Hoppa till huvudinnehåll
Illustration: Regeringskansliet

Nationell strategi för life science

I december 2019 lanserades Sveriges life science-strategi. Arbetet med att uppnå strategins mål – att vara en ledande life science-nation – fortsätter och i november 2024 presenterade regeringen en uppdaterad version av strategin.

I strategin finns nu 31 målsättningar inom åtta prioriterade områden som bedöms vara särskilt angelägna att fokusera på för att uppnå målet att vara en ledande life science-nation.


Aktuellt

  • Nya målsättningar i life science-strategin ska bidra till excellens, långsiktig konkurrenskraft och stärkt patientnytta

    Regeringen har höga ambitioner för life science-området, där Sverige ska vara en ledande life science-nation. Nu lanserar regeringen en uppdaterad strategi som innehåller nya målsättningar som uppmuntrar till kraftsamling på lokal, regional och nationell nivå – för stärkt konkurrenskraft, näringslivets utveckling och samhällets resiliens.

  • Life science i forsknings- och innovationspropositionen

    • Utbildningsminister Johan Pehrson, statssekreterarna Maria Nilsson och Sara Modig.

      Utbildningsminister Johan Pehrson, statssekreterarna Maria Nilsson och Sara Modig.

      Foto: Fredrik Storm/Regeringskansliet

    • Utbildningsminister Johan Pehrson och statssekreterarna Maria Nilsson, Sara Modig och Petra Noreback samt projektledaren för forsknings- och innovationspropositionen Katarina Nordqvist.

      Utbildningsminister Johan Pehrson och statssekreterarna Petra Noreback, Maria Nilsson och Sara Modig samt projektledaren för forsknings- och innovationspropositionen Katarina Nordqvist.

      Foto: Fredrik Storm/Regeringskansliet

    • Utbildningsminister Johan Pehrson och statssekreterarna Petra Noreback, Maria Nilsson och Sara Modig, Jeanette Edbland, chef för Life science-kontoret, Carl Hogstedt, handläggare samt projektledaren för forsknings- och innovationspropositionen Katarina Nordqvist.

      Utbildningsminister Johan Pehrson och statssekreterarna Petra Noreback, Maria Nilsson och Sara Modig, Jeanette Edbland, chef för Life science-kontoret, Carl Hogstedt, handläggare samt projektledaren för forsknings- och innovationspropositionen Katarina Nordqvist.

      Foto: Fredrik Storm/Regeringskansliet

    Den 18 december hölls det tredje mötet med den rådgivande gruppen inom life science. Utbildningsminister Johan Pehrson var värd för mötet där temat var forsknings- och innovationspropositionen och det fortsatta arbetet med life science-strategin. På mötet deltog också de tre statssekreterarna Maria Nilsson, Petra Noreback och Sara Modig.

  • Nationell life science-konferens den 30 januari 2025

    Illustration: Regeringskansliet

    Region Skåne bjuder in till en digital nationell life science konferens den 30 januari 2025. Tillsammans med regeringens nationella Life science-kontor välkomnar vi alla aktörer verksamma inom life science-sektorn i Sverige. Välkommen med din anmälan!

En nationell strategi för life science

Sveriges life science-strategi offentliggjordes i december 2019. Arbetet med att uppnå strategins målsättning, att Sverige ska vara en ledande life science-nation, har fortsatt och i november 2024 lanserade regeringen en uppdaterad strategi. Den innehåller nya målsättningar som uppmuntrar till kraftsamling på lokal, regional och nationell nivå – för stärkt konkurrenskraft, näringslivets utveckling och samhällets resiliens.

English version: Sweden’s national life sciences strategy

Life science-kontoret i Regeringskansliet

Samförståndsavtalet (MoU) mellan Sverige och Storbritannien

Samförståndsavtalet togs fram av life science-kontoren i Sverige och Storbritannien och utgår från ländernas styrkor och gemensamma prioriteringar som bland annat inkluderar tidig diagnostik, kliniska prövningar, antibiotikaresistens och pandemiberedskap.

Insatser inom life science-strategin

Illustration
Life science-strategins prioriterade områden Illustration Linda Karlsson | Regeringskansliet

Strukturer för samverkan

Foto: Science Photo

Nyttiggörande av hälso- och vårddata för forskning och innovation

Foto: AstraZeneca

Ansvarsfull, säker och etisk policyutveckling

Foto: Sahlgrenska

Integrering av forskning och innovation i vården

Foto: LIU

Välfärdsteknik för ökad självständighet, delaktighet och hälsa

Bildbank AstraZeneca
Nanomedicine research Bildbank AstraZeneca

Forskning och infrastruktur

Foto: Johan Bävman, LU

Kompetensförsörjning, talangattraktion och livslångt lärande

Foto: Erik Flyg, KI

Internationell attraktivitet och konkurrenskraft

Innehåll om Nationell strategi för life science

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 41 träffar.

Laddar...