Innehåll om funktionshinder
Totalt 213 träffar.
-
Ny lag ska öka tillgängligheten till produkter och tjänster
Regeringen har fattat beslut om en proposition med en ny lag för att göra fler produkter och tjänster tillgängliga för fler i samhället. – Många känner sig idag utestängda, säger Camilla Waltersson Grönvall.
-
Genomförande av tillgänglighetsdirektivet, Prop. 2022/23:42
I propositionen föreslås en ny lag om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet. Lagen genomför Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/882 av den 17 april 2019 om tillgänglighetskrav för produkter och tjänster (tillgänglighetsdirektivet).
-
Socialtjänstministern leder det första funktionshinderdelegationsmötet för den nya regeringen
Den 19 december träffades funktionshinderdelegationen för första gången sedan den nya regeringen tillträdde. Aktuellt från regeringen, möten framöver och viktiga frågor för delegationens deltagare var ämnen som var i fokus för dagens träff.
-
Remiss Ds 2022:16 Ledarhundar
Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på remissen Ds 2022:16, Ledarhundar. Övriga yttranden förvaras i departementet.
· Remiss från Socialdepartementet
-
Remiss av Handlingsplan för en långsiktig utveckling av tolktjänsten för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet, SOU 2022:11, S2022/01621
Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på remissen Handlingsplan för en långsiktig utveckling av tolktjänsten för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet, SOU 2022:11. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Socialdepartementet
-
Uppdrag att vidareutveckla hjälpmedel till personer med synnedsättning att kunna rösta med bibehållen valhemlighet
Regeringen ger Valmyndigheten i uppdrag att i samarbete med RISE Research Institutes of Sweden AB (RISE) vidareutveckla och färdigställa en eller flera prototyper av hjälpmedel som kan användas av personer med synnedsättning på ett röstmottagningsställe för att hitta och ta rätt valsedel vid valsedelsställ och för att kunna avge en parti- och personröst utan att behöva begära hjälp.
-
Ett enklare och mer ändamålsenligt bilstöd, Dir. 2022:123
En särskild utredare ska se över regelverket för bilstödet och ansvarsfördelningen mellan berörda myndigheter avseende handläggningen av bilstödet och föreslå ett mer ändamålsenligt regelverk och en mer ändamålsenlig ansvarsfördelning.
-
Ledarhundar, Ds 2022:16
Regeringskansliet föreslår en ny lag med ett ändrat ansvar för myndighetsutövning för ledarhundsverksamhet. Förslaget innebär att myndighetsutövningen förs över från den ideella föreningen Synskadades Riksförbund till en förvaltningsmyndighet.
-
Mer kunskap om barn och elever med funktionsnedsättning i skolväsendet, Dir. 2022:73
Regeringen tillsätter en särskild utredare som ska analysera och föreslå hur kunskapen kan öka om barn och elever med funktionsnedsättning i skolväsendet, samtidigt som skyddet för den personliga integriteten säkerställs.
-
Uppdrag till Centrum för idrottsforskning
Regeringen uppdrar åt Gymnastik- och idrottshögskolan, Centrum för idrottsforskning (CIF) att upprätta och driva en kunskapsplattform för anläggningar och utemiljöer för idrott och fritid. Plattformen ska utveckla, samla och förmedla kunskap, utifrån ett folkhälsoperspektiv och principen om universell utformning samt med ett innovativt förhållningssätt, för att samhället ska nå såväl breda som nya grupper av idrotts-, motions- och friluftslivsutövare.
-
Stärkt rätt till personlig assistans – grundläggande behov för personer som har en psykisk funktionsnedsättning och ökad rättssäkerhet för barn, 2021/22:214
Regeringen föreslår att det grundläggande behovet annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om den funktionshindrade ska tas bort från lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
-
Stärkt rätt till personlig assistans vid behov av egenvård
I lagrådsremissen föreslås att det ska införas en lag om egenvård. Med egenvård avses enligt den nya lagen en hälso- och sjukvårdsåtgärd som behandlande hälso- och sjukvårdspersonal har bedömt att en patient kan utföra själv eller med hjälp av någon annan. I lagen införs ett bemyndigande för regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer att meddela föreskrifter om skyldigheter för hälso- och sjukvårdspersonalen inför, vid och efter en sådan bedömning.
-
Handlingsplan för en långsiktig utveckling av tolktjänsten för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet, SOU 2022:11
2020 års tolktjänstutredning har fördjupat analyserat förslagen i betänkandet En samlad tolktjänst – samordning och utveckling av tolktjänst för barndomsdöva, vuxendöva, hörselskadade och personer med dövblindhet (SOU 2011:83) samt i departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7). Utredningen har utifrån analysen tagit fram en handlingsplan för tolktjänstens långsiktiga utveckling.
-
Uppdrag att belysa tillståndsgivningen för färdtjänst
Regeringen ger Trafikanalys i uppdrag att i enlighet med vad som anges under rubriken Närmare beskrivning av uppdraget analysera och bedöma om det finns behov att förtydliga vilka kriterier som ska beaktas vid prövning av rätt till färdtjänst. Utgångspunkten för analysen ska vara de intentioner som anges i förarbetena till lagen (1997:736) om färdtjänst (prop. 1996/97:115).
-
Remiss Statskontorets rapport 2021:10 Statsbidrag till kultur, idrott och friluftsliv – En analys av hur de bidrar till en aktiv fritid för personer med funktionsnedsättning, S2020/05409
Här kan du ta del av svaren från de instanser som regeringen har remitterat Statskontorets rapport 2021:10 Statsbidrag till kultur, idrott och friluftsliv – En analys av hur de bidrar till en aktiv fritid för personer med funktionsnedsättning, till. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Socialdepartementet
-
Tilläggsdirektiv till Utredningen om förstärkt tolktjänst för jämlikhet och delaktighet, Dir. 2021:112
Regeringen förlänger utredningstiden för Utredningen om förstärkt tolktjänst för jämlikhet och delaktighet .
-
Regeringens åtgärdsplan för införande av smittskyddsåtgärder
Regeringen fortsätter att följa utvecklingen av smittspridningen av covid-19 för att skyndsamt kunna vidta ytterligare smittskyddsåtgärder. Det övergripande målet för regeringens hantering av pandemin är att begränsa smittspridningen för att skydda människors liv och hälsa och säkra sjukvårdens kapacitet samtidigt som grundläggande fri- och rättigheter inte ska inskränkas mer än nödvändigt.
-
Remissinstanser för SOU 2021:44 Tillgänglighetsdirektivet, S2021/04731
Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på remissen SOU 2021:44 Tillgänglighetsdirektivet. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Socialdepartementet
-
Promemoria: Regeringens plan för avveckling av restriktioner
Regeringen har tagit fram en plan för hur och när de restriktioner som har införts i Sverige och de råd och rekommendationer som givits till allmänheten under pandemin kan anpassas och helt upphävas. Regeringen är angelägen om att avvecklingen av restriktioner sker ansvarsfullt och med beredskap för att hantera en situation där smittspridningen åter ökar. För att kunna göra det krävs hög beredskap och kapacitet till att pandemin övervakas genom att smittspårning och testning bibehålls på en hög nivå.