Hoppa till huvudinnehåll

Finans­­departementet

Finansdepartementet ansvarar för frågor som rör statens ekonomi. Det handlar om samordning av statens budget, prognoser och analyser, skattefrågor samt styrning och förvaltning av statens verksamhet. Dessutom ansvarar departementet för frågor som rör finansmarknad, kommuner och regioner, upphandling, bolag med statligt ägande, digitalisering och it samt konsumentlagstiftning.

Ansvariga statsråd

Elisabeth Svantesson Finans­minister
Niklas Wykman Finansmarknads­minister
Erik Slottner Civil­minister

Aktuellt från Finansdepartementet

 • Utredningen om statens samverkan med kommunsektorn överlämnas till civilministern

  Torsdag den 20 juni klockan 11.30 bjuder civilminister Erik Slottner in till en pressträff tillsammans med särskild utredare Lena Marcusson. Vid pressträffen redovisar Utredningen om statens samverkan med kommunsektorn sitt slutbetänkande.

 • Civilministern har tagit emot förslag om en digital identitetsplånbok

  Måndag den 17 juni överlämnade Utredningen om säker och tillgänglig digital identitet sitt slutbetänkande till civilminister Erik Slottner. Utredningen fick i december 2022 i uppdrag att föreslå hur en digital identitetsplånbok ska kunna utfärdas, samt lämna förslag på hur en statlig e-legitimation kan utfärdas på högsta tillitsnivå. I slutbetänkandet lämnade utredningen förslag på hur en digital identitetsplånbok kan utfärdas i enlighet med den reviderade EU-förordningen eIDAS II.

 • Förslag på modernisering och effektivisering av AP-fondernas förvaltning

  Måndagen den 17 juni tog finansmarknadsminister Niklas Wykman emot utredningen om översyn av buffertfonderna. I samband med överlämningen hölls en pressträff tillsammans med särskild utredare Tord Gransbo.

 • Nytt Öresundsavtal undertecknat av finansminister Elisabeth Svantesson och Danmarks skatteminister Jeppe Bruus

  • Finansminister Elisabeth Svantesson och Danmarks skatteminister Jeppe Bruus

   Finansminister Elisabeth Svantesson och Danmarks skatteminister Jeppe Bruus har undertecknat ett nytt Öresundsavtal med mål att skapa en bättre arbetsmarknad i Öresundsregionen.

   Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  • Finansminister Elisabeth Svantesson och Danmarks skatteminister Jeppe Bruus.

   Det nya Öresundsavtalet innebär en anpassning till dagens förändrade arbetsmarknad med distansjobb.

   Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  • Öresundsbron

   Avtalet ger möjlighet för gränspendlare att i viss utsträckning arbeta hemifrån och fortsatt bara beskattas i det land där arbetet normalt utförs.

   Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  Måndag den 10 juni höll finansminister Elisabeth Svantesson och Danmarks skatteminister Jeppe Bruus pressträff med anledning av signeringen av det nya Öresundsavtalet mellan Danmark och Sverige.

Förbättrade 3:12-regler för fåmansföretag

Finansminister Elisabeth Svantesson har tagit emot betänkandet från den kommitté som har haft i uppdrag att komma med förslag på nya skatteregler för utdelning och kapitalvinst på andelar i fåmansföretag, de så kallade 3:12-reglerna.

A photo of Minister for Finance Elisabeth Svantesson with the Spring Budget 2024
Finansminister Elisabeth Svantesson. Foto: Armin Dröge/Regeringskansliet

Regeringen överlämnade 2024 års ekonomiska vårproposition

Den 15 april överlämnade regeringen 2024 års ekonomiska vårproposition och vårändringsbudgeten för 2024 till riksdagen. Budgeten bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Foto: Regeringskansliet

Statens budget

En viktig del i regeringens arbete med att förverkliga sin politik är att utforma förslag om statens budget. Här kan du läsa mer om:

Foto: Folio Images

Tillväxt och hushållsekonomi

En av regeringens främsta prioriteringar är att bekämpa inflationen och lätta på kostnadstrycket för hushållen. Regeringen jobbar också för att skapa bättre förutsättningar för ekonomin att växa på sikt. Här kan du läsa mer om regeringens prioriteringar för tillväxt och hushållsekonomi.

Innehåll från Finansdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 6456 träffar.

Laddar...