Innehåll om barn- och ungdomsutbildning
Totalt 1895 träffar.
-
Remiss av promemorian Elever i grundskolan, specialskolan, sameskolan och gymnasieskolan ska lättare få läsa i snabbare takt och på en högre nivå, Dnr U2022/02568
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat promemorian Elever i grundskolan, specialskolan, sameskolan och gymnasieskolan ska lättare få läsa i snabbare takt och på en högre nivå.
· Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Elever i grundskolan, specialskolan, sameskolan och gymnasieskolan ska lättare få läsa i snabbare takt och på en högre nivå, U2022/02568
I promemorian finns förslag om bättre möjligheter för elever i grundskolan, specialskolan, sameskolan och gymnasieskolan att läsa på en högre nivå och gå fram i snabbare studietakt. Det är viktigt att elever som inte får den utmaning de behöver i undervisningen får möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättningar för att nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling. Det kan leda till en bättre undervisningssituation och till bättre kunskapsresultat för dessa elever.
-
Ta kontroll över välfärden
Det ska vara ordning och reda i svensk skola, sjukvård och äldreomsorg. Alla barn har rätt till en bra utbildning, oavsett vilka föräldrar de har eller var de bor. Då behöver resurserna fördelas på ett rättvist sätt och inga oseriösa aktörer ska få förtroendet att bedriva förskola eller skola. Kvaliteten i lärarutbildningarna behöver stärkas och fler satsningar på vidareutbildning av obehöriga lärare och förskollärare. Studenthälsan är då viktig för att ge studenterna goda förutsättningar att klara sina studier.
-
Ytterligare 100 miljoner till elevhälsan
Regeringen har i dag beslutat om en ändring i Skolverkets regleringsbrev som innebär att det öppnas upp för att ytterligare 100 miljoner kronor kan betalas ut för personalförstärkning inom elevhälsan. Elevhälsan omfattar skolläkare, skolsköterska, skolkurator och skolpsykolog.
-
Förslag om inrättande av ett nationellt professionsprogram
Regeringen föreslår en lagstiftning som innebär att det i skolväsendet ska finnas ett nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare. Programmet ska skapa en nationell struktur för kompetensutveckling som ska säkerställa ett strukturerat utbud av kompetensutveckling av hög kvalitet under rektorers, lärares och förskollärares hela yrkesliv.
-
Pressbriefing med Morgan Johansson och Lina Axelsson Kihlblom
I morgon, onsdag den 29 juni kl. 13:00, håller justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och skolminister Lina Axelsson Kihlblom en pressbriefing, där ett urval av de lagar och förordningar som träder i kraft vid halvårsskiftet presenteras.
-
Säkerheten i skolan ska förbättras, Dir. 2022:86
Regeringen ger en särskild utredare i uppdrag att utreda och lämna förslag till åtgärder för att förbättra arbetet med säkerhet i skolväsendet. Syftet med utredningen är att barn, elever, lärare, rektorer och annan personal ska ha en säker och trygg utbildnings- och arbetsmiljö.
-
Regeringens åtgärder för bättre utbildning och forskning 2018 - 2022
Under mandatperioden 2018-2022 har regeringen fattat beslut, drivit igenom reformer och tagit initiativ för en bättre utbildning och forskning i Sverige. Här följer ett urval av dessa satsningar.
-
Bryta segregationen och tränga tillbaka våld och brottslighet
Regeringen arbetar med full kraft för att bryta segregationen och tränga tillbaka det våld och den brottslighet som hotar samhällsgemenskapen. Om inte barn och unga ska ha kriminalitet som enda alternativ krävs ett förebyggande arbete: alla skolor ska vara bra skolor, elevernas kunskapsresultat ska höjas och likvärdigheten ska stärkas. Det hat och hot mot forskare som visat sig under senare tid är oacceptabelt och ska stävjas.
-
Klimatomställning och jobb i hela landet
Sverige ligger i framkant i klimatomställningen. När vi skapar framtidens gröna jobb måste vi också rusta Sveriges löntagare med nya kunskaper och kompetenser. Regeringen genomför därför stora satsningar som gör det möjligt för fler att byta yrkesbana eller öka sin kompetens mitt i livet. När fler kommer i arbete skapas nya resurser som kan användas till bättre vård, skola och omsorg.
-
Två nya uppdrag till Brottsförebyggande rådet för att stärka säkerheten i skolan
Brottsförebyggande rådet (Brå) har fått två nya uppdrag av regeringen. Brå ska kartlägga grövre våldsbrott i skolan och stärka det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i skolan.
-
Regeringen tillsätter en utredning om hur säkerheten i skolan kan förbättras
Skolan ska vara en trygg och säker plats för alla, men under de senaste åren har det skett ett antal grova våldsdåd i skolor i Sverige. Regeringen tillsätter därför en utredning som ska utreda och lämna förslag till åtgärder för att förbättra arbetet med säkerhet i skolväsendet.
-
Pressträff med Lina Axelsson Kihlblom och Morgan Johansson
I dag, torsdag den 23 juni, håller skolminister Lina Axelsson Kihlblom och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson en pressträff. Statsråden kommer att presentera nya beslut kopplat till hur arbetet med säkerhet i skolan ska förbättras.
-
Remiss av SOU 2022:34 I mål – vägar vidare för att fler unga ska nå målen med sin gymnasieutbildning, U2022/02457
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat SOU 2022:34 I mål – vägar vidare för att fler unga ska nå målen med sin gymnasieutbildning.
· Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Lina Axelsson Kihlblom besöker Värmland
Måndag den 20 juni besöker Lina Axelsson Kihlblom Karlstad och Forshaga. Skolministern ska bland annat besöka Fredicelunds förskola och skola samt Forshaga Lärcenter.
-
Uppdrag om ett nationellt professionsprogram
Regeringen ger Statens skolverk uppdrag enligt nedan.
-
Regeringen avser låta medel för lärarlönelyftet bli kvar
I budgetpropositionen för 2022 aviserade regeringen att lärarlönelyftet skulle flyttas till likvärdighetsbidraget för att minska den administrativa bördan för huvudmän. Regeringens avsikt är att låta medlen ligga kvar i lärarlönelyftet tills en översyn gjorts av lärarlönelyftet och andra riktade statsbidrag inom skolområdet.
-
Fler vägar till arbetslivet, Dir. 2022:74
En särskild utredare ska lämna förslag som bidrar till att trygga kompetensförsörjningen och att fler elever får med sig de kunskaper de behöver för att kunna försörja sig själva.
-
Lina Axelsson Kihlblom presenterar utredning om nya vägar till arbetslivet
I dag, fredag den 10 juni, håller skolminister Lina Axelsson Kihlblom en pressträff för att presentera tillsättningen av en utredning om nya vägar till arbetslivet. Under pressträffen presenteras även utredaren.
-
Nya steg i inrättandet av ett nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare i skolväsendet
Regeringen vill skapa ett nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare. Som ett steg i det arbetet inrättas Rådet för professioner i skolväsendet och Skolverket får i uppdrag att bland annat ta fram innehåll i en nationell struktur för kompetensutveckling för rektorer, lärare och förskollärare.