Innehåll om ungdomspolitik
Totalt 67 träffar.
-
Tre ministrar presenterar ordförandeskapsprioriteringar för Europaparlamentets utskott för kultur och utbildning
Måndag den 6 februari reser skolminister Lotta Edholm, kulturminister Parisa Liljestrand och socialminister Jakob Forssmed till Bryssel för att framträda i Europaparlamentets utskott för kultur och utbildning (CULT).
-
Utbildning, ungdomsfrågor, kultur och idrott på EU-möte
När EU:s ministrar för utbildning, ungdomsfrågor, kultur och idrott möttes i Bryssel den 28 och 29 november stod bland annat situationen för ukrainska flyktingar kopplat till det europeiska området för utbildning, europaåret för unga och den europeiska mediefrihetsakten på dagordningen. Skolminister Lotta Edholm, socialminister Jakob Forssmed och kulturminister Parisa Liljestrand representerade Sverige vid mötet.
-
Tre ministrar till rådsmöte i Bryssel om utbildning, kultur, idrott och ungdomsfrågor
Måndag den 28 november – tisdag den 29 november reser skolminister Lotta Edholm, socialminister Jakob Forssmed och kulturminister Parisa Liljestrand till Bryssel för att delta vid höstens rådsmöte.
-
En utvecklad öppen fritidsverksamhet för ungdomar, Dir. 2022:96
En särskild utredare ska inhämta kunskap om och analysera den öppna fritidsverksamheten för ungdomar med syftet att identifiera hur den kan utvecklas för att bli en mer tillgänglig och jämlik verksamhet med hög kvalitet. Därtill ska utredaren särskilt analysera om den öppna fritidsverksamheten för ungdomar kan inkluderas i det övergripande brotts- och våldsförebyggande arbetet.
-
Uppdrag om insatser för främjande av ökad fysisk aktivitet med särskilt fokus på barn och unga
Regeringen uppdrar åt Folkhälsomyndigheten att föreslå nationella delmål till relevanta folkhälsopolitiska mål samt indikatorer till dessa. Meningen är att ge en tydlig inriktning för arbetet med att främja en ökad fysisk aktivitet med särskild inriktning på barn och unga. Naturvårdsverket uppdras att bistå Folkhälsomyndigheten i arbetet.
-
Toppmötet mellan EU och Afrikanska unionen: ett stärkt och fördjupat partnerskap
EU:s och den Afrikanska unionens ledare möttes i Bryssel den 17–18 februari. Ledarna antog en gemensam deklaration och lade mycket av mötestiden på att diskutera kommande samarbeten i grupper med utvalda teman. Statsminister Magdalena Andersson företrädde Sverige.
· Artikel
-
Promemoria: Regeringens plan för avveckling av restriktioner
Regeringen har tagit fram en plan för hur och när de restriktioner som har införts i Sverige och de råd och rekommendationer som givits till allmänheten under pandemin kan anpassas och helt upphävas. Regeringen är angelägen om att avvecklingen av restriktioner sker ansvarsfullt och med beredskap för att hantera en situation där smittspridningen åter ökar. För att kunna göra det krävs hög beredskap och kapacitet till att pandemin övervakas genom att smittspårning och testning bibehålls på en hög nivå.
-
Skrivelse Vård av unga vid Statens institutionsstyrelses särskilda ungdomshem, 2020/21:215
Riksdagen har den 7 april 2021 tillkännagett för regeringen det som utskottet anför om vård av unga vid Statens institutionsstyrelses (SiS) särskilda ungdomshem (bet. 2020/21:SoU33, rskr. 2020/21:236). Enligt tillkännagivandet ska regeringen återkomma till riksdagen senast den 1 augusti 2021 med en skrivelse som innehåller en bedömning av de insatser som krävs för att vården inom SiS ska vara säker såväl för de placerade unga som för personalen och för att en placering ska ge den unge den vård och behandling som krävs. I tillkännagivandet anges vidare att regeringen i skrivelsen bör ange på vilket sätt åtgärderna ska genomföras.
-
Faktablad: Education for Sustainable Development – it concerns everyone (på engelska)
Agenda 2030 är en handlingsplan för hållbar miljö-, social och ekonomisk utveckling. Den består av 17 mål där det fjärde målet betonar utbildning av god kvalitet som en förutsättning för hållbara samhällen och livsstilar.
-
Ungdomspolitisk skrivelse, Skr. 2020/21:105
Regeringen lämnar i skrivelsen en redovisning av utvecklingen mot det ungdomspolitiska målet att alla ungdomar ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen.
-
Uppdrag till Statskontoret om att utvärdera uppföljningssystemet för den nationella ungdomspolitiken
Regeringen uppdrar åt Statskontoret att utvärdera uppföljningssystemet för den nationella ungdomspolitiken. Statskontoret ska analysera och bedöma om uppföljningssystemet ger relevant kunskap om utvecklingen av ungas levnadsvillkor och om uppföljningssystemet är tillfredsställande för att bedöma om det övergripande målet för ungdomspolitiken uppfylls.
-
Uppdrag till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor att främja ungas förutsättningar att delta i demokratin
Regeringen uppdrar åt MUCF att ta fram och sprida modeller för hur kommuner kan arbeta strategiskt, sektorsövergripande och långsiktigt med att stärka ungas kunskap om den lokala demokratin, utveckla ungas demokratiska färdigheter och kompetenser samt främja deltagande och stärka delaktigheten i demokratin.
-
Uppdrag till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor att förbereda överföring av vissa uppgifter till Brottsförebyggande rådet
Regeringen uppdrar åt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor att förbereda överföringen av uppgiften att handlägga och fatta beslut om statsbidrag till organisationer, kommuner och landsting för förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism till Brottsförebyggande rådet den 1 januari 2020.
-
Åsa Webber rundar av sitt uppdrag som EU-ambassadör
Att förhandla och röra sig mellan detalj och höjd i sakfrågor, navigera i EU:s beslutsprocesser, bland lobbygrupper och media och samtidigt vara biträdande chef för 120 personer har varit Åsa Webbers jobb i fem år. Här berättar hon om sitt arbete med att få EU:s gemensamma politik att vara så nära regeringens prioriteringar som möjligt.