Hoppa till huvudinnehåll

Utbildnings­­departementet

Utbildningsdepartementet ansvarar för regeringens utbildnings-, forsknings- och rymdpolitik. Inom departementets ansvarsområde ryms förskola, grundskola och motsvarande obligatoriska skolformer, gymnasieskola och utbildning för vuxna (inklusive de anpassade skolformerna), folkbildning, högre utbildning, forskning, rymd och studiefinansiering.

Aktuellt från Utbildningsdepartementet

  • Johan Pehrson ny utbildningsminister

    Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

    I dag lämnade statminister Ulf Kristersson regeringsförklaringen till riksdagen och anmälde förändringar i regeringen. Johan Pehrson är ny utbildningsminister och departementschef för Utbildningsdepartementet.

  • Satsningar för att fler ska lära sig svenska

    I budgetpropositionen för 2025 avser regeringen att föreslå flera satsningar för att lägga om integrationspolitiken. Regeringen föreslår breda insatser med språkinsatser för barn och personal i förskola, skola, fritids och äldreomsorg. För att bättre kunna följa utvecklingen föreslås medel avsättas för att utveckla och genomföra en mer ändamålsenlig uppföljning av integrationen.

  • Förebyggande arbete och insatser för barn och unga

    I årets budgetproposition gör regeringen flera strategiska satsningar för att stärka det förebyggande arbetet för barn och unga, och brottsförebyggande insatser för att bryta den negativa utvecklingen av rekrytering till kriminella gäng. Bland annat föreslås flera brottsförebyggande verktyg, en stärkt vårdkedja inklusive rekordstor förstärkning av den statliga barn- och ungdomsvården.

Michael López-Alegría, Marcus Wandt, statsminister Ulf Kristersson, utbildningsminister Mats Persson, Alper Gezeravcı och Walter Villadei.
Michael López-Alegría, Marcus Wandt, statsminister Ulf Kristersson, utbildningsminister Mats Persson, Alper Gezeravcı och Walter Villadei. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Marcus Wandt och astronautkollegorna från Axiom-3 på Sverigebesök

I januari blev Marcus Wandt den tredje svensken i rymden. I dagarna var han, tillsammans med kollegorna Michael López-Alegría, Alper Gezeravcı och Walter Villadei, på Sverigebesök.

Foto: Mikael Wallerstedt

Regeringen presenterar den största forsknings- och innovationssatsningen någonsin

Forskning och innovation av hög kvalitet krävs för att skapa tillväxt och stärka Sveriges konkurrenskraft. Regeringen föreslår därför i budgetpropositionen för 2025 den största ökningen av resurser till forskning och innovation någonsin, en kraftfull satsning på 6,5 miljarder kronor med inriktning på excellent forskning, och forskning och innovation för banbrytande teknik. Satsningarna kommer att presenteras i kommande forsknings- och innovationsproposition i slutet av 2024.

Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet

Förstärkningar av bland annat yrkesutbildning för att bekämpa arbetslösheten

Sverige befinner sig fortfarande i en lågkonjunktur och arbetslösheten är den högsta på tio år undantaget pandemin. I budgetpropositionen för 2025 avser regeringen att föreslå flera satsningar för att bekämpa arbetslösheten – bland annat på utbildning, bättre villkor för enskilda näringsidkare och det så kallade Jobbsprånget. Arbetsförmedlingens eget stöd till personer långt ifrån arbetsmarknaden ska också förstärkas. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Foto: Folio

Ett effektivare och mer ändamålsenligt omställningsstudiestöd

Regeringen har i dag beslutat om en proposition med förslag till ändringar som ska skapa ett mer effektivt och ändamålsenligt omställningsstudiestöd.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Insynen och transparensen i fristående skolor ska öka

Det behövs bättre insyn och transparens i friskolesektorn. Regeringen tar nu nästa steg och remitterar Skolinformationsutredningens förslag. Samtidigt remitteras även ett nytt förslag från Regeringskansliet som innebär att offentlighetsprincipen införs i fristående skolor, men med regler som underlättar hanteringen för mindre enskilda huvudmän.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Regeringen vill förtydliga kraven på förskolepersonalens kunskaper i svenska

I dag har vart fjärde barn i förskolan utländsk bakgrund. För att alla barn ska få med sig svenska språket är det viktigt att de möts av personal som pratar god svenska på förskolan, vilket tyvärr inte alltid är fallet i dag. Därför ska Skolverket nu förtydliga vilka kunskaper i svenska som personalen i förskolan ska ha.

Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet

Regeringen vill undersöka användningen av skärmar i skolan

Många elever upplever att de blir distraherade av andra elever som använder digitala verktyg, till exempel mobiltelefoner, under lektionstid. Samtidigt har nätmobbning blivit allt vanligare under det senaste decenniet. Nu får Skolverket i uppdrag att undersöka hur digitala enheter används i skolan och hur användandet skiljer sig mellan flickor och pojkar.

Foto: Folio

Regeringen föreslår ny lag om forskningsdatabaser

Att kunna ha databaser med insamlade personuppgifter är nödvändigt inom forskningen. Därför föreslår nu regeringen i en lagrådsremiss en ny lag om vissa forskningsdatabaser, som ska komplettera den befintliga dataskyddsregleringen. De nya reglerna ska göra det möjligt för universitet och högskolor att föra forskningsdatabaser som har ett särskilt vetenskapligt värde ur ett långsiktigt perspektiv för att skapa underlag för olika forskningsprojekt.

Innehåll från Utbildningsdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 2684 träffar.

Laddar...