Kultur

Kulturpolitiken handlar om att främja ett levande och oberoende kulturliv. Området omfattar kulturskaparnas villkor och människors tillgång till kultur i alla dess former samt hur kulturarvet ska bevaras, användas och utvecklas.

Ansvariga för kultur

Ansvarigt statsråd

Amanda Lind, kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna
Amanda Lind Kultur- och demokrati­minister samt ­minister med ansvar för idrottsfrågorna

Ansvarigt departement

Aktuellt om kultur

  • Digital pressträff med Amanda Lind om budgetsatsningar

    I dag tisdag 14 september kl. 08.15 höll kultur- och demokratiminister Amanda Lind en digital pressträff för att presentera budgetsatsningar.

    En teckenspråkstolkad version av sändningen finns i pressmeddelandet.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Stärkt kultursamverkan för kultur i hela landet

Kultur i hela landet är en viktig prioritering för regeringen och regionala och lokala kulturverksamheter är viktiga delar i Sveriges kulturella infrastruktur. Därför föreslår regeringen att regional kultur förstärks med 100 miljoner kronor permanent. Förslaget lämnas i budgetpropositionen för 2022.

- Nu stärker vi kulturen i hela landet och det är viktigt för ett fortsatt starkt kultursverige. Vi vet att saknaden och behoven av kultur har varit stora under pandemin och förslaget innebär att vi även förstärker möjligheterna för fler att ta del av kultur runt om i landet, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Pressmeddelande
Pressmeddelande Illustration: Regeringskansliet

Höjd biblioteksersättning för litterära upphovsmän

Författare, illustratörer, fotografer med flera vars verk lånas ut på bibliotek får högre ersättning när biblioteksersättningen nu höjs. Regeringen har beslutat om ett nytt grundbelopp för biblioteksersättningen efter överenskommelse med Sveriges Författarförbund, Föreningen Svenska Tecknare och Svenska Fotografers Förbund.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Fler restriktioner tas bort från och med den 29 september

Regeringen har tidigare presenterat en plan för hur de råd och restriktioner som har införts med anledning av covid-19-pandemin ska anpassas och avvecklas. Vid en pressträff den 7 september meddelade regeringen bland annat att restriktioner om deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar planeras att avvecklas från och med den 29 september 2021.

En teckenspråkstolkad version av sändningen finns i artikeln.

Bild: Regeringskansliet

För kulturaktörer med anledning av covid-19

Många hör av sig till Regeringskansliet med frågor om de åtgärder som regeringen har vidtagit för kulturaktörer med anledning av covid-19. Här finns samlad information om dessa åtgärder.

Innehåll om kultur

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 1158 träffar.