Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes­­departementet

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen.

Aktuellt från Utrikesdepartementet

  • Sverige driver initiativ i EU om sänkt oljepristak

    Utrikesminister Maria Malmer Stenergard har tillsammans med nordiska och baltiska kollegor skrivit ett brev och uppmanat EU-kommissionen att inom G7-samordningen föreslå sänkt oljepristak.

  • Utrikesministerns tal på Folk och försvars rikskonferens i Sälen

    Utrikesminister Maria Malmer Stenergard i en talarstol under rikskonferensen Folk och försvar.
    Utrikesminister Maria Malmer Stenergard talade till åhörarna i Sälen. Foto: Ulf Palm/Folk och försvar

    "Kärnuppgiften för svensk utrikes- och säkerhetspolitik är inte valbar. Den består i att motverka Ryssland, inte minst genom att stödja Ukraina." Söndag den 12 januari talade utrikesminister Maria Malmer Stenergard i Sälen. Läs talet nedan.

  • "Så ska Sverige leda jämställdhetsarbetet i FN"

    Fotokallage med utrikesminister Maria Malmer Stenergard och jämställdhetsminister Paulina Brandberg.
    Utrikesminister Maria Malmer Stenergard och jämställdhetsminister Paulina Brandberg skriver på Aftonbladet Debatt. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

    Med anledning av att Sverige i dag tar över som ordförande för FN:s jämställdhetsorgan UN Women skriver utrikesminister Maria Malmer Stenergard och jämställdhetsminister Paulina Brandberg på Aftonbladet Debatt.

  • Stärkt regionalt samarbete - ett år av svenskt ordförandeskap i N5 och NB8

    Personer på ett av årets möten i Reykjavik.
    Svjatlana Tsichanouskaja och de nordiska utrikesministrarna under ett av årets möten, denna gång i Reykjavik. Foto: Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd

    Sveriges ordförandeskap 2024 i de nordiska och nordisk-baltiska informella samarbetena, N5 och NB8, har varit en central prioritering för regeringen. I en tid präglad av ett förändrat säkerhetsläge och ökade globala utmaningar utgör dessa samarbeten en viktig plattform för att stärka den regionala utrikes- och säkerhetspolitiska dialogen, stödja Ukraina och värna den regelbaserade världsordningen.

Illustration: Regeringskansliet

Regeringens arbete med anledning av situationen i Israel och Palestina

Den 7 oktober 2023 genomförde Hamas en terroristattack mot Israel. Sedan dess har säkerhetsläget i regionen allvarligt försämrats. Här samlas information om regeringens arbete med anledning av situationen och det efterföljande kriget.

Lev Radin SipaUSA/TT

Sveriges stöd till Ukraina

Sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Sverige utökat sitt humanitära och militära stöd till Ukraina i flera omgångar och bistår också med ekonomiskt stöd, civil krishantering och stöd till Ukrainas reformarbete och återuppbyggnad. Tillsammans med EU har Sverige också fattat beslut om omfattande makroekonomiskt stöd och ett flertal sanktionspaket mot Ryssland.

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Sverige i Nato

Den 7 mars 2024 inträdde Sverige som fullvärdig medlem i Nato. Nato är en försvarsallians som syftar till att värna de allierades frihet och säkerhet. Här hittar du aktuell information om Sveriges roll och regeringens arbete och politik i Nato.

Foto: UN Photo

Sveriges förbindelser med omvärlden

Sverige har en lång tradition av aktiv utrikespolitik, med omfattande och nära bilateralt och multilateralt samarbete, såväl i vår del av världen som globalt. Här kan du läsa mer om Sveriges samarbete med omvärlden.

Innehåll från Utrikesdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 7677 träffar.

Laddar...