Hoppa till huvudinnehåll

Försvars­­departementet

Försvarsdepartementet ansvarar för frågor om Sveriges militära försvar, samordning av civilt försvar och samhällets krisberedskap samt skydd mot olyckor. Departementet planerar på strategisk nivå internationella insatser och säkerhetsfrämjande verksamhet och ger uppdrag till myndigheterna att genomföra samt följa upp dessa insatser.

Aktuellt från Försvarsdepartementet

  • Budgetnyheter för Försvarsdepartementets områden

    Foto: Armin Dröge/Regeringskansliet

    Här finns samlad information om de budgetnyheter för Försvarsdepartementets områden som regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2025.

  • Historisk satsning på cybersäkerhet

    Cybersäkerhet utgör en grundpelare i det moderna civila försvaret. I budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen en satsning på 196 miljoner för att stärka informations- och cybersäkerhetsarbetet i det svenska samhället.

  • Stora satsningar på militära försvarets tillväxt

    Regeringen föreslår i budgetpropositionen 2025 ökade medel till det militära försvaret om nästan 13 miljarder kronor, sammantaget med uppräkningar och tidigare beslut. Det motsvarar en ökning med 10 procent jämfört med 2024. Förslaget innebär att anslagen till det militära försvaret uppgår totalt till 138 miljarder kronor för 2025.

Tre män står på rad i regeringens presscenter.
Regeringen och Sverigedemokraterna höll pressträff för att presentera satsningar i 2025 års budgetproposition som ska stärka det civila försvaret. Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Omfattande satsningar för att stärka det civila försvaret

Torsdag den 12 september höll regeringen och Sverigedemokraterna en pressträff för att presentera satsningar i 2025 års budgetproposition som ska stärka det civila försvaret. Regeringen avser tillföra ytterligare 2 miljarder 2025 för att stärka det civila försvaret på bred front. Totalt tilldelas det civila försvaret 8,5 miljarder under 2025 och ytterligare medel upp till ca 15 miljarder kronor per år under försvarsbeslutsperioden.

Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Nytt militärt stödpaket som stärker Ukrainas försvarsförmåga

I dag, 9 september, har regeringen presenterat det 17:e militära stödpaketet till Ukraina. Paketet som uppgår till ett värde av 4,6 miljarder, möter Ukrainas mest prioriterade militära behov och skapar handlingsfrihet för framtiden. Det inkluderar donation av materiel, direktupphandling, materielsatser och finansiella donationer.

Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Utvecklingen av Sveriges försvarsförmåga

Regeringen fortsätter att stärka Sveriges försvarsförmåga. På en pressbriefing den 15 augusti sammanfattade försvarsminister Pål Jonson det aktuella läget på försvarsområdet. Pål Jonson meddelade att DCA-avtalet i dag träder i kraft och att Försvarets materielverk (FMV) nu analyserar möjligheten att etablera en närvaro i Ukraina under hösten 2024.

Flera personer sitter bredvid varandra bakom ett bord med mikrofoner på. I förgrunden syns flera personer bakifrån som tittar mot bordet.
Regeringens sommarfika för media där nyheten presenterades. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Uppdrag till MSB och länsstyrelserna att planera åtgärder som stärker skyddet av civilbefolkningen

Regeringen ger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och länsstyrelserna i uppdrag att göra en övergripande planering av åtgärder för att stärka skyddet av civilbefolkningen.

Militärklädd person.
Sedan Sverige gick med i Partnerskap för fred, PFF, har samarbetet med Nato gradvis ökat. Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Sverige i Nato

Den 7 mars 2024 inträdde Sverige som fullvärdig medlem i Nato. Nato är en försvarsallians som syftar till att värna de allierades frihet och säkerhet. Här hittar du aktuell information om Sveriges roll och regeringens arbete och politik i Nato.

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Regeringens prioritering: Säkerhetspolitiska läget

Europa och Sverige befinner sig i ett av de allvarligaste säkerhetspolitiska lägena sedan det andra världskrigets slut. Inom ramen för prioriteringen ska politiska reformer utarbetas och genomföras för att lösa Sveriges viktigaste samhällsproblem. Åtgärder i fokus: totalförsvaret upprustas, stöd till Ukraina och säkerhets- och försvarspolitiken läggs om.

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Militärt stöd till Ukraina

Sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 har Sverige bidragit med militärt stöd till Ukraina. Det har skett en betydande förändring av nivå och innehåll på stödet som Sverige lämnar. Från skyddsutrustning i det första beslutet till stridsvagnar, avancerade vapensystem och ammunition i senare paket. Det totala värdet av Sveriges militära stöd till Ukraina är drygt 22,2 miljarder kronor (12 december 2023).

Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Försvarsinnovation

Regeringen lanserade våren 2023 ett initiativ för att höja förmågan och takten för innovation inom försvarsindustrin. Försvarsinnovationsinitiativet ska genom ökad och fördjupad samverkan inom och mellan näringsliv och myndigheter, i flera olika sektorer, skapa mervärden. Syftet är att stärka Sveriges försvars- och säkerhetsförmåga samt öka konkurrenskraften i försvarsindustrin.

Innehåll från Försvarsdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 1370 träffar.

Laddar...