Internationellt utvecklingssamarbete
Sverige har en lång tradition av ett generöst och ambitiöst bistånd. Utvecklingssamarbetet handlar om att skapa förutsättningar för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor. Det svenska utvecklingsbiståndet kanaliseras ofta genom internationella organisationer som FN och EU. Med humanitärt bistånd avses Sveriges insatser för att rädda liv, lindra nöd och upprätthålla mänsklig värdighet för nödlidande människor som drabbas av naturkatastrofer, väpnade konflikter eller andra katastrofliknande förhållanden.
Ansvariga för internationellt utvecklingssamarbete
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Genvägar

Policyramverket för internationellt utvecklingssamarbete
Regeringen har fattat beslut om ett policyramverk som anger inriktningen för svenskt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd. Det nya ramverket lanserades av Isabella Lövin i december 2016.

FN:s havskonferens
Sverige och Fiji har gemensamt tagit initiativet till en FN-konferens - "The Ocean Conference" - för att stödja arbetet med att rädda världshaven och uppnå det globala hållbara utvecklingsmålet om hav och marina resurser, mål 14 i FN:s Agenda 2030.

Agenda 2030 och globala målen
De globala målen och Agenda 2030 syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.

Humanitärt bistånd
I situationer av väpnad konflikt, naturkatastrofer och andra katastrofliknande förhållanden är humanitärt bistånd ett av de mest verkningsfulla och handgripliga medlen för att rädda liv och lindra nöd hos drabbade människor.
Innehåll om internationellt utvecklingssamarbete
Totalt 1235 träffar.
-
Regeringen stärker stödet för demokrati i södra Afrika
Regeringen har beslutat att tillföra 50 miljoner kronor till den regionala strategin för utvecklingssamarbetet med Afrika söder om Sahara. Tillskottet syftar till att stärka viktiga förändringsaktörers möjlighet att främja, förankra och försvara demokrati i södra Afrika.
-
Utrikesdeklarationen 2021
Regeringens utrikesdeklaration presenterades av utrikesminister Ann Linde vid 2021 års utrikespolitiska debatt i riksdagen onsdagen den 24 februari. Det talade ordet gäller.
-
Fokus på klimat, jämställdhet och jämlikhet i Sveriges nya organisationsstrategi för IFAD
Regeringen har beslutat om en ny organisationsstrategi för Sveriges samarbete med Internationella jordbruksutvecklingsfonden (IFAD) för åren 2021–2024. Under strategiperioden kommer Sverige arbeta för att FN-organet IFAD:s verksamhet ska stärkta motståndskraften mot klimatförändringar, minskad klimatpåverkan och värna biologisk mångfald. Strategin ska också öka jämställdheten och kvinnlig ekonomisk egenmakt samt stärka jämlikheten.
-
Statsminister Stefan Löfven deltar i digitalt toppmöte om Sahelregionen
Tisdag den 16 februari 2021 deltar statsministern Stefan Löfven vid ett digitalt toppmöte om Sahelregionen tillsammans med andra stats- och regeringschefer från Sahelregionen och Europa.
-
Sverige avser bidra med ytterligare 100 miljoner kronor för global tillgång till vaccin mot covid-19
Regeringen avser att ge ytterligare 100 miljoner kronor i bidrag till Covax för att göra vaccin mot covid-19 tillgängligt i låg- och medelinkomstländer. Sverige dubblerar därmed sitt stöd till Covax för global vaccintillgång.
-
Ny statssekreterare i Utrikesdepartementet
Regeringen har idag utsett Janine Alm Ericson till statssekreterare i Utrikesdepartementet hos ministern för internationellt utvecklingssamarbete.
-
Lena Hallengren deltar i internationellt möte om antibiotikaresistens
Under tisdag 26 januari och onsdag 27 januari deltar socialministern i ett internationellt högnivåmöte om antibiotikaresistens. Mötet utgör startskottet för One Health Global Leaders’ Group, vars syfte är att främja de globala kraftansträngningarna för att minska antimikrobiell resistens (AMR).
-
100 miljoner extra till stöd för ökade utmaningar inom demokrati och mänskliga rättigheter i Asien och Oceanien med anledning av covid-19
Den globala trenden av demokratisk tillbakagång samt bristande respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer riskerar att förstärkas av pandemin. Vi har sett flera oroande signaler på detta – inte minst i Asien och Oceanien. Därför beslutar regeringen att tillföra 100 miljoner kronor till den svenska strategin för regionalt utvecklingssamarbete i Asien och Oceanien.
-
Premiär för sjätte säsongen av UD-podden
Idag lanseras en sjätte säsong av UD:s podcast. I UD-podden samtalar programledare Kristoffer Triumf med diplomater hemma i Sverige och runtom i världen för att ge en bild av vad svensk utrikespolitik egentligen innebär och hur den ser ut i praktiken. I denna säsong deltar både utrikesminister Ann Linde och utrikeshandelsminister Anna Hallberg.
-
Sveriges regionala strategi för Syrienkrisen
Strategin beslutades initialt för perioden 2016-2020 och omfattade då sammantaget 1,8 miljarder kronor. Strategin förlängs att fortsatt gälla för 2021-2023, med en totalvolym för perioden 2016-2023 om 3,210 miljarder kronor.