
En god arbetsmiljö för framtiden
Arbetslivet ska erbjuda var och en som arbetar trygghet, utveckling och god hälsa. I regeringens nya arbetsmiljöstrategi för 2021 – 2025 höjs ambitionerna för arbetsmiljöpolitiken. I denna strategi tydliggörs politikens inriktning på de områden som regeringen bedömer har stor betydelse för att uppnå goda arbetsvillkor och möjlighet till utveckling i arbetet för både kvinnor och män. En säker och utvecklande arbetsmiljö är centralt för en väl fungerande och livskraftig arbetsmarknad.
- Ansvariga statsråd
- Eva Nordmark
- Ansvariga departement
- Arbetsmarknadsdepartementet
Digital pressträff om nya arbetsmiljöstrategin
Den 11 februari höll arbetsmarknadsminister Eva Nordmark en digital pressträff för att presentera regeringens nya arbetsmiljöstrategi.
Kontakt
Pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Eva Nordmark
Telefon 08-405 10 00
Mobil 073-053 92 70
e-post till Jennie Zetterström
Mer i samma ämne
Kortversion av regeringens arbetsmiljöstrategi 2021–2025
Detta är en sammanfattning av skrivelse 2020/21:92. I skrivelsen presenterar regeringen sin arbetsmiljöstrategi för 2021 – 2025.
Fyra prioriterade områden i arbetsmiljöstrategin

Ett hållbart arbetsliv
Alla ska kunna, orka och vilja jobba ett helt arbetsliv. En god arbetsmiljö är en förutsättning för ett hållbart arbetsliv som ger möjlighet till kompetensutveckling, omställning och trygghet. Arbetslivet har förändrats snabbt och fortsätter att göra det. För att skapa ett hållbart arbetsliv behöver kunskap och regelverk följa med i dessa förändringar.

Ett tryggt arbetsliv
Alla har rätt till en trygg och säker arbetsmiljö. Ett systematiskt arbetsmiljöarbete är avgörande för att förebygga ohälsa och olycksfall, som i värsta fall leder till död. Inget annat än en nollvision kan gälla för dödsfall till följd av arbete. Regeringen utvidgar sin nollvision mot dödsolyckor till att ingen ska dö till följd av sitt arbete.

Ett hälsosamt arbetsliv
Arbetslivet ska bidra till utveckling och välbefinnande. Arbetsmiljön ska bidra till ett positivt utbyte i form av ett rikt arbetsinnehåll, arbetstillfredsställelse, gemenskap och personlig utveckling. Att skapa friska arbetsplatser är en viktig del för att främja hälsa. En långsiktigt god arbetsmiljö skapas genom välfungerande samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Ett arbetsliv utan fusk och brott
En bristfällig arbetsmiljö ska aldrig vara ett konkurrensmedel. Det ska vara ordning och reda på arbetsmarknaden. Det ska aldrig löna sig att begå brott eller skaffa sig fördelar genom att försumma de anställdas rätt till en trygg arbetsmiljö. Arbetslivskriminalitet hör inte hemma på den svenska arbetsmarknaden.
Innehåll om arbetsmiljöstrategin
Totalt 6 träffar.
-
Inrättande av regeringens arbetsmiljöforum under perioden 2021–2025
Regeringen beslutar att inrätta arbetsmiljöforum under perioden 2021–2025 vid Arbetsmarknadsdepartementet. Andra departement ska medverka vid behov. Regeringen bemyndigar chefen för Arbetsmarknadsdepartementet att besluta om arbetsformerna för regeringens arbetsmiljöforum.
-
Uppdrag att ta fram åtgärdsplaner till regeringens arbetsmiljöstrategi för 2021–2025
Regeringen ger Arbetsmiljöverket och Myndigheten för arbetsmiljökunskap i uppdrag att ta fram åtgärdsplaner inom sina respektive områden för att genomföra regeringens arbetsmiljöstrategi för 2021–2025 (skr. 2020/21:92). Åtgärdsplanerna ska utgå från strategins fyra prioriterade områden och tydliggöra vilka åtgärder som myndigheterna ska genomföra för att nå strategins uppsatta mål och prioriteringar.
-
En god arbetsmiljö för framtiden – regeringens arbetsmiljöstrategi 2021–2025, Skr. 2020/21:92
I denna skrivelse presenterar regeringen sin arbetsmiljöstrategi för 2021-2025. Arbetsmiljöstrategin anger regeringens långsiktiga politiska inriktning för området under de kommande fem åren. I skrivelsen presenteras hur strategin styr mot uppsatta mål, genomförande av strategin samt hur den ska följas upp.
-
Kortversion av skrivelse 2020/21:92 En god arbetsmiljö för framtiden - regeringens arbetsmiljöstrategi 2021–2025
Detta är en sammanfattning av skrivelse 2020/21:92. I skrivelsen presenterar regeringen sin arbetsmiljöstrategi för 2021 – 2025. Den anger inriktningen för regeringens arbetsmiljöpolitik och hur strategin styr mot uppsatta mål, genomförande av den samt hur strategin ska följas upp.
-
Regeringen höjer ambitionen i nya arbetsmiljöstrategin
Arbetsmiljön på varje arbetsplats har stor betydelse för människors levnadsvillkor och är centralt för en väl fungerande och livskraftig arbetsmarknad. Regeringen kommer idag att fatta beslut om en ny arbetsmiljöstrategi som innebär fortsatt hög ambitionsnivå för arbetsmiljöpolitiken.
-
Digital pressträff om nya arbetsmiljöstrategin
Idag den 11 februari håller arbetsmarknadsminister Eva Nordmark en digital pressträff där arbetsmarknadsministern kommer att presentera regeringens nya arbetsmiljöstrategi.