Innehåll från Benjamin Dousa
Totalt 18 träffar.
-
Sveriges bistånd till global hälsa och SRHR gör skillnad och räddar liv
Sverige är en aktiv kraft för barn- och mödravård, sexuella och reproduktiva rättigheter (SRHR) samt annan hälsovård globalt. Stöd till hälsovård i Ukraina, samarbete med civilsamhället samt tillgång till SRHR och grundläggande hälso- och vaccinationsinsatser är viktiga fokusområden. Om detta och mycket mer handlar den årliga hälsobiståndsrapporten som publiceras i dag den 11 oktober.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Regeringen ger Sida i uppdrag att öka transparensen inom biståndet
Regeringen har beslutat om ett uppdrag till Sida att öka transparensen inom biståndet. Syftet är att öka svenska medborgares insyn i hur de skattemedel som läggs på biståndet används.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Regeringen föreslår 1,8 miljarder kronor till Swedfund för investeringar i hållbar utveckling och stöd till Ukraina
Fler hållbara investeringar behövs för att skapa ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling i världens fattigaste länder. Därför föreslår regeringen kapitaltillskott till Swedfund International AB om totalt 1,8 miljarder kronor under 2025. Kapitaltillskottet syftar till att stärka Swedfunds förmåga att genomföra hållbara investeringar i låg- och medelinkomstländer, påskynda den gröna omställningen och stödja uppbyggnaden av Ukraina.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Sverige ökar det humanitära stödet till Libanon med 83,5 miljoner kronor
Den militära eskaleringen i Libanon har fått stora humanitära konsekvenser. Därför ökar Sverige det humanitära stödet till Libanon med totalt 83,5 miljoner kronor. Stödet fördelas mellan FN:s flyktingorgan (UNHCR), Libanesiska Röda Korset, Rädda Barnen, samt FN:s humanitära landfond i Libanon.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Regeringen skärper Sidas resultatredovisning av biståndet
Regeringen ger Sida i uppdrag att utveckla en mer tillförlitlig, rättvisande och representativ resultatredovisning av biståndet.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
25 miljoner kronor i humanitärt stöd till krisdrabbade Sudan
Regeringen avsätter ytterligare 25 miljoner kronor för att möta den växande humanitära krisen i Sudan. Det humanitära stödet fördelas till FN:s flyktingorgan (UNHCR) och till Internationella Rödakorskommitténs (ICRC) humanitära verksamhet. Drygt 25 miljoner människor bedöms vara i behov av humanitärt stöd i Sudan, som är drabbat av världens största humanitära kris.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Sverige ökar det humanitära stödet med 461 miljoner kronor för 2024
Regeringen har beslutat om att tidigarelägga sina utbetalningar till FN:s livsmedelsprogram (WFP), FN:s högkommissariat för flyktingar (UNHCR), och FN:s befolkningsfond (UNFPA). Detta kommer i en tid när de humanitära behoven ökar samtidigt som organisationernas livräddande verksamhet är kraftigt underfinansierad. Därför ökar Sverige sitt stöd för 2024 med 461 miljoner kronor varav 186 miljoner kronor till WFP för att stävja svältkatastrofer, 185 miljoner kronor till UNHCR för att hjälpa människor på flykt, och 90 miljoner kronor till UNFPA för att förebygga mödradödlighet och motverka könsrelaterat våld.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Sverige lanserar nytt flerårigt stöd till Global Alliance for Trade Facilitation
Sverige kommer under perioden 2024-2026 att bidra med 30 miljoner kronor till Global Alliance for Trade Facilitation (GATF). GATF verkar för ekonomisk utveckling och fattigdomsminskning genom att tillsammans med stater och företag göra det lättare för utvecklingsländer att delta i världshandeln.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard och bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa träffade sina finska kollegor under det svensk-finska regeringsmötet
Den 16 september tog Sveriges regering emot den finska regeringen för att hålla ett gemensamt regeringsmöte. Mötet syftade till att ytterligare stärka det djupa samarbetet mellan länderna. Det blev även ett tillfälle för de två nytillträdda statsråden på Utrikesdepartementet att välkomna sina finska kollegor för första gången. Stödet till Ukraina och stöd till innovativa scaleup-företag stod i fokus.
Publicerad · Artikel från Benjamin Dousa, Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Regeringen deltar vid FN:s generalförsamlings öppnande i New York
Den 22–30 september uppmärksammas öppnandet av FN:s generalförsamlings 79:e session i FN:s högkvarter i New York. I samband med öppnandet hålls en allmän högnivådebatt och flera högnivåmöten inklusive det så kallade Framtidstoppmötet. Från regeringen deltar vice statsminister Ebba Busch, utrikesminister Maria Malmer Stenergard, bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa samt sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.
-
Ny strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med civilsamhället
Regeringen har beslutat om en ny strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället för 2025–2029. Beslutet inkluderar en ny genomförandemodell för Sidas bistånd genom civilsamhällesorganisationer. Strategin ska bidra till ett stärkt civilsamhälle i utvecklingsländer, och att en ökad andel stöd når lokala organisationer.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Sverige och Finlands regeringar genomförde historiskt regeringsmöte i Stockholm
Den 16 september tog Sveriges regering emot Finlands regering för att hålla ett gemensamt regeringsmöte. Under dagen antog de en deklaration om förstärkt samarbete mellan länderna, och ländernas ministrar gjorde nära 20 verksamhetsbesök och aktiviteter i Stockholmsområdet.
Publicerad · Artikel från Acko Ankarberg Johansson, Andreas Carlson, Anna Tenje, Benjamin Dousa, Camilla Waltersson Grönvall, Carl-Oskar Bohlin, Ebba Busch, Elisabeth Svantesson, Erik Slottner, Gunnar Strömmer, Jakob Forssmed, Jessica Rosencrantz, Johan Forssell, Johan Pehrson, Lotta Edholm, Maria Malmer Stenergard, Mats Persson, Niklas Wykman, Parisa Liljestrand, Paulina Brandberg, Peter Kullgren, Pål Jonson, Romina Pourmokhtari, Ulf Kristersson, Arbetsmarknadsdepartementet, Finansdepartementet, Försvarsdepartementet, Justitiedepartementet, Klimat- och näringslivsdepartementet, Kulturdepartementet, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, Socialdepartementet, Statsrådsberedningen, Utbildningsdepartementet, Utrikesdepartementet
-
Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa står värd för nordiskt biståndsministermöte inom N5
Den 18 september bjuder bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa in till ett nordiskt biståndsministermöte i Stockholm. Mötet äger rum inom ramen för Sveriges ordförandeskap i det informella utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet mellan de nordiska länderna (N5). På dagordningen står stöd till Ukraina, kopplingar mellan migration och bistånd, stöd till fria och rättvisa val, den globala gröna omställningen och nordisk samverkan med den privata sektorn inom innovationsfrågor.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Regeringen justerar biståndsramen från 2026
Sverige har i dag en treårig biståndsram som uppgår till 56 miljarder kronor per år och som löper till och med 2025. I budgetpropositionen för 2025 föreslås ramen för perioden 2026–2028 uppgå till 53 miljarder kronor per år. Sverige är därmed fortsatt en av de mest ambitiösa biståndsgivarna i världen. Genom en flerårig ram skapas förutsägbarhet. Utöver biståndet har Sverige tidigare beslutat om en ram för stöd till Ukraina som uppgår till 25 miljarder kronor per år för åren 2024–2026. Sveriges internationella engagemang är fortsatt mycket stort.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Ny kabinettssekreterare på Utrikesdepartementet
Regeringen har utnämnt Dag Hartelius till kabinettssekreterare vid Utrikesdepartementet. Diana Janse och Håkan Jevrell behåller sina befattningar som statssekreterare för utvecklingssamarbete respektive för handel och främjande hos bistånds- och utrikeshandelsministern.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Statsminister Ulf Kristersson presenterade förändringar i regeringen
Idag, tisdagen den 10 september, i samband med regeringsförklaringen berättade statsminister Ulf Kristersson om förändringar i regeringen. Två nya statsråd och fyra statsråd som byter ministerpost.
-
Svenska och finländska ministrar bjuder in till gemensamma verksamhetsbesök
Under eftermiddagen den 16 september kommer svenska och finländska ministrar tillsammans att göra ett antal verksamhetsbesök. Media är välkomna att delta på plats vid besöken. Kontakta respektive presskontakt för mer information, se nedan. Notera att listan kan komma att förändras.
Publicerad · Artikel från Acko Ankarberg Johansson, Andreas Carlson, Anna Tenje, Benjamin Dousa, Carl-Oskar Bohlin, Elisabeth Svantesson, Erik Slottner, Gunnar Strömmer, Jakob Forssmed, Jessica Rosencrantz, Johan Forssell, Johan Pehrson, Lotta Edholm, Maria Malmer Stenergard, Mats Persson, Niklas Wykman, Parisa Liljestrand, Paulina Brandberg, Peter Kullgren, Pål Jonson, Romina Pourmokhtari, Arbetsmarknadsdepartementet, Finansdepartementet, Försvarsdepartementet, Justitiedepartementet, Klimat- och näringslivsdepartementet, Kulturdepartementet, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, Socialdepartementet, Statsrådsberedningen, Utbildningsdepartementet, Utrikesdepartementet