Innehåll om Hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter.
Totalt 81 träffar.
-
Stärkt stöd till utsatta för prostitution och lättare att få hjälp via stödlinjer för våldsutsatta
Regeringen genomför i budgeten för 2025 olika satsningar inom området mäns våld mot kvinnor. Regeringen avser att föreslå att stärka stödet till utsatta för prostitution. För detta föreslås 10 miljoner kronor avsättas under 2025. Regeringen avser också att föreslå att förstärka de nationella stödlinjerna för våldsutsatta i syfte att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck och prostitution och människohandel. Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet föreslås därför få en förstärkning med 7 miljoner kronor 2025. Syftet är att öka svarsfrekvensen på de nationella stödtelefonerna.
-
Uppdrag om att stärka kunskapen om hbtqi-personers rättigheter och möjligheter
Regeringen ger Forum för levande historia i uppdrag att ta fram kunskapsstöd för offentlig verksamhet om lika rättigheter och möjligheter för hbtqi-personer. Syftet är att stärka kunskapen hos offentliganställda inom till exempel vården, skolan och socialtjänsten.
-
Ökat stöd till kommuners och regioners hbtqi-arbete
Regeringen ökar nu stödet till kommuners och regioners arbete för att främja hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter. Socialstyrelsen får i uppdrag att fördela 1 miljon kronor i extra statsbidrag.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Hbtqi-personers rättigheter och möjligheter på agendan
Alla ska ha rätt att vara den de är utan att riskera våld, trakasserier eller diskriminering. För regeringen är hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter en prioriterad fråga och just nu pågår ett aktivt arbete med att ta fram en ny handlingsplan. Regeringen genomför även en rad andra åtgärder inom området.
-
Lättläst: Fri och trygg utan våld och förtryck
Regeringen har tagit fram en plan för att minska och bekämpa våld. Denna plan kallas för ett åtgärdsprogram. Åtgärdsprogrammet ska minska mäns våld mot kvinnor. Det ska också bekämpa våld från någon man har en nära relation med och våld från släktingar. Och motarbeta att människor tvingas till prostitution. Åtgärdsprogrammet gäller för perioden 2024–2026.
Publicerad · Artikel från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Arbetet mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck stärks
Regeringen ger Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Kriminalvården och Socialstyrelsen i uppdrag att stärka sin samverkan för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive ärenden där barn är involverade.
Publicerad · Pressmeddelande från Gunnar Strömmer, Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet, Justitiedepartementet
-
Kortversion: Fri och trygg utan våld och förtryck
För att säkerställa ett samordnat, långsiktigt och effektivt arbete för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel har regeringen beslutat om ett åtgärdsprogram för 2024–2026. Åtgärdsprogrammet omfattar över 130 åtgärder. Detta är en kortversion.
-
Åtgärdsprogram mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck
Regeringen presenterar nu ett åtgärdsprogram för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel som kommer att gälla 2024–2026. Åtgärdsprogrammet innehåller en stor mängd satsningar och åtgärder som görs på bred front på nationell, regional och lokal nivå. Arbetet stärks också inom fyra särskilt prioriterade utvecklingsområden.
-
Fri och trygg utan våld och förtryck: Åtgärdsprogram för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck
För att säkerställa ett samordnat, långsiktigt och effektivt arbete för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel har regeringen beslutat om ett åtgärdsprogram för 2024–2026. Åtgärdsprogrammet omfattar över 130 åtgärder.
-
Pressträff om nytt åtgärdsprogram mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck
Torsdagen den 20 juni kl. 13.30 håller jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg, justitieminister Gunnar Strömmer och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson pressträff där de presenterar regeringens nya åtgärdsprogram för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel som kommer att gälla 2024–2026.
-
Paulina Brandberg deltar i West Pride
Den 14-15 juni deltar jämställdhetsminister Paulina Brandberg i West Pride i Göteborg. Paulina Brandberg, som ansvarar för arbetet för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter i regeringen, kommer bland annat att delta i paraden och besöka Pride park.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Fokus på hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter
Den 17 maj är internationella dagen mot homo-, trans- och bifobi. Alla människor ska känna sig trygga att vara den de är och älska vem de vill oavsett var i världen de befinner sig.
Publicerad · Artikel från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Paulina Brandberg besöker Växjö
Onsdagen den 8 maj besöker jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg Växjö för att träffa landshövding Maria Arnholm och diskutera jämställdhetsfrågor. Maria Arnholm var jämställdhetsminister under åren 2013–2014. Paulina Brandberg kommer även att delta i Växjö Pride. Hon kommer bland annat att delta i en utfrågning om regeringens arbete med hbtqi-frågor.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Jämställdhet och likabehandling i fokus under EU-möte
Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg deltar tisdagen den 7 maj i rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågors (EPSCO) möte i Bryssel. På agendan står diskussioner om jämställdhet och ekonomisk självständighet, kvinnors representation inom politik och näringsliv och diskussion kring likabehandling.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Paulina Brandberg tar del av IVO:s förslag för bättre tillsyn och förebyggande insatser
Måndagen den 6 maj tar jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg del av slutredovisningen av Inspektionen för vård och omsorgs (IVO) uppdrag om förstärkt och utvecklad tillsyn av socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens arbete mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Kommenterad dagordning för rådets möte (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor) den 7 maj 2024
Kommenterad dagordning för EPSCO-rådets möte den 7 maj 2024.
-
Satsningar för att bekämpa människohandel
Arbetet med att förebygga och bekämpa prostitution och människohandel är prioriterat för regeringen både nationellt och i det gränsöverskridande samarbetet. Regeringen gör nu ytterligare satsningar som stärker arbetet.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Sveriges linjetal framfört av jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg vid högnivåmötet Commission on the Status of Women (engelska)
New York, 12 mars 2024. Det talade ordet gäller.
Publicerad · Tal från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Linjetal för UN LGBTI Core Group framfört av jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg vid högnivåmötet Commission on the Status of Women (engelska)
New York, 11 mars 2024. Det talade ordet gäller.
Publicerad · Tal från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Paulina Brandberg deltar i FN-möte med fokus på ekonomisk jämställdhet
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg deltar den 10–16 mars i 68:e sessionen av det årliga högnivåmötet Commission on the Status of Women (CSW68) i New York, också kallat FN:s kvinnokommission. Temat för årets möte är fattigdomsbekämpning och hur institutioner och finansiering kan stärkas utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Vid mötet är Paulina Brandberg även värd för de aktiviteter som anordnas av Nordiska ministerrådet, som Sverige är ordförande i under 2024. Paulina Brandberg kommer att hålla två linjetal – Sveriges linjetal och ett linjetal för en LGBTI- kärngrupp som Sverige ingår i.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet