Libanon – avrådan

Publicerad Uppdaterad

Med anledning av förbättringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 19 september 2022 beslutat om att ändra avrådan för Libanon. Dagens uppdaterade beslut innebär att avrådan från att besöka ruinerna i Baalbek samt väg nummer 4 mellan Zahle och ruinerna i Baalbek undantas från avrådan. I övrigt är avrådan oförändrad. Avrådan i sin helhet följer nedan.

Utrikesdepartementet avråder från alla resor till gränsområdet mot Syrien inom ett avstånd om 10 kilometer från syriska gränsen, samt till städerna Arsal och Hermel i provinsen Balbeek-Hermel. Utrikesdepartementet avråder också från alla resor till gränsområdet mot Golanområdet inom ett avstånd om 5 kilometer från den så kallade blå linjen.

Avrådan från alla resor gäller även för det palestinska flyktinglägret Ain el-Helweh utanför staden Saida i provinsen Sydlibanon, samt Beiruts södra förorter (stadsdelen Dahiyeh) med undantag för den internationella flygplatsen och motorvägen till denna.

Utrikesdepartementet avråder vidare från icke nödvändiga resor till staden och hela distriktet Tripoli i provinsen Nordlibanon; till hela distriktet Miniyeh-Danniyeh i provinsen Nordlibanon; till hela provinsen Akkar; till Bekaadalen med undantag för städerna Chtoura och Zahle i provinsen Bekaa, samt till de delar av provinserna Sydlibanon och Nabatiyeh som ligger söder om floden Litani, med undantag för staden Tyr och huvudvägen dit.

Avrådan från icke nödvändiga resor omfattar även övriga palestinska flyktingläger.

Avrådan gäller tills vidare.

Nivåer av avrådan

  • Icke nödvändiga resor – UD avråder från turist- och besöksresor.
  • Alla resor – UD avråder från turist- och besöksresor, arbetsresor och alla andra typer av resor.
  • Uppmaning att lämna landet – UD avråder från alla resor samt uppmanar svenskar att lämna landet.