Life science-strategin: Integrering av forskning och innovation i vården
Publicerad
Ny kunskap i form av hälsofrämjande metoder, produkter och behandlingar utvecklas och utvärderas bäst där patienterna och brukarna finns och med deras kompetens och medverkan i utvecklingsarbetet. Nedan följer information över de insatser som görs för att nå life science-strategins mål inom det prioriterade området: Integrering av forskning och innovation i vården. Informationen uppdateras löpande.

Översikt insatser: område 4
4.1 Incitament och goda möjligheter att kombinera kliniskt arbete och forskning |
Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige (regeringen.se - publicerad Ändringsbeslut Myndighet Vetenskapsrådet (Ekonomistyrningsverket - publicerad 4 mars 2021) |
4.2 Fler företagsinitierade kliniska studier i svensk hälso- och sjukvård |
Kommittén för kliniska studier avvecklas Vetenskapsrådet (VR -publicerad 6 april 2021) Regleringsbrev 2022 Myndighet Vetenskapsrådet (ESV.se) Regleringsbrev 2022 Myndighet Etikprövningsmyndigheten Ekonomistyrningsverket (ESV.se) |
4.3 Hög kvalitet i kliniska studier |
Forskningsbarometern 2021 (Vetenskapsrådet - publicerad 19 oktober 2021) |
4.4 Sverige ska vara ett föregångsland för införande av precisionsmedicin i vården |
Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige. (regeringen.se - publicerad Precisionsmedicin införs i hälso- och sjukvården (Vinnova - publicerad 2 juli 2020) |
4.1 Incitament och goda möjligheter att kombinera kliniskt arbete och forskning
Regeringen bedömer att det är viktigt att det finns goda möjligheter att kombinera kliniskt arbete och forskning i alla delar av vården. Kombinationen av hög klinisk kompetens och hög forskningskompetens är viktig för den fortsatta utvecklingen av svensk hälso- och sjukvård. Det är även viktigt att skapa motsvarande förutsättningar inom verksamheter inom social omsorg.
-
Tillfällig förstärkning av Kliniska studier Sverige
Våren 2020 fick Vetenskapsrådet i uppdrag att tillfälligt stärka verksamheten inom Kliniska studier Sverige i syfte att öka svenska kliniska forskares möjligheter att genomföra kliniska studier kopplade till sjukdomen covid-19. Uppdraget rapporterades i mars 2021.
Förutsättningar för kliniska studier under covid-19-pandemin Vetenskapsrådet Publicerad 29 mars 2021
-
Ökad forskningskompetens i primärvården
I forsknings- och innovationspropositionen presenterar regeringen en satsning för ökad forskningskompetens i primärvården. Det är i primärvården som stora folksjukdomar såsom diabetes, hjärtkärlsjukdomar och astma diagnostiseras och behandlas. I Vetenskapsrådets regleringsbrev för 2021 avsattes 35 miljoner för uppbyggnad och utveckling av forskningskompetens inom primärvården.
Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige
Regeringen.se Publicerad
Ändringsbeslut Myndighet Vetenskapsrådet - Ekonomistyrningsverket
Publicerad 4 mars 2021
4.2 Fler företagsinitierade kliniska studier i svensk hälso- och sjukvård
Regeringen vill att fler kliniska studier, som bedrivs i samarbete med näringslivet, ska förläggas i Sverige. För att Sverige ska kunna konkurrera om framtida studier krävs infrastruktur som medger snabb introduktion i kliniskt bruk och effektiv utvärdering av diagnostik och behandlingsresultat, samt att hälso- och sjukvården har de resurser och de kompetenser som krävs för att kunna delta i näringslivssamarbeten.
-
Näringslivets förutsättningar att bedriva kliniska prövningar ska säkras
Antalet företagsinitierade kliniska läkemedelsprövningar har minskat i Sverige och en utredning tillsätts för att se över förutsättningarna för att bedriva dessa.
-
Utredning av Vetenskapsrådet kommittéer relaterade till klinisk forskning
Vetenskapsrådet fick i sitt regleringsbrev för 2020 i uppdrag att göra en översyn av myndighetens organisation rörande den verksamhet som bedrivs inom ramen för Kommittén för kliniska studier och Kommittén för klinisk behandlingsforskning. Vetenskapsrådet lämnade sin rapport i oktober 2020. I mars 2021 avvecklades kommittén för kliniska studier.
Utredning av organisationen av kliniska kommittéer vid Vetenskapsrådet - publicerad 12 oktober 2020
Kommittén för kliniska studier avvecklas Vetenskapsrådet - publicerad
6 april 2021
-
Subventionerade avgifter för läkemedelsprövningar
Regeringen har fattat beslut om ändringar i förordningen (2010:1167) om avgifter för den statliga kontrollen av läkemedel och medicintekniska produkter. Ansökningsavgiften är fastställd till 55 000 kronor. Enligt Läkemedelsverkets beräkningar skulle den ha behövt vara 150 000 kronor för att fullt täcka kostnaderna. Regeringen har förbundit sig att stå för mellanskillnaden fram till 2026.
-
Uppdrag om att redovisa samordning av kliniska studier
Vetenskapsrådet: redovisa samarbetet inom hälso- och sjukvårdens nationella samordning av kliniska studier
Regleringsbrev 2022 Myndighet Vetenskapsrådet ESV
-
Nationell anpassning till Förordning (EU)nr 536/2014 om kliniska prövningar av humanläkemedel
Nya EU-förordningar som syftar till att förenkla kliniska prövningar av humanläkemedel började gälla 31 jan 2022 och nationella regelverk har anpassats till dessa.
-
Statistik över kliniska studier
I regleringsbrevet för 2022 har Etikprövnings-myndigheten fått i uppdrag att undersöka möjligheterna att föra och presentera statistik över kliniska studier i Sverige. Uppdraget ska redovisas senast den 15 augusti 2022.
Regleringsbrev 2022 Myndighet Etikprövningsmyndigheten Ekonomistyrningsverket
4.3 Hög kvalitet i kliniska studier
Regeringen anser att det är angeläget att kliniska studier som bedrivs inom svensk hälso- och sjukvård håller hög kvalitet. Hög kvalitet är en grundläggande förutsättning för att resultaten av forskningen ska kunna bidra till innovation, implementeras och komma till nytta för vården och patienterna.
-
Forskningsbarometern 2021, Vetenskapsrådet
Forskningsbarometern ger en övergripande beskrivning av tillståndet för svensk forskning och utveckling (FoU) i internationell jämförelse – med ett särskilt fokus på högskolesektorn i Sverige. Vetenskapsrådet ger ut Forskningsbarometern vartannat år.
Forskningsbarometern 2021 Vetenskapsrådet - publicerad 19 oktober 2021
4.4 Sverige ska vara ett föregångsland för införande av precisionsmedicin i vården
Regeringen vill att Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller att implementera precisionsmedicin i vården. För detta krävs långsiktiga, stödjande strukturer kring diagnostik, bioinformatik och intelligenta digitala beslutsstöd för prevention och behandling, samt ersättningssystem som uppmuntrar innovation och implementering av ny teknik.
-
Finansiering av Genomic Medicin Sweden via Vinnova
Vinnova finansierar Genomic Medicine Sweden (GMS) som möjliggör en mer individanpassad vård för den kommande treårsperioden 2022-2024.
Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige. Regeringen.se - publicerad
Precisionsmedicin införs i hälso- och sjukvården - Vinnova - publicerad 2 juli 2020
Viktig satsning på precisionsmedicin i hela landet | Genomic Medicine Sweden.Publicerad 2 juli 2020
-
Miljonsatsningar på cancer, precisionsmedicin och hälsodata
Socialstyrelsen får i uppdrag att betala ut 16,5 miljoner konor till regionernas samverkansprojekt Genomic Medicine Sweden (GMS) till piloter inom genetisk och molekylär diagnostik, som en del av det som kallas precisionsmedicin.
-
Regeringssatsning på precisionsmedicin för barncancer samt bröst- och äggstockscancer
Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att betala ut medel till Genomic Medicine Sweden (GMS) för att bedriva pilotprojekt inom utveckling av gensekvensering
-
Forskningssatsning på precisionsmedicin
Riksdagen har beslutat i enlighet med regeringens forsknings- och innovationsproposition en satsning på forskning för att främja utvecklingen av precisionsmedicin.
Inom ramen för Vetenskapsrådets anslagsökning för forskning avsätts för detta ändamål 30 miljoner kronor 2021, 30 miljoner kronor 2022, 45 miljoner kronor 2023 och 45 miljoner kronor 2024.
Inom ramen för Vinnovas anslagsökning för forskning och utveckling avsätts 30 miljoner kronor 2021, 30 miljoner kronor 2022, 30 miljoner kronor 2023 och 30 miljoner kronor 2024 för infrastruktur för utveckling av ny molekylär diagnostik och behandling.
Regeringen stärker också den grundläggande finansieringen till SciLifeLab. Inom ramen för ökning av anslagen till Kungl. Tekniska högskolans för forskning och utbildning på forskarnivå avsätts 30 miljoner kronor 2021, 30 miljoner kronor 2022, 40 miljoner kronor 2023 och 50 miljoner kronor 2024 för finansiering av SciLifeLab.

Kontakt
Life science-strategins åtta prioriterade områden
Life science-konferensen 2022: Område 4
Den 17 januari 2022 genomfördes den nationella life science-konferensen. Konferensen fokuserade på konkreta resultat och effekter av de insatser som görs runt om i landet.
Videopodden: Om forskning och innovation i vården
Anna Martling, KI/KS, och Marcus Lingman, Region Hallands sjukhusledning, sätter fokus på integrering av forskning och innovation i vården. Lyssna på ett samtal om ledarskap, engagemang och organisering för att underbygga kulturresan att arbete med forskning och innovation blir en självklar del av vårdens vardag. (Publicerad 9 juni 2021)