Hoppa till huvudinnehåll

Utbildnings­­departementet

Utbildningsdepartementet ansvarar för regeringens utbildnings- och forskningspolitik. Departementet arbetar med frågor som exempelvis handlar om skolresultat, lärarnas villkor och studiefinansiering.

Aktuellt från Utbildningsdepartementet

  • Ökad läsning och skolbibliotek i fokus när Lotta Edholm besökte Borås

    Att alla barn lär sig läsa är en förutsättning för deras fortsatta lärande i alla skolans ämnen. I dag ser vi en sjunkande läsförståelse bland Sveriges elever – en utveckling som måste vändas. Det var några teman när skolminister Lotta Edholm onsdag den 10 april besökte Borås för att delta i ett lärarråd och träffa studenter och personal på Bibliotekshögskolan.

  • 15 000 sommarjobb och 2 000 fler yrkesutbildningsplatser för att motverka stigande arbetslöshet

    För att motverka arbetslöshet och kompetensbrist föreslår regeringen i vårändringsbudgeten att 130 miljoner kronor tillförs och 20 miljoner kronor omfördelas för att möjliggöra upp till 15 000 sommarjobb för ungdomar och att 167 miljoner kronor tillförs för 2 000 fler utbildningsplatser på regionalt yrkesvux.

Foto: Johnér bildbyrå

Regeringen tillför 500 miljoner kronor till skolväsendet

Den höga inflationen har medfört ett högt kostnadstryck på landets kommuner. För att upprätthålla kvaliteten i undervisningen föreslår regeringen i vårändringsbudgeten för 2024 att skolväsendet ska förstärkas med 500 miljoner kronor.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Regeringen har tagit emot uppdaterade riktlinjer för att minska smitta i förskolan

Folkhälsomyndighetens har haft i uppdrag från regeringen att revidera kunskapsöversikten "Smitta i förskolan". Uppdraget är nu slutfört och myndigheten har tagit fram en ny vägledning som ska spridas till förskolor, huvudmän och andra aktörer som samverkar med förskolorna. Syftet är att ge vägledning om förebyggande arbete mot spridning av smitta bland barn i förskolan.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Utredare ska se över utökade belastningsregisterkontroller inom utbildningsväsendet

Trygghet, studiero och säkerhet är prioriterade frågor för regeringen. Därför ska en utredare biträda Utbildningsdepartementet med att se över möjligheten att utöka den registerkontroll som görs i samband med anställning inom skolväsendet. I uppdraget ingår också att komplettera tidigare förslag om att införa belastningsregisterkontroll inför antagning till vissa högskoleutbildningar.

Foto: Folio

Uppdrag om förbättrade förutsättningar för utländska doktorander och forskare i Sverige och säkrare bedömningar av uppehållstillstånd för studier

En utredare får i uppdrag att lämna förslag på åtgärder som förbättrar möjligheterna att attrahera och behålla utländska doktorander och forskare i Sverige. Syftet är bland annat att stärka Sveriges konkurrenskraft som forsknings- och innovationsnation. Utredaren ska även göra en översyn av regelverket när det gäller uppehållstillstånd för studier, i syfte att motverka missbruk av studerandetillstånd.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Elever ska lära sig om Nato och totalförsvaret

Regeringen vill att alla svenska elever ska lära sig om Sveriges totalförsvar och Natos roll. Dessutom moderniseras regleringar för skolans roll i händelse av kris, krigsfara eller krig.

Foto: Folio

Regeringen tillsätter en revisor för folkbildningen

Det är viktigt med uppföljning och granskning av statlig verksamhet. För att säkerställa att statsbidraget till folkbildningen används korrekt har regeringen beslutat att förordna Pia Brundin som revisor i Folkbildningsrådet och Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna till och med den 1 juni 2026.

Foto: CSN

Regeringen tillsätter utredning om en modern dataskyddsreglering för CSN

En särskild utredare får nu i uppdrag att se över Centrala studiestödsnämndens (CSN) registerförfattningar i syfte att skapa ändamålsenliga regler som är anpassade efter dagens behov. Uppdraget syftar bland annat till att ge CSN bättre förutsättningar att förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar och bidragsbrott.

Foto: Johnér bildbyrå

Utredare ska göra en helhetsöversyn av socionomutbildningen

I augusti 2023 tillsatte regeringen en utredning som ska se över examensmålen för socionomexamen i syfte att säkerställa att studenterna får kunskaper för att kunna motverka ungdomskriminalitet. Regeringen utvidgar nu uppdraget och ger utredaren i uppdrag att göra en helhetsöversyn av socionomutbildningen.

Innehåll från Utbildningsdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 2556 träffar.

Laddar...