Miljö och klimat
Miljöpolitiken handlar om att skapa ett samhälle som är fritt från utsläpp och farliga gifter med hänsyn till både människor, djur och natur. Den handlar också om att skapa ett hållbart samhälle som är anpassat till ett förändrat klimat. Många miljöfrågor är globala och därför sker en stor del av arbetet i samverkan med andra länder.
Ansvariga för miljö och klimat
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Genvägar
Aktuellt om miljö och klimat
Per Bolund ny miljö- och klimatminister
Miljö- och klimatminister Per Bolund. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet I dag presenterade statsminister Stefan Löfven en regeringsombildning. Per Bolund utsågs till miljö- och klimatminister, samt vice statsminister.

En samlad politik för klimatet
Regeringen presenterar för första gången en klimatpolitisk handlingsplan för riksdagen. Klimat ska integreras i alla relevanta politikområden. Med 132 åtgärder tar propositionen ett helhetsgrepp om hur utsläppen ska minska i hela det svenska samhället.

Konventionen om biologisk mångfald
Syftet med konventionen om biologisk mångfald (CBD) är att biologisk mångfald ska bevaras och nyttjas hållbart samt att nyttan som uppstår vid användandet av genetiska resurser ska fördelas rättvist.

Parisavtalet
I december 2015 enades världens länder om ett nytt klimatavtal som binder alla länder och ska börja gälla senast år 2020. Den globala temperaturökningen ska hållas långt under 2 grader och vi ska jobba för att den ska stanna vid 1,5 grader. Avtalet trädde i kraft i november 2016 och nu fortsätter arbetet med att genomföra avtalet.

Regeringens arbete med omställning till cirkulär ekonomi
Omställningen till en cirkulär ekonomi har en stor potential att minska resursanvändningen och är ett verktyg för att nå dels miljö- och klimatmålen, dels de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Regeringen arbetar med att främja denna omställning på flera sätt.
Innehåll om miljö och klimat
Totalt 2682 träffar.
-
Regeringen minskar utsläppsutrymmet med nära 10,5 miljoner ton koldioxidekvivalenter
Regeringen har beslutat att minska utsläppsutrymmet med ytterligare 10,5 miljoner ton koldioxidekvivalenter, genom att annullera utsläppsenheter.
-
Klimatbonusen för fordon stärks från den 1 april 2021
Regeringen ändrar reglerna om klimatbonusbilar och höjer klimatbonusen för fordon med nollutsläpp. Beslutet bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Regeringen stärker insatserna mot brottslighet inom avfallsområdet
Illegal avfallshantering är ett växande problem både nationellt och internationellt, vilket kan få stora konsekvenser för miljön och för människors hälsa. Därför har regeringen idag beslutat om uppdrag till ett flertal myndigheter, som ska ta fram konkreta förslag på åtgärder.
-
Svensk seger i mål om giftiga blykromater
EU-domstolen har idag meddelat dom i ett mål mellan Sverige och kommissionen om tillstånd för användning av blykromater och gett Sverige rätt. Domen innebär att EU-kommissionens beslut om att ge tillstånd för användning av blykromater inom EU ogiltigförklaras.
-
Uppdrag att stödja utveckling av battericeller och utbyggnad av ett elektrifieringscampus för batteriforskning i Västerås
Regeringen uppdrar åt Statens energimyndighet (Energimyndigheten) att inom ramen för detta uppdrag lämna stöd med högst 238 miljoner kronor till Northvolt AB (Northvolt) för utveckling av battericeller och utbyggnad av ett elektrifieringscampus för batteriforskning i Västerås i enlighet med Europeiska kommissionens (kommissionens) beslut den 26 januari 2021 i ärende SA.55854 och vad som anges under rubriken Närmare om uppdraget.
-
Remiss av Havet och människan (SOU 2020:83), M2021/00092
Här kan du se vilka instanser som ombetts svara på Miljödepartementets remiss av SOU 2020:83, Havet och människan.
· Remiss från Miljödepartementet
-
Remiss av promemoria med förslag till genomförande av slutsatser om bästa tillgängliga teknik för avfallsförbränning och livsmedels-, dryckes- och mjölkindustrin, M2021/00285
Här kan du ta del av svaren från de instanser som har ombetts att svara på Miljödepartementets remiss av promemoria med förslag till genomförande av slutsatser om bästa tillgängliga teknik för avfallsförbränning och livsmedels-, dryckes- och mjölkindustrin.
· Remiss från Miljödepartementet
-
Remiss av promemorian genomförande av EU:s engångsplastdirektiv och andra åtgärder för en hållbar plastanvändning, M2020/02035
Här kan du ta del av de remissvar som kommit in till Miljödepartementet gällande promemorian genomförande av EU:s engångsplastdirektiv och andra åtgärder för en hållbar plastanvändning. Övriga yttranden i samband med remissen finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Miljödepartementet
-
Globalt miljömöte fokuserar på grön återhämtning
Världens miljöministrar samlas digitalt den 22 och 23 februari för att diskutera grön återhämtning och fatta beslut om prioriteringar inför FN:s miljömöte. Miljö- och klimatminister Per Bolund deltar i mötet.
-
Remiss av Naturvårdsverkets förslag till revideringar av miljöledningsförordningen, M2020/01705/Nm
Här kan du ta del av svaren från de som har ombetts att svara på Miljödepartementets remiss om Naturvårdsverkets förslag till revideringar av miljöledningsförordningen. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Miljödepartementet