Bolag med statligt ägande
Staten är en betydande bolagsägare i Sverige. I den statliga bolagsportföljen finns 46 hel- och delägda bolag, varav två är börsnoterade. Dessutom förvaltas två verksamhetsstiftelser. Tillsammans sysselsätter bolagen med statligt ägande cirka 129 000 personer. Det uppskattade sammanlagda värdet på den statliga bolagsportföljen uppgår till 640 miljarder kronor.
Ansvariga för bolag med statligt ägande
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Aktuellt om bolag med statligt ägande
Verksamhetsberättelse för bolag med statligt ägande 2019
Staten är en betydande bolagsägare i Sverige. I den statliga bolagsportföljen finns 46 hel- och delägda bolag, varav två är börsnoterade. Staten har ett stort ansvar att vara en aktiv och professionell ägare. Det övergripande målet för regeringen är att bolagen ska skapa värde och i förekommande fall se till att de särskilt beslutade samhällsuppdragen utförs väl.
Förvaltningsorganisation
Näringsdepartementet, som ansvarar för förvaltningen av huvuddelen av de statligt ägda bolagen, har en organisation specialiserad på ägarstyrning och bolagsförvaltning.
Så styrs bolagen
Statens ägarpolicy anger ramverket för bolagsförvaltningen och klargör förhållandet mellan ägare, styrelse och ledning. I ägarpolicyn redogör regeringen för sina förvaltningsmandat och sin inställning i viktiga principfrågor.
Rapportering
Varje år överlämnar regeringen en skrivelse till riksdagen. Skrivelsen redogör för det gångna årets förvaltning av de statligt ägda bolagen. Regeringskansliet ger årligen även ut två delårsrapporter och en verksamhetsberättelse för bolag med statligt ägande.
Finansiella rådgivare
Regeringskansliet anlitar finansiella rådgivare för att bistå i samband med utfärdande, försäljning, förvärv och överlåtelse av värdepapper och andra finansiella instrument avseende de statligt ägda företagen.
Innehåll om bolag med statligt ägande
Totalt 166 träffar.
-
Näringsdepartementets delar i budgetpropositionen för 2021
Här kan du läsa om satsningarna som görs i budgetpropositionen för 2021 inom Näringsdepartementets områden. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Regeringen föreslår ett kapitaltillskott om högst 1 400 miljoner kronor till Green Cargo
Regeringen föreslår ett kapitaltillskott om 1 400 miljoner kronor till Green Cargo AB. Med kapitaltillskottet ges Green Cargo förutsättningar att stärka sin finansiella ställning för att fortsatt kunna bedriva godstransporter på järnväg. Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Grön återhämtning ska ta Sverige ur dubbla kriser
Den globala uppvärmningen fortsätter utan hänsyn till coronakrisen. Klimatförändringarna förblir vår generations ödesfråga. Därför föreslår regeringen 9,7 miljarder kronor i satsningar på grön återhämtning i budgetpropositionen för 2021. Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Budgetåtgärder för att minska utsläppen från transporter
I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen satsningar för 5,4 miljarder kronor för att minska transportsektorns klimatpåverkan. Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Rekapitaliseringen av SAS AB
SAS har i dag presenterat en plan för en rekapitalisering av bolaget och en plan för att snabba på klimatarbetet som bland annat innebär en halvering av utsläppen till 2030. Regeringen har riksdagens mandat att för statens räkning under 2020 delta i en rekapitalisering med ett belopp om högst 5 miljarder kronor. Regeringen stöttar nu framlagd plan och de åtgärder som är nödvändiga för att realisera planen.
-
En framtidssäkrad bolagsportfölj
Regeringen har i dag överlämnat skrivelsen 2020 års redogörelse för företag med statligt ägande till riksdagen. I skrivelsen framkommer att det sammanlagda värdet på statens bolagsportfölj ökade under 2019 med cirka 10 miljarder kronor, till totalt 640 miljarder kronor. Även omsättningen och resultatet för portföljen ökade under året. I skrivelsen redogörs också för statens ägarpolicy och principer för bolag med statligt ägande. Efter årsstämmorna 2020 är kvinnor för andra året i rad i majoritet på ordförandeposterna.
-
2020 års redogörelse för företag med statligt ägande, Skr. 2019/20:140
I skrivelsen lämnar regeringen en redogörelse för förvaltningen av statens bolagsägande och för verksamheten i de bolag som Regeringskansliet förvaltade vid årsskiftet 2019/20.
-
Verksamhetsberättelse för bolag med statligt ägande 2019
Staten är en betydande bolagsägare i Sverige. I den statliga bolagsportföljen finns 46 hel- och delägda bolag, varav två är börsnoterade. Staten har ett stort ansvar att vara en aktiv och professionell ägare. Det övergripande målet för regeringen är att bolagen ska skapa värde och i förekommande fall se till att de särskilt beslutade samhällsuppdragen utförs väl.
· Rapport från Näringsdepartementet
-
Bemyndigande att delta i rekapitaliseringen av SAS AB
Regeringen föreslår att riksdagen bemyndigar regeringen att för statens räkning delta i en rekapitalisering av SAS AB (”SAS”) med ett belopp om högst fem miljarder kronor. SAS är viktigt för att tillgodose samhällets grundläggande behov av tillgänglighet med flyg i Sverige, Danmark och Norge. Bemyndigandet innebär att svenska staten får ett mandat att vidta de åtgärder som är nödvändiga för att möjliggöra statens deltagande i en rekapitalisering av SAS. Om svenska staten ska delta i en rekapitalisering ska regeringen verka för att SAS ska sätta nya ambitiösa mål för att minska utsläppen. Deltagande från svenska staten förutsätter även att EU-kommissionen godkänner åtgärderna.