Innehåll från Kulturdepartementet
Totalt 1967 träffar.
-
480 miljoner för nya böcker till Sveriges barn och elever nästa år
För att barn och elever ska få ordentlig tillgång till böcker inrättade regeringen 2024 ett statsbidrag för inköp av skönlitteratur och facklitteratur. Från början riktade sig bidraget till förskolan, förskoleklassen och lågstadiet, men från 2025 omfattas även mellanstadiet, högstadiet och gymnasieskolan. Samtidigt höjs bidraget från 176 miljoner kronor för 2024 till 480 miljoner kronor för 2025. Det skulle kunna motsvara cirka 2,4 miljoner nya böcker till landets barn och elever.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Uppdrag om AI till myndigheter inom kulturområdet
Utvecklingen av AI och dess effekter på samhällsutvecklingen ligger högt på regeringens dagordning. Regeringen har därför gett särskilda återrapporteringskrav och uppdrag till fyra nyckelmyndigheter inom kulturområdet; Riksarkivet, Statens kulturråd, Konstnärsnämnden och Riksantikvarieämbetet.
Publicerad · Pressmeddelande från Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet
-
Regeringsärenden vecka 51, 2024
Publicerad · Ärendeförteckning från Arbetsmarknadsdepartementet, Finansdepartementet, Försvarsdepartementet, Justitiedepartementet, Klimat- och näringslivsdepartementet, Kulturdepartementet, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, Socialdepartementet, Statsrådsberedningen, Utbildningsdepartementet, Utrikesdepartementet
-
Regeringen genomför satsning på att uppmärksamma 250-årsjubileet av judiskt liv och hågkomst av Förintelsen
År 2025 markerar 250 år av etablerat judiskt liv i Sverige. Det är ett tillfälle att uppmärksamma den judiska minoriteten, den judiska kulturen och det judiska kulturarvet i hela landet. I regleringsbrev för 2025 ger regeringen därför uppdrag till ett antal myndigheter att bidra till att uppmärksamma 250-årsjubileet. Samtidigt är det 80 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Det finns ett fortsatt behov av att öka kunskaperna om Förintelsen och regeringen ger nu Forum för levande historia i uppdrag att genomföra en bred kunskapshöjande insats för hågkomst av Förintelsen genom att utveckla budskapet i boken ”…om detta må ni berätta…En bok om Förintelsen 1940–1945”.
-
Flera myndigheter får uppdrag kopplade till strategin för företag i kulturella och kreativa branscher
Regeringen presenterade i april 2024 skrivelsen Strategi för företag i kulturella och kreativa branscher. I regleringsbrev för 2025 ger regeringen ett flertal myndigheter uppdrag och återrapporteringskrav om att arbeta i linje med strategin.
Publicerad · Pressmeddelande från Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet
-
Forum för levande historia ska ta fram ett kunskapshöjande material om den nationella minoriteten romer och antiziganism
Forum för levande historia tilldelas en miljon kronor under 2025 för att ta fram ett kunskapshöjande material om den nationella minoriteten romer och antiziganism. Materialet ska rikta sig till skolväsendet och behandla romers historia, kultur, språk och situation i Sverige samt antiziganism idag och genom historien.
Publicerad · Pressmeddelande från Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet
-
Barn och bildning prioriteras i regleringsbreven för 2025
Som en del i regleringsbreven för 2025 får Kulturrådet och Riksantikvarieämbetet uppdrag på temat barn och bildning. Kulturrådet ska kartlägga och tillgängliggöra goda exempel på läs- och skrivfrämjande arbete utanför skolans område. Myndigheten ska också föra dialog med relevanta aktörer för att verken på de nyligen presenterade läslistorna för skola och förskola ska finnas att tillgå. Riksantikvarieämbetet ska undersöka förutsättningarna för att skapa en gemensam ingång för museernas digitala utbud för skolan.
Publicerad · Pressmeddelande från Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet
-
Ökad trygghet och studiero genom samlat och ökat statsbidrag för personalförstärkningar
Regeringen genomför flera åtgärder för att skolan ska tillbaka till grunderna, med mer ordning och reda i klassrummen och i skolan. Nu förbättras möjligheterna att anställa utbildad läraravlastande personal, speciallärare och elevhälsopersonal.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Stärkt samarbete under de nordiska ordförandeskapen 2024
Det nordiska samarbetet är ett av världens äldsta och mest omfattande regionala politiska samarbeten. Det bygger på en gemensam historia, ett gemensamt kulturarv och en gemensam identitet. Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030. Visionen antogs av de nordiska statsministrarna 2019. I år har Sverige varit ordförande i Nordiska ministerrådet, de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan. Visionen har varit vägledande för vårt ordförandeskap.
Publicerad · Artikel, Webb-tv från Arbetsmarknadsdepartementet, Finansdepartementet, Försvarsdepartementet, Justitiedepartementet, Klimat- och näringslivsdepartementet, Kulturdepartementet, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, Socialdepartementet, Statsrådsberedningen, Utbildningsdepartementet, Utrikesdepartementet
-
Regeringsärenden vecka 51, 2024
Inför veckans regeringssammanträde har inga regeringsärenden kunnat publiceras. Felsökning pågår och ärendena publiceras så snart det är möjligt.
Publicerad · Ärendeförteckning från Arbetsmarknadsdepartementet, Finansdepartementet, Försvarsdepartementet, Justitiedepartementet, Klimat- och näringslivsdepartementet, Kulturdepartementet, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, Socialdepartementet, Statsrådsberedningen, Utbildningsdepartementet, Utrikesdepartementet
-
Årets sista möte i rådet för Ett läsande land – Kraftsamling för Sverige som bildnings- och kunskapsnation
Kulturminister Parisa Liljestrand och skolminister Lotta Edholm har samlat ett råd av representanter för civilsamhället, akademin och näringslivet för att bidra till målet att Sverige ska vara ett läsande land. Rådets sista möte för året ägde rum den 5 december 2024.
Publicerad · Artikel från Lotta Edholm, Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Skyddet av kulturarv i händelse av krig eller krigshot ska stärkas
Regeringen har i regleringsbrevet för 2025 beslutat att Riksantikvarieämbetet ska vidta särskilda åtgärder för att stärka skyddet av kulturarv genom beredskapsplanering för evakueringsmagasin och säkra transporter. Åtgärderna ska syfta till att utveckla och stärka det civila försvaret och bidra till en högre samlad förmåga inom totalförsvaret. Myndigheten tilldelas 19 miljoner kronor för uppdraget under 2025.
Publicerad · Pressmeddelande från Carl-Oskar Bohlin, Parisa Liljestrand, Försvarsdepartementet, Kulturdepartementet
-
Museer ska redogöra för hur de kan bredda sin finansiering
Regeringen har i regleringsbrevet för 2025 beslutat att Konstnärsnämnden får ett återrapporteringskrav att redovisa insatser för att utveckla den del av Kulturbryggan som stödjer nya finansieringsmodeller, till exempel förmedling av kontakter mellan kulturaktörer och privata finansiärer. Centrala museimyndigheter får också ett återrapporteringskrav att redovisa hur myndigheten arbetar för att bredda finansieringen av verksamheten.
Publicerad · Pressmeddelande från Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet
-
Möjlighet att söka bidrag för återlämnandeprocesser
Regeringen har beslutat att, i regleringsbrevet för 2025, ge Riksantikvarieämbetet i uppdrag att genomföra en informationsinsats om möjligheten för organisationer som företräder de nationella minoriteterna, inklusive urfolket samerna, att söka bidrag för återlämnandeprocesser.
Publicerad · Pressmeddelande från Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet
-
Arbetet mot rasism mot samer
Den 12 december 2024 beslutade regeringen om en handlingsplan mot rasism och hatbrott. Genom denna kraftsamling tar regeringen viktiga steg framåt i arbetet för ett Sverige fritt från rasism och hatbrott. Arbetet på området ska bli träffsäkert, utvärderingsbart och långsiktigt. Ett särskilt fokus läggs på områdena skola, rättsväsende, välfärd samt arbetsliv. Här kan du läsa mer om arbetet mot rasism mot samer.
-
Arbetet mot antimuslimsk rasism
Den 12 december 2024 beslutade regeringen om en handlingsplan mot rasism och hatbrott. Genom denna kraftsamling tar regeringen viktiga steg framåt i arbetet för ett Sverige fritt från rasism och hatbrott. Arbetet på området ska bli träffsäkert, utvärderingsbart och långsiktigt. Ett särskilt fokus läggs på områdena skola, rättsväsende, välfärd samt arbetsliv. Här kan du läsa mer om arbetet mot antimuslimsk rasism.
-
Arbetet mot antiziganism
Den 12 december 2024 beslutade regeringen om en handlingsplan mot rasism och hatbrott. Genom denna kraftsamling tar regeringen viktiga steg framåt i arbetet för ett Sverige fritt från rasism och hatbrott. Arbetet på området ska bli träffsäkert, utvärderingsbart och långsiktigt. Ett särskilt fokus läggs på områdena skola, rättsväsende, välfärd samt arbetsliv. Här kan du läsa mer om arbetet mot antiziganism.
-
Arbetet mot antisvart rasism
Den 12 december 2024 beslutade regeringen om en handlingsplan mot rasism och hatbrott. Genom denna kraftsamling tar regeringen viktiga steg framåt i arbetet för ett Sverige fritt från rasism och hatbrott. Arbetet på området ska bli träffsäkert, utvärderingsbart och långsiktigt. Ett särskilt fokus läggs på områdena skola, rättsväsende, välfärd samt arbetsliv. Här kan du läsa mer om arbetet mot antisvart rasism.
-
Arbetet mot antisemitism
Den 12 december 2024 beslutade regeringen om en handlingsplan mot rasism och hatbrott. Genom denna kraftsamling tar regeringen viktiga steg framåt i arbetet för ett Sverige fritt från rasism och hatbrott. Arbetet på området ska bli träffsäkert, utvärderingsbart och långsiktigt. Ett särskilt fokus läggs på områdena skola, rättsväsende, välfärd samt arbetsliv. Här kan du läsa mer om arbetet mot antisemitism.
-
Ny handlingsplan för ett samhälle fritt från rasism
Regeringen presenterar nu en ny handlingsplan mot rasism och hatbrott. Genom denna kraftsamling tar regeringen viktiga steg framåt i arbetet för ett Sverige fritt från rasism och hatbrott. Arbetet på området ska bli träffsäkert, utvärderingsbart och långsiktigt. Ett särskilt fokus läggs på områdena skola, rättsväsende, välfärd samt arbetsliv.