Social­departementet

Socialdepartementet ansvarar för frågor som rör samhällets välfärd. De handlar om att främja människors hälsa och samtidigt se till att sjuka får den vård de behöver. De omfattar försäkringar för att människor ska vara ekonomiskt trygga när de är sjuka, äldre eller när barnen är små. Frågor om individ- och familjeomsorg, stöd till personer med funktionsnedsättning och äldreomsorg ingår också. Dessutom arbetar departementet med rättigheter för personer med funktionsnedsättningar och med frågor om premiepensionssystemet.

Aktuellt från Socialdepartementet

 • Pressträff med Lena Hallengren och Karin Tegmark Wisell

  Torsdag den 2 december klockan 8.15 håller socialminister Lena Hallengren en pressträff om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin. Vid pressträffen medverkar även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

  En teckenspråkstolkad version av sändningen finns i pressmeddelandet.

 • Socialdepartementets statsråd

  Socialminister Lena Hallengren och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.
  Socialminister Lena Hallengren och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Regeringskansliet

  Den 30 november lämnade statsminister Magdalena Andersson regeringsförklaringen till riksdagen och anmälde vilka statsråd som ingår i regeringen. På Socialdepartementet fortsätter Lena Hallengren som socialminister och Ardalan Shekarabi som socialförsäkringsminister.

 • Samsjuklighetsutredningen överlämnar förslag för en förbättrad och samordnad vård för personer med samsjuklighet

  Samsjuklighetsutredningen har i dag överlämnat förslag på förbättrad vård till personer med samsjuklighet i form av både ett skadligt bruk eller beroende och psykisk sjukdom. Förslagen handlar bland annat om hur ansvaret för vård och behandling av skadligt bruk och beroende kan samlas hos en och samma huvudman.

Foto: TT

Om hälsovård, sjukvård och äldrevård med anledning av covid-19

Coronapandemin har haft stor påverkan på hälso- och sjukvården och äldreomsorgen. Här hittar du regeringens beslut och åtgärder med anledning av coronapandemin. Använd filtret längre ned på sidan för att hitta regeringsbeslut, aktuell lagstiftning eller information om en viss åtgärd.

Foto: TT

Frågor och svar om regeringens arbete med vaccin mot covid-19

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om regeringens arbete med vaccin mot covid-19.

Grafik/Regeringskansliet

Frågor och svar om den tillfälliga pandemilagen

Regeringen ser behov av att stärka den långsiktiga beredskapen vid en eventuellt fortsatt allvarlig smittspridning hösten 2021. Regeringen har därför remitterat en promemoria med förslag om att förlänga den tillfälliga covid-19-lagen samt lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen till utgången av januari 2022.

Bild: Regeringskansliet

Lättläst om coronaviruset

Här kan du läsa lättlästa nyheter om corona-viruset och sjukdomen covid-19.

Innehåll från Socialdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 6917 träffar.