Hoppa till huvudinnehåll

Försvars­­departementet

Försvarsdepartementet ansvarar för frågor om Sveriges militära försvar, samordning av civilt försvar och samhällets krisberedskap samt skydd mot olyckor. Departementet planerar på strategisk nivå internationella insatser och säkerhetsfrämjande verksamhet och ger uppdrag till myndigheterna att genomföra samt följa upp dessa insatser.

Aktuellt från Försvarsdepartementet

Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Nytt totalförsvarsbeslut för ett starkare Sverige

Regeringen har nu beslutat om och lagt fram en totalförsvarsproposition för åren 2025–2030. Det handlar om kraftiga förstärkningar till totalförsvaret. I tillskott får det militära försvaret sammanlagt 170 miljarder extra och det civila försvaret sammanlagt 35,7 miljarder extra till 2030. Det är historiska satsningar. Försvarsutgifterna kommer därmed att uppgå till 2,6 procent av BNP redan 2028.

Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

En broschyr för allvarstid – ny upplaga av "Om krisen eller kriget kommer"

Den 8 oktober presenterades den uppdaterade versionen av broschyren "Om krisen eller kriget kommer". Mellan den 18 och 29 november skickas över 5 miljoner exemplar ut till Sveriges invånare för att stärka hushållens förberedelser inför kriser och krig.

Foto: SSC

Försvarsmakten tilldelas en rymdmiljard för att utöka rymdförmågorna

Regeringen har beslutat att tilldela Försvarsmakten en miljard mellan 2024–2032 för att kunna utveckla sin rymdförmåga. Det handlar om att förbättra Försvarsmaktens rymdlägesbild, bygga ut infrastrukturen vid rymdbasen Esrange och möjliggöra för Försvarsmakten att kunna skjuta upp ett flertal satelliter i rymden.

Foto: Armin Dröge/Regeringskansliet

Budgetnyheter för Försvars­­­departementets områden

Här finns samlad information om de budgetnyheter för Försvarsdepartementets områden som regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2025.

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Regeringens prioritering: Säkerhetspolitiska läget

Europa och Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskrigets slut. Tre centrala uppgifter för Sveriges säkerhets- och försvarspolitik är att rusta upp totalförsvaret, lägga om säkerhets- och försvarspolitiken samt stötta Ukraina.

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Militärt stöd till Ukraina

Sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 har Sverige bidragit med militärt stöd till Ukraina. Det har skett en betydande förändring av nivå och innehåll på stödet som Sverige lämnar. Från skyddsutrustning i det första beslutet till stridsvagnar, avancerade vapensystem och ammunition i senare paket. Med stödpaket 17 som presenterades av regeringen den 9 september 2024 uppgår det totala värdet av Sveriges militära stöd till Ukraina till cirka 48,4 miljarder kronor (2 oktober 2024).

Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Försvarsinnovation

Regeringen lanserade våren 2023 ett initiativ för att höja förmågan och takten för innovation inom försvarsindustrin. Försvarsinnovationsinitiativet ska genom ökad och fördjupad samverkan inom och mellan näringsliv och myndigheter, i flera olika sektorer, skapa mervärden. Syftet är att stärka Sveriges försvars- och säkerhetsförmåga samt öka konkurrenskraften i försvarsindustrin.

Foto: David Björkén/Northern Panorama

Rymden – en strategisk och operativ domän

Försvarsministern uppgav under det svenska EU-ordförandeskapet 2023 att regeringen ska utveckla en försvars- och säkerhetsstrategi för rymden. Regeringen beslutade 4 juli om en sådan strategi. Försvars- och säkerhetsstrategin för rymden utgör ett komplement till den nationella rymdstrategin med betoning på totalförsvar och säkerhet och stärker försvars- och säkerhetsdimensionen i rymdpolitiken.

Innehåll från Försvarsdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 1425 träffar.

Laddar...