Finans­departementet

Finansdepartementet ansvarar för frågor som rör statens ekonomi. Det handlar om samordning av statens budget, prognoser och analyser, skattefrågor samt styrning och förvaltning av statens verksamhet. Dessutom ansvarar departementet för frågor som rör finansmarknad, kommuner och regioner, upphandling, bolag med statligt ägande, digitalisering och it samt konsumentlagstiftning.

Ansvariga statsråd

Elisabeth Svantesson Finans­minister
Niklas Wykman Finansmarknads­minister
Erik Slottner Civil­minister

Aktuellt från Finansdepartementet

  • Regeringen ger utredare i uppdrag att ta fram bidragstak

    Regeringen vill införa ett bidragstak så att den som arbetar aldrig kan få högre inkomster från bidrag än från eget arbete. Därför har regeringen idag beslutat om ett tilläggsdirektiv till Utredningen om drivkrafter och möjligheter i försörjningsstödet, där utredaren får i uppdrag att ta fram ett bidragstak. Syftet är att fler ska komma i arbete samt att motverka ohälsa och utanförskap.

  • Reglerna om tjänsteställe och avdrag för ökade levnadskostnader ska moderniseras

    Regeringen har i dag beslutat att tillsätta en utredning som ska lämna förslag på moderniserade skatteregler för ett flexibelt arbetsliv. Utredningen ska analysera hur reglerna om tjänsteställe och avdrag för ökade levnadskostnader kan moderniseras för att göra skattereglerna enklare för arbetsgivare, anställda och företag.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Statens budget

En viktig del i regeringens arbete med att förverkliga sin politik är att utforma förslag om statens budget. Här kan du läsa mer om:

Innehåll från Finansdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 5699 träffar.