Hoppa till huvudinnehåll

Försvars­­departementet

Försvarsdepartementet ansvarar för frågor om Sveriges militära försvar, samordning av civilt försvar och samhällets krisberedskap samt skydd mot olyckor. Departementet planerar på strategisk nivå internationella insatser och säkerhetsfrämjande verksamhet och ger uppdrag till myndigheterna att genomföra samt följa upp dessa insatser.

Aktuellt från Försvarsdepartementet

Pål och Göran utomhus stående framför en stridsvagn.
Försvarsminister Pål Jonson och Göran Mårtensson, generaldirektör för Försvarets materielverk, under ett besök bland stridsvagnar på Gotlands regemente (P 18). Foto: Johan Hjelmstrand/Regeringskansliet

Nya stridsvagnar och renoverade stridsfordon lyfter svenska försvarets förmåga

Sverige köper 44 nya stridsvagnar av typen Leopard 2 A8, och renoverar 66 befintliga stridsvagnar av Leopard 2-typ. Dessutom kommer en stor renovering av stridsfordon att genomföras. Totalt handlar det om en satsning på drygt 22 miljarder kronor under de kommande åren.

HMS Belos till sjöss.
HMS Belos. Foto: Försvarsmakten

Åtgärder för ökad säkerhet i Östersjön

Med anledning av de skadade kablarna mellan Finland och Estland stödjer Sverige nu Finland med fartyget HMS Belos.

Försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF), där Sverige ingår, har också vidtagit åtgärder för att snabbare kunna identifiera misstänkta fartygsrörelser i Östersjön.

Soldat med en del av Patriotsystemet.
Soldat med en del av Patriotsystemet. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten

Regeringen överlåter 300 miljoner i stöd till Ukrainas och allierades luftförsvar

Regeringen har beslutat att ge 300 miljoner kronor i indirekt stöd till Ukrainas luftförsvar. Medlen ska gå till Rumänien så att landet kan ersätta det Patriotsystem som skänkts till Ukraina.

Carl-Oskar Bohlin och Pål Jonson signerar dokument vid ett bord.
Minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin och försvarsminister Pål Jonson. Foto: Petter Hagman/Regeringskansliet

Försvarsbeslutet ska omsättas till konkreta åtgärder hos 68 myndigheter

Regeringen har beslutat om tre inriktningsbeslut som ska omsätta försvarsbeslutet till konkreta åtgärder hos myndigheter för det militära försvaret och beredskapsmyndigheter inom det civila försvaret. Genom gemensamma mål och utgångspunkter vill regeringen förbättra förutsättningarna att åstadkomma en sammanhängande inriktning, planering och utveckling av totalförsvaret.

Pål Jonson sitter med statssekreterare Peter Sandwall som hälsar personerna i rummet välkomna till seminariet. Personerna sitter vid egna bord runt ett öppet utrymme med statssekreteraren och försvarsministern vid kortändan.
Försvarsminister Pål Jonson och statssekreterare Peter Sandwall välkomnar deltagarna vid seminariet. Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Arbetet med försvarsindustristrategin nära mållinjen

Den 18 december hölls det andra seminariemötet om den kommande försvarsindustristrategin som regeringen kommer att presentera tidigt i vår. Mötet genomfördes under ledning av statssekreterare Peter Sandwall och med deltagare från näringsliv och statliga myndigheter.

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Regeringens tre försvars- och säkerhetspolitiska prioriteringar

Europa och Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskrigets slut. Tre centrala uppgifter för regeringen är att rusta upp totalförsvaret, fullt ut integrera Sverige i Nato samt stötta Ukraina.

Militärklädd person.
Sedan Sverige gick med i Partnerskap för fred, PFF, har samarbetet med Nato gradvis ökat. Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Sverige i Nato

Den 7 mars 2024 inträdde Sverige som fullvärdig medlem i Nato. Nato är en försvarsallians som syftar till att värna de allierades frihet och säkerhet. Här hittar du aktuell information om Sveriges roll och regeringens arbete och politik i Nato.

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Militärt stöd till Ukraina

Sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 har Sverige bidragit med militärt stöd till Ukraina. Det har skett en betydande förändring av nivå och innehåll på stödet som Sverige lämnar. Från skyddsutrustning i det första beslutet till stridsvagnar, avancerade vapensystem och ammunition i senare paket. Med stödpaket 17 som presenterades av regeringen den 9 september 2024 uppgår det totala värdet av Sveriges militära stöd till Ukraina till cirka 48,4 miljarder kronor (2 oktober 2024).

Innehåll från Försvarsdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 1514 träffar.

Laddar...