Innehåll om statens budget
Totalt 292 träffar.
-
Frågor och svar om beslutet om hur klimatbonusen ska avvecklas
Kostnaden för att äga och köra en klimatbonusbil börjar bli jämförbar med kostnaden för att äga och köra en bensin- eller dieselbil. Regeringen avskaffar därför klimatbonusen.
-
Regeringens första 100 dagar
Regeringspartierna har, tillsammans med samarbetspartiet Sverigedemokraterna, sex samarbetsprojekt inom vilka politiska reformer ska utarbetas och genomföras för att lösa Sveriges viktigaste samhällsproblem. Till grund för samarbetet ligger Tidöavtalet. När de första 100 dagarna nu har gått är flera åtgärder inom samarbetsprojekten gjorda, och fler är på gång.
· Artikel från Acko Ankarberg Johansson, Ebba Busch, Elisabeth Svantesson, Jakob Forssmed, Johan Pehrson, Lotta Edholm, Maria Malmer Stenergard, Mats Persson, Ulf Kristersson, Finansdepartementet, Justitiedepartementet, Klimat- och näringslivsdepartementet, Socialdepartementet, Statsrådsberedningen, Utbildningsdepartementet
-
Extra ändringsbudget för 2023 – Stöd till Ukraina samt åtgärder riktade till företag och hushåll till följd av höga energipriser, Prop. 2022/23:52
I denna proposition lämnar regeringen förslag till ändringar i statens budget för 2023. Förslagen är en följd av det försämrade säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och de höga energipriserna, med anledning av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.
-
Extra ändringsbudget till riksdagen imorgon
Regeringen avser att överlämna en extra ändringsbudget till riksdagen imorgon. I budgeten föreslår regeringen pengar till gasprisstödet till hushåll i södra Sverige, nya möjligheter för företag att skjuta upp skatteinbetalningar samt det hittills största stödpaketet med försvarsmateriel till Ukraina – värt upp till 4,3 miljarder kronor.
-
Pressträff med Elisabeth Svantesson och Oscar Sjöstedt
Onsdag den 25 januari håller finansminister Elisabeth Svantesson pressträff tillsammans med Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna, med anledning av en extra ändringsbudget som regeringen avser att lämna till riksdagen.
-
Regeringens första 100 dagar: Tillväxt och hushållsekonomi
Tillväxt och hushållsekonomi är ett prioriterat område för regeringen. Området är också ett av de samarbetsprojekt som regeringspartierna har med samarbetspartiet Sverigedemokraterna för att lösa Sveriges viktigaste samhällsproblem. Till grund för samarbetet ligger Tidöavtalet. När de första 100 dagarna nu har gått är en hel del åtgärder inom området gjorda, och fler är på gång.
-
Regeringens budgetsatsningar inom transportområdet
(Ny version) I budgetpropositionen för 2023 föreslår regeringen flera satsningar som rör transportområdet, bland annat pengar till vägunderhåll, beredskapsflygplatser och civilt försvar.
-
Riksrevisionens rapport om regeringens underlag till riksdagen under pandemin, Skr. 2022/23:29
I skrivelsen redovisar regeringen sin bedömning av de iakttagelser och rekommendationer som Riksrevisionen har redovisat i rapporten Regeringens underlag till riksdagen under pandemin – extra ändringsbudgetar 2020 och 2021 (RiR 2022:16).
-
Pressträff med finansminister Elisabeth Svantesson om oppositionspartiernas skuggbudgetar
Onsdag 23 november klockan 13.00 kommenterar finansminister Elisabeth Svantesson oppositionspartiernas skuggbudgetar. Pressträffen hålls i riksdagens presscenter.
-
Nationell statlig vårdförmedling för att öka tillgängligheten till vård och korta vårdköerna
Regeringen avsätter 100 miljoner kronor 2023 för att inrätta en nationell statlig vårdförmedling. Genom att bland annat synliggöra var ledig och tillgänglig kapacitet finns i landet ska väntande patienter snabbare kunna erbjudas vård på annan plats där kapacitet finns. Hör sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson berätta mer om satsningen.
-
Utbildningsdepartementets samlade budgetsatsningar 2023
Regeringen vill höja kunskapsresultaten i skolan, stärka tryggheten och ge goda förutsättningar för högre utbildning av hög kvalitet. Kompetensförsörjningen ska tryggas i hela landet. Vetenskaplig excellens är en nyckel för att Sverige ska kunna stärka sin konkurrenskraft och ställning som ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer. Här följer en genomgång av regeringens föreslagna satsningar i budgetpropositionen för 2023.
-
Regeringen satsar på att förebygga och bryta ofrivillig ensamhet
För att stärka folkhälsan och minska konsekvenserna av ofrivillig ensamhet föreslår regeringen en treårig gemenskapssatsning som 2023 uppgår till 300 miljoner kronor. Hör socialminister Jakob Forssmed berätta mer om satsningen.
· Artikel, Webb-tv från Jakob Forssmed, Socialdepartementet
-
Budgetsatsning på infångning och lagring av koldioxid
Regeringen avser att ge Sveriges geologiska undersökning (SGU) i uppdrag att utreda lämpliga platser för koldioxidlagring i Sverige samt analysera förutsättningarna för driften av lagringsplatserna. Syftet är att informationen på sikt ska underlätta för företag att investera i CCS-lagring och därmed minska sina koldioxidutsläpp och klimatavtryck.
-
Satsning på förenkling för företag
Svenska företag, inte minst de många små företagen, behöver lättnader från byråkrati och administration. Regelbördan behöver minska. I budgetpropositionen för 2023 föreslår regeringen därför förstärkningar av verksamt.se och Regelrådet.
-
Tre skatteförslag som aviserades i budgeten lämnas till riksdagen
Regeringen har fattat beslut om tre propositioner på skatteområdet och överlämnat dessa till riksdagen. Förslagen aviserades i budgetpropositionen för 2023 som presenterades i förra veckan.
-
Bibehållet reseavdrag med vissa förstärkningar för arbetsresor, tjänsteresor och hemresor, Prop. 2022/23:18
I propositionen föreslås att reseavdraget i sin nuvarande form ska behållas. Det innebär att den nya modellen för skattelättnad för arbetsresor som ska träda i kraft vid årsskiftet inte införs.
-
Budgetsatsningar för att bemöta energikrisen på kort och lång sikt
Sverige befinner sig i en energikris samtidigt som det krävs en ökad elproduktion för att klara elektrifieringen. Därför föreslår regeringen flera budgetsatsningar för att stärka energiförsörjningen.
-
Förstärkt skattereduktion för installation av solceller, Prop. 2022/23:15
I propositionen föreslås att skattereduktionen för installation av grön teknik, det s.k. gröna avdraget, ska förstärkas genom att subventionsgraden för installation av solceller höjs från 15 procent till 20 procent av de debiterade arbets- och materialkostnaderna.
-
Satsning på laddinfrastruktur genom Klimatklivet
Regeringen vill att eldrivna transporter ska bli möjliga i hela landet och höjer anslaget till Klimatklivet med 400 miljoner kronor under 2023 för att möjliggöra fler satsningar på laddinfrastruktur.