Hoppa till huvudinnehåll

Paulina Brandberg

Paulina Brandberg

Jämställdhets- och arbetslivsminister

Arbetsmarknadsdepartementet

”Vi växlar upp arbetet mot mäns våld mot kvinnor, annat våld i nära relationer och det hedersrelaterade våldet och förtrycket. Alla former av våld så som fysiskt, psykiskt, ekonomiskt och sexuellt ska upphöra. Det handlar om rätten att äga sitt liv och bestämma över sin kropp och sin ekonomi. Vi behöver också fokusera mer på en rättvis och jämställd hälsa och att alla kvinnor och män får rätt till en god arbetsmiljö.”

Regeringen och statsråden i sociala medier

Länkar till konton i sociala medier som Regeringskansliet ansvarar för och andra konton som statsråden använder finns här:

Aktuellt från Paulina Brandberg

  • Från 69 till 100 miljarder på fem år – fortsatt omfattande satsningar för att återupprätta tryggheten i Sverige

    (Ny version) Regeringen och Sverigedemokraterna genomför en stor omläggning av rättspolitiken för att återupprätta tryggheten i Sverige. För att genomföra omläggningen gör regeringen omfattande satsningar på hela rättsväsendet. Genom ytterligare tillskott i budgetpropositionen för 2025 beräknas rättsväsendet växa från 69 till 100 miljarder kronor under åren 2023–2027. Regeringens nya reformer för rättsväsendet i budgetpropositionen för 2025 motsvarar 3,45 miljarder kronor.

  • Viktiga steg för en mer effektiv jämställdhetspolitik i budgeten

    Regeringen vill ta flera steg framåt på jämställdhetsområdet i den kommande budgeten. Anslaget till Jämställdhetsmyndigheten föreslås öka med 72 miljoner kronor, vilket finansieras med en flytt av andra medel på jämställdhetsområdet. Myndigheten får bättre förutsättningar genom att medel ska börja gå direkt till myndigheten i stället för att ges genom olika uppdrag. Det ger bättre effektivitet för skattepengarna och ligger i linje med Statskontorets förslag i sin analys av Jämställdhetsmyndigheten som myndighet.

  • Ökade medel till Arbetsmiljöverket för skärpt och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra arbetsmiljörisker

    I budgetpropositionen för 2025 avser regeringen att föreslå att Arbetsmiljöverket tillförs medel för en skärpt och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra allvarliga arbetsmiljörisker. Där ingår också att utveckla hur urvalet av vilka arbetsplatser som ska inspekteras görs för att tillsynen i större utsträckning ska riktas mot de arbetsplatser där riskerna är som störst. För detta föreslås Arbetsmiljöverkets förvaltningsanslag därför öka med 50 miljoner kronor för 2025. Därefter beräknas anslaget öka med 75 miljoner kronor för 2026 och permanent med 100 miljoner kronor för 2027.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Miljardtillskott till regionernas hälso- och sjukvård

I budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen fortsatta förstärkningar av hälso- och sjukvården i regionerna. Regeringen förstärker redan pågående satsningar med drygt 3 miljarder kronor på hälso- och sjukvården genom bland annat ett riktat sektorsbidrag till hälso- och sjukvården, förstärka medel till att öka vårdkapaciteten och ytterligare medel till inrättandet av en nationell vårdförmedling. Dessa satsningar och tidigare aviserade medel uppgår sammanlagt till ca 18 miljarder kr till hälso- och sjukvården för 2025.

Stärkt stöd till utsatta för prostitution och lättare att få hjälp via stödlinjer för våldsutsatta

Regeringen genomför i budgeten för 2025 olika satsningar inom området mäns våld mot kvinnor. Regeringen avser att föreslå att stärka stödet till utsatta för prostitution. För detta föreslås 10 miljoner kronor avsättas under 2025. Regeringen avser också att föreslå att förstärka de nationella stödlinjerna för våldsutsatta i syfte att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck och prostitution och människohandel. Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet föreslås därför få en förstärkning med 7 miljoner kronor 2025. Syftet är att öka svarsfrekvensen på de nationella stödtelefonerna.

Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.
Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet.

Hbtqi-personers rättigheter och möjligheter på agendan

Alla ska ha rätt att vara den de är utan att riskera våld, trakasserier eller diskriminering. För regeringen är hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter en prioriterad fråga och just nu pågår ett aktivt arbete med att ta fram en ny handlingsplan. Regeringen genomför även en rad andra åtgärder inom området.

Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg, justitieminister Gunnar Strömmer och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på pressträff. I rummet syns flaggor i bakgrunden.
Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg, justitieminister Gunnar Strömmer och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson. Foto: Elin Rappe /Regeringskansliet

Åtgärdsprogram mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Regeringen har presenterat ett åtgärdsprogram för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel som kommer att gälla 2024–2026. Åtgärdsprogrammet innehåller en stor mängd satsningar och åtgärder som görs på bred front på nationell, regional och lokal nivå. Arbetet stärks också inom fyra särskilt prioriterade utvecklingsområden.

Innehåll från Paulina Brandberg

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 287 träffar.

Laddar...