Barn- och ungdomsutbildning
Till barn– och ungdomsutbildningen hör förskola, fritidshem, den obligatoriska skolan samt gymnasieskolan. Elever ska utifrån sina olika förutsättningar och behov få utbildning så att de uppnår kunskapskraven och därmed får möjlighet att utvecklas så långt som möjligt.
Ansvariga för barn- och ungdomsutbildning
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Aktuellt om barn- och ungdomsutbildning
Anna Ekström tog emot utredning om hur fler elever kan nå kunskapskraven
Den 26 februari överlämnade Utredningen om elevers möjligheter att nå kunskapskraven sina förslag för att bland annat förbättra skolans stödarbete, göra elevhälsan mer tillgänglig och stärka särskolan. I samband med detta höll utbildningsminister Anna Ekström och regeringens särskilda utredare Tommy Lagergren en pressträff.
Tillfälliga regler för skolor förlängs för att ge lärare och elever tid till undervisning
Foto: Johnér Bildbyrå Covid-19-pandemins effekter på samhället och skolan kommer att leva kvar efter att smittspridningen har avstannat och skolorna kan vara öppna som vanligt igen. För att ge huvudmän bättre förutsättningar att ge elever den utbildning de har rätt till har regeringen beslutat att förlänga den tillfälliga förordning som möjliggör vissa undantag från skollagen till och med den 31 juli 2022.
Innehåll om barn- och ungdomsutbildning
Totalt 1633 träffar.
-
Remiss av promemorian Kompletterande regler för uppehållstillstånd vid gymnasiestudier (utkast till lagrådsremiss), Ju2021/00574
Här kan du ta del av till vilka remissinstanser Justitiedepartementet har remitterat promemorian Kompletterande regler för uppehållstillstånd vid gymnasiestudier (utkast till lagrådsremiss).
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Bättre möjligheter för elever att nå kunskapskraven – aktivt stöd- och elevhälsoarbete samt stärkt utbildning för elever med intellektuell funktionsnedsättning, SOU 2021:11
Utredningen om elevers möjligheter att nå kunskapskraven redovisar i detta slutbetänkade uppdraget att kartlägga och analysera skolornas stöd- och elevhälsoarbete, föreslå en acceptabel lägstanivå för tillgång till elevhälsans professioner samt analysera vilka insatser som kan vidtas för att stärka särskolan.
-
Anna Ekström tar emot utredning om hur fler elever kan nå kunskapskraven
I morgon, fredag den 26 februari, överlämnar Utredningen om elevers möjligheter att nå kunskapskraven sina förslag för att bland annat förbättra skolans stödarbete, göra elevhälsan mer tillgänglig och stärka särskolan till utbildningsminister Anna Ekström. I samband med detta hålls en digital pressträff.
-
Tillfälliga regler för skolor förlängs för att ge lärare och elever tid till undervisning
Covid-19-pandemins effekter på samhället och skolan kommer att leva kvar efter att smittspridningen har avstannat och skolorna kan vara öppna som vanligt igen. För att ge huvudmän bättre förutsättningar att ge elever den utbildning de har rätt till har regeringen beslutat att förlänga den tillfälliga förordning som möjliggör vissa undantag från skollagen till och med den 31 juli 2022.
-
Anna Ekström deltar i informellt utbildningsministermöte
I morgon, fredag den 19 februari, deltar utbildningsminister Anna Ekström vid ett informellt videomöte med EU:s utbildningsministrar. Ministrarna ska bland annat diskutera vikten av likvärdighet och inkludering inom utbildningsområdet.
-
Rättvis tillgång till utbildning
När EU:s utbildningsministrar möts via video den 19 februari ska de att diskutera likvärdighet och inkludering på utbildningsområdet. Utbildningsminister Anna Ekström representerar Sverige på videomötet.
-
Remiss av SOU 2020:67 Fler barn i förskolan – för bättre språkutveckling i svenska, U2020/06020
Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på remissen SOU 2020:67 Fler barn i förskolan – för bättre språkutveckling i svenska. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Lagförslag om vissa insatser för ökad lärarkompetens
Alla elever har rätt att möta utbildade och kompetenta lärare. Därför har regeringen satsat stort på fler utbildade lärare, ett mer attraktivt läraryrke och förbättrad kompetensutveckling. För att hantera lärarbristen behöver även behörighetsregler och skollag kontinuerligt ses över. Nu föreslår regeringen ytterligare åtgärder som syftar till ökad lärarkompetens och på olika sätt hanterar lärarbristen inom vissa skolformer.
-
Vissa insatser för ökad lärarkompetens
I lagrådsremissen lämnar regeringen förslag på några åtgärder som syftar till ökad lärarkompetens.