv6, genom insatser riktade till statliga myndigheter, kommuner och landsting.

Förlängd tid och nya uppdrag avseende analys och uppföljning av samhällets digitalisering
Regeringen har idag förlängt Post- och Telestyrelsens (PTS) uppdrag att stödja arbetet i Digitaliseringsrådet samt att analysera och följa upp digitaliseringspolitiken. Uppdraget gäller fram till den 31 augusti 2021.
Sverige etta i världen på digital samhällsomvandling
Sveriges rankas etta i världen i Network Readiness Index (NRI), som är en årlig jämförelse av länders förmåga att tillvarata digitaliseringens möjligheter. I årets rapport ligger fokus på förmågan att använda digitala verktyg för att hantera de samhälleliga konsekvenserna av COVID-19.

Satsningar på digitaliseringsområdet i BP21
Regeringen har i 2021 års budget lagt fram en rad förslag som ska öka digitaliseringen av samhället. Det handlar till exempel om satsningar på utbyggnaden av bredband och bättre mobil uppkoppling på fjärrtåg.
Innehåll om digitaliseringspolitik
Totalt 1101 träffar.
-
Tilläggsdirektiv till Cybersäkerhetsutredningen, Dir. 2021:10
Utredningstiden förlängs för en del av uppdraget. Den del av uppdraget som avser regler för verksamheter som är av betydelse för Sveriges säkerhet ska i stället redovisas senast den 30 juni 2021.
-
Framställning om förlängd tid för uppdraget att kartlägga hot och risker för elektroniska kommunikationsnät samt föreslå lämpliga åtgärder för att reducera riskerna
Med ändring av regeringens beslut den 10 september 2020 (I2020/02134) ska uppdraget att kartlägga de främsta hoten mot och riskerna för den svenska infrastrukturen för elektroniska kommunikationsnät samt att föreslå vilka strategiska, tekniska eller andra åtgärder som bör vidtas för att reducera identifierade risker redovisas till Regeringskansliet (Infrastrukturdepartementet) senast den 31 mars 2021.
-
Vem kan man lita på? Enkel och ändamålsenlig användning av betrodda tjänster i den offentliga förvaltningen, SOU 2021:9
Utredningen har i uppdrag att kartlägga och analysera den offentliga förvaltningens behov av åtgärder för ökad och standardiserad användning av betrodda tjänster samt lämna förslag på sådana åtgärder.
-
Anders Ygeman tog emot utredning om betrodda tjänster i den offentliga förvaltningen
Ny version: I dag, den 15 februari 2021 överlämnade utredningen sitt delbetänkande med titeln "Vem kan man lita på? Enkel och ändamålsenlig användning av betrodda tjänster i den offentliga förvaltningen” till energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.
-
Regeringen föreslår regler för en mer effektiv konkurshantering
Regeringen har i dag beslutat en lagrådsremiss med förslag som ska effektivisera och modernisera konkursförfarandet.
-
En effektivare konkurshantering
För att bättre utnyttja digitaliseringens möjligheter och domstolarnas resurser lämnar regeringen förslag som syftar till att modernisera och effektivisera konkursförfarandet.
-
Dialogmöte: Hur kan antisemitism och andra former av rasism och hat i sociala medier motverkas?
Den 10 februari bjöd utbildningsminister Anna Ekström, energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman och jämställdhetsminister Märta Stenevi in till ett dialogmöte om antisemitism och andra former av rasism och hat på sociala plattformar. Syftet med mötet var att få en tydligare problembild kring förekomsten och hanteringen av hat och hot i sociala medier, till exempel antisemitiskt innehåll.
-
Uppdrag att vara projektledare för utvecklingen av en digital infrastruktur för vaccinationsintyg
Regeringen uppdrar åt Myndigheten för digital förvaltning (Digg) att vara projektledare för en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för vaccinationsintyg. Uppdraget ska komplettera regionernas förberedande arbete på detta område och ska därför utföras i samverkan med Sveriges Regioner och Kommuner (SKR). Samverkan ska också ske med E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen samt andra relevanta aktörer t.ex. privata leverantörer av vaccinationsintyg. Digg ska kalla samman en expertgrupp som snabbt och effektivt kan stödja projektet.
-
Vaccinationsintyg blir digitala
Regeringen har idag gett Myndigheten för digital förvaltning (Digg) i uppdrag att projektleda ett arbete med en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för vaccinationsintyg. Samtidigt får Folkhälsomyndigheten och E-hälsomyndigheten i uppdrag att samordna det svenska deltagandet kring digitala vaccinationsintyg i Världshälsoorganisationen (WHO) samt på EU-nivå.