Innehåll från Utrikesdepartementet
Totalt 7645 träffar.
-
Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2024/25
Informationsmaterialet innehåller en sammanfattning av de viktigare lagar och förordningar som träder i kraft andra halvåret 2024 och kring årsskiftet 2024/2025.
Publicerad · Informationsmaterial från Arbetsmarknadsdepartementet, Finansdepartementet, Försvarsdepartementet, Justitiedepartementet, Klimat- och näringslivsdepartementet, Kulturdepartementet, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, Socialdepartementet, Statsrådsberedningen, Utbildningsdepartementet, Utrikesdepartementet
-
Statsministern och utrikesministern deltar vid en nationell minnesgudstjänst i Uppsala domkyrka
Statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Maria Malmer Stenergard deltar i dag vid en nationell minnesgudstjänst för tsunamins offer.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Ulf Kristersson, Statsrådsberedningen, Utrikesdepartementet
-
Elinor Hammarskjöld utnämns till undergeneralsekreterare och rättschef i FN
Förenta nationernas generalsekreterare António Guterres utnämner Elinor Hammarskjöld till undergeneralsekreterare för rättsliga frågor och rättschef i FN. Elinor Hammarskjöld tjänstgör i dag som rättschef och chef för rättsavdelningen vid Utrikesdepartementet.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Vikarierande överdirektör på Sida
Regeringen har utnämnt Hanna Hellquist till vikarierande överdirektör vid Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida). Hon tillträder sin anställning den 20 januari 2025.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Sverige samarbetar med USA för att motverka otillbörlig informationspåverkan och spridning av desinformation
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard har signerat ett samförståndsavtal med USA för att motverka otillbörlig informationspåverkan. Avtalet utgör en viktig plattform för närmare samarbete och erfarenhetsutbyte mellan Sverige och USA på området.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Regeringen ökar det humanitära stödet till Gaza och regionen
Regeringen har beslutat att avsätta 800 miljoner kronor till den humanitära krisen i Gaza och regionen. Därtill fortsätter det svenska stödet till responsen i Gaza genom omfattande kärnstöd till ett antal centrala humanitära aktörer. Regeringens kärnstöd till FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (UNRWA) avslutas.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Regeringsärenden vecka 51, 2024
Publicerad · Ärendeförteckning från Arbetsmarknadsdepartementet, Finansdepartementet, Försvarsdepartementet, Justitiedepartementet, Klimat- och näringslivsdepartementet, Kulturdepartementet, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, Socialdepartementet, Statsrådsberedningen, Utbildningsdepartementet, Utrikesdepartementet
-
Regeringen genomför satsning på att uppmärksamma 250-årsjubileet av judiskt liv och hågkomst av Förintelsen
År 2025 markerar 250 år av etablerat judiskt liv i Sverige. Det är ett tillfälle att uppmärksamma den judiska minoriteten, den judiska kulturen och det judiska kulturarvet i hela landet. I regleringsbrev för 2025 ger regeringen därför uppdrag till ett antal myndigheter att bidra till att uppmärksamma 250-årsjubileet. Samtidigt är det 80 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Det finns ett fortsatt behov av att öka kunskaperna om Förintelsen och regeringen ger nu Forum för levande historia i uppdrag att genomföra en bred kunskapshöjande insats för hågkomst av Förintelsen genom att utveckla budskapet i boken ”…om detta må ni berätta…En bok om Förintelsen 1940–1945”.
-
Stärkt regionalt samarbete - ett år av svenskt ordförandeskap i N5 och NB8
Sveriges ordförandeskap 2024 i de nordiska och nordisk-baltiska informella samarbetena, N5 och NB8, har varit en central prioritering för regeringen. I en tid präglad av ett förändrat säkerhetsläge och ökade globala utmaningar utgör dessa samarbeten en viktig plattform för att stärka den regionala utrikes- och säkerhetspolitiska dialogen, stödja Ukraina och värna den regelbaserade världsordningen.
Publicerad · Artikel från Maria Malmer Stenergard, Statsrådsberedningen, Utrikesdepartementet
-
Stärkt samarbete under de nordiska ordförandeskapen 2024
Det nordiska samarbetet är ett av världens äldsta och mest omfattande regionala politiska samarbeten. Det bygger på en gemensam historia, ett gemensamt kulturarv och en gemensam identitet. Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030. Visionen antogs av de nordiska statsministrarna 2019. I år har Sverige varit ordförande i Nordiska ministerrådet, de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan. Visionen har varit vägledande för vårt ordförandeskap.
Publicerad · Artikel, Webb-tv från Arbetsmarknadsdepartementet, Finansdepartementet, Försvarsdepartementet, Justitiedepartementet, Klimat- och näringslivsdepartementet, Kulturdepartementet, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, Socialdepartementet, Statsrådsberedningen, Utbildningsdepartementet, Utrikesdepartementet
-
Regeringsärenden vecka 51, 2024
Inför veckans regeringssammanträde har inga regeringsärenden kunnat publiceras. Felsökning pågår och ärendena publiceras så snart det är möjligt.
Publicerad · Ärendeförteckning från Arbetsmarknadsdepartementet, Finansdepartementet, Försvarsdepartementet, Justitiedepartementet, Klimat- och näringslivsdepartementet, Kulturdepartementet, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, Socialdepartementet, Statsrådsberedningen, Utbildningsdepartementet, Utrikesdepartementet
-
40 miljoner kronor i humanitärt stöd till barn i Gaza inför vintern
Regeringen har beslutat att ge 40 miljoner kronor till FN:s barnfonds (Unicef) arbete i Gaza. Stödet går bland annat till vinterspecifika förnödenheter, skydd, tillgång till utbildning och psykosocialt stöd.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Internationellt bistånd genom multilaterala organisationer, 2024/25:61
I skrivelsen ges en samlad resultatredovisning av Sveriges internationella bistånd genom multilaterala organisationer. Med utgångspunkt i regeringens mål och prioriteringar redogörs för reformåtgärder och för det multilaterala biståndets omfattning och innehåll. Verksamhet och resultat som det svenska stödet bidragit till redovisas. Ukraina, Demokratiska republiken Kongo, Kenya och Colombia behandlas särskilt. Tidsmässigt fokus ligger på år 2023.
Publicerad · Rättsliga dokument, Skrivelse från Regeringen, Utrikesdepartementet
-
Utrikesministern har tagit emot utvärderingen av Sveriges engagemang i Afghanistan under åren 2001-2021
Den 17 december tog utrikesminister Maria Malmer Stenergard emot betänkandet från den parlamentariska kommitté som granskat det samlade svenska engagemanget i Afghanistan under åren 2001-2021. Syftet har bland annat varit att klargöra vad det svenska engagemanget bidragit till.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Sverige i Afghanistan 2001–2021, SOU 2024:92
- erfarenheter och lärdomar
Betänkande av den parlamentariska kommittén för utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan under åren 2001–2021.
Publicerad · Rättsliga dokument, Statens offentliga utredningar från Utrikesdepartementet
-
Strategi för multilateralt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd – Effektivitet, ansvarsutkrävande och resultat
Denna strategi styr svenskt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd genom multilaterala organisationer. Den är en del av genomförandet av regeringens reformagenda för biståndet, Bistånd för en ny era – Frihet, egenmakt och hållbar tillväxt (UD2023/17726) med syfte att bidra till ett effektivt, långsiktigt och transparent bistånd samt koherent och strategiskt svenskt agerande och därmed ökat genomslag för regeringens prioriteringar.
Publicerad · Strategier för internationellt bistånd från Utrikesdepartementet
-
Utrikesministern tar emot utredning om Sveriges engagemang i Afghanistan under åren 2001–2021
Tisdag den 17 december tar utrikesminister Maria Malmer Stenergard emot betänkandet från den parlamentariska kommitté som granskat det samlade svenska engagemanget i Afghanistan under åren 2001–2021. I samband med överlämnandet håller Maria Malmer Stenergard en pressträff tillsammans med ordföranden i utredningen Lennarth Hjelmåker.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Femtonde sanktionspaketet mot Ryssland antaget
EU har antagit ett femtonde sanktionspaket med anledning av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Sanktionerna är ett av de främsta verktygen för att motverka Ryssland och stödja Ukraina genom att begränsa den ryska statens inkomster och krigsförmåga. Det nya sanktionspaketet innehåller ytterligare åtgärder mot den så kallade skuggflottan, kringgående av sanktioner och tredje lands stöd till Ryssland.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa besöker Israel och Palestina
Den 16-18 december besöker bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa Israel och Palestina för att få en uppdaterad bild av det katastrofala humanitära läget i Gaza och föra samtal om humanitärt tillträde och stöd.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Maria Malmer Stenergard deltar i EU:s utrikesministermöte
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard deltar i EU:s utrikesministermöte (FAC) i Bryssel idag den 16 december 2024.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet