Ungdomspolitik

Ungdomspolitiken är sektorsövergripande och omfattar alla de beslut och åtgärder som påverkar villkoren för ungdomar inom en rad olika områden som arbete, boende, utbildning, hälsa, fritid, kultur och inflytande.

Ansvariga för ungdomspolitik

Ansvarigt statsråd

Jakob Forssmed
Jakob Forssmed Social­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om ungdomspolitik

 • Utbildning, ungdomsfrågor, kultur och idrott på EU-möte

  • På bilden syns ett stort ovalformat mötesrum, där ministrar sitter vid ett mötesbord längs med väggen. I mitten av rummet står ett bord på en ljusgrön matta.

   Rådet för utbildning, ungdom, kultur och idrott sammanträder tre eller fyra gånger om året, varav två gånger med samtliga fackministrar närvarande.

   Europeiska unionen

  • Två personer står bredvid varandra. Personen till vänster håller i en blombukett och tittar leendes på personen till höger. Personen till höger i bilden håller i en liten ask, tittar in i kameran och ler.

   Skolminister Lotta Edholm (till vänster) med Tjeckiens minister för utbildning, ungdom och idrott Vladimír Balaš (till höger).

   Europeiska unionen

  • Två personer står bredvid varandra och samtalar medan de tittar mot en kameran.

   Socialminister Jakob Forssmed (till vänster) med Tjeckiens minister för utbildning, ungdom och kultur Vladimír Balaš (till höger).

   Europeiska unionen.

  • Fyra personer står uppradade bredvid varandra och tittar in i kameran.

   Kulturminister Parisa Liljestrand (första från vänster) med Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkachenko (andra från vänster), Tjeckiens kulturminister Martin Baxa (tredje från vänster) och Frankrikes kulturminister Rima Abdul-Malak.

   Europeiska unionen

  När EU:s ministrar för utbildning, ungdomsfrågor, kultur och idrott möttes i Bryssel den 28 och 29 november stod bland annat situationen för ukrainska flyktingar kopplat till det europeiska området för utbildning, europaåret för unga och den europeiska mediefrihetsakten på dagordningen. Skolminister Lotta Edholm, socialminister Jakob Forssmed och kulturminister Parisa Liljestrand representerade Sverige vid mötet.

  På ungdomsområdet höll ministrarna en riktlinjedebatt om Europaåret för unga 2022. Under Europaåret för unga har fokus legat på att uppmärksamma, stödja och samarbeta med ungdomar efter Covid-19-pandemin, som haft påtaglig negativ inverkan på ungdomars utbildning, sysselsättning och psykiska hälsa. Särskilt viktigt har varit att främja ungas deltagande i beslutsfattande på olika nivåer.

Innehåll om ungdomspolitik

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 74 träffar.