Life science-strategin: Internationell attraktivitet och konkurrenskraft
Publicerad
Investerings- och exportfrämjande är de två grundläggande komponenterna i internationaliseringen av svensk life science. Nedan följer information över de insatser som görs för att nå life science-strategins mål inom det prioriterade området: Internationell attraktivitet och konkurrenskraft. Informationen uppdateras löpande.

Översikt insatser: område 8
8.1 Bättre företagsvillkor för forskning och utveckling |
8.2 Ökat främjande för export och investeringar |
Regeringens innovations- och forskningsråd i utlandet (regeringen.se - publicerad 27 dec 2021) Sveriges export- och investeringsstrategi (regeringen.se - |
8.3 Företagsinkubatorer i världsklass |
8.4 Kontinuerlig omvärldsbevakning, analys och uppföljning |
8.1 Bättre företagsvillkor för forskning och utveckling
Regeringen har förstärkt avdraget för personer som arbetar med forskning eller utveckling, FoU-avdraget, för att underlätta för det svenska näringslivet att fortsätta investera i ny teknik och högt kunskapsinnehåll.
-
Förstärkt FoU-avdrag
Den 1 juli 2021 infördes ytterligare en förstärkt nedsättning av arbetsgivaravgifter för personer som arbetar med forskning eller utveckling.
8.2 Ökat främjande för export och investeringar
I enlighet med regeringens export- och investeringsstrategi ska Sverige positioneras och marknadsföras som ett förstahandsval för globala aktörer vad gäller etableringar, investeringar och forsknings- och innovationssamarbeten inom life science-sektorn inklusive området precisionsmedicin.
-
Nytt innovations- och forskningskontor i London
I ett tidsbegränsat pilotprojekt etablerar Sverige ett sjunde innovations- och forskningskontor i utlandet vid Sveriges ambassad i London. Kontoret ska utveckla och stärka samverkan mellan Storbritannien och Sverige rörande frågor kopplade till regeringens life science-strategi, export- och investeringsstrategin, forsknings- och innovationspropositionen, samt regeringens strategiska samverkansprogram.
Regeringens innovations- och forskningsråd i utlandet - Regeringen.se Publicerad 27 dec 2021
-
Ny export- och investeringsstrategi med precisionsmedicin i fokus
Sverige ska positioneras och marknadsföras som ett förstahandsval för globala aktörer vad gäller etableringar, investeringar och forsknings- och innovationssamarbeten inom life science-sektorn inklusive området precisionsmedicin.
Sveriges export- och investeringsstrategi regeringen.se
publicerad 19 december 2019
-
Förstärkning till Almi invest
Förstärkning för riskkapitalinvesteringar i innovativa startups och tillväxtbolag, för att överbrygga krisen i små innovativa bolag och undvika att strukturkapital och immateriella värden i bland annat life science-sektorn skulle gå till spillo
-
Uppdrag att analysera Sveriges innovations- och produktionskapacitet för vaccin och andra biologiska läkemedel
Vinnova fick i uppdrag att analysera Sveriges innovations- och produktionskapacitet för vaccin och andra biologiska läkemedel. Uppdraget rapporterades 26 april 2021.
-
Svensk satsning på innovationshubb för att möjliggöra produktion av avancerade läkemedel och vacciner
Vinnova har fått i uppdrag att etablera en innovationshubb för att möjliggöra produktion av avancerade läkemedel och vacciner. Uppdraget avser leda till en storskalig processkapacitet och planeras att genomföras i samverkan med företaget NorthX Biologics i Matfors. Vinnova får för uppdraget 21 miljoner kronor 2021. För 2022 beräknas 15 miljoner kronor avsättas. Vinnova skjuter därutöver till 14 miljoner kronor ur befintliga medel. Uppdraget ska slutredovisas senast 31 mars 2023.
8.3 Företagsinkubatorer i världsklass
Regeringen anser att det är viktigt att Sverige kan erbjuda konkurrenskraftiga företagsinkubatorer. Tillväxtbolag inom life science-sektorn behöver ha tillgång till expertstöd på hög internationell nivå, oberoende av var i landet företaget är lokaliserat.
-
AstraZeneca BioVentureHub 2.0
Regeringen har under senare år i samverkan med näringslivet och andra aktörer investerat i så kallade innovationshubbar. Två exempel är BioVentureHub vid AstraZeneca i Mölndal och Testa Center i Uppsala. BioVentureHub 2.0 innebär fortsatt stöd från Vinnova och expandering av verksamheten med målet att bli ett världsledande ekosystem inom life science och bygger vidare på det unika svenska samarbetsklimatet.
8.4 Kontinuerlig omvärldsbevakning, analys och uppföljning
Regeringen anser att det behövs kontinuerlig analys och uppföljning av life science-området, både nationellt och internationellt. Om Sverige ska kunna marknadsföras som ett förstahandsval för life science-investeringar krävs kunskap om hur vi presterar i förhållande till jämförelseländer.
-
Analysmetod för att följa life science-industrins utveckling
Tillväxtanalys fick i uppdrag att ta fram en analysmetod för att följa life science-industrins utveckling. Ett förslag på metoden är överlämnad..
-
Analys av life science-sektorn – för att synliggöra och stärka svensk life science
Vinnova har fått i uppdrag att analysera den svenska life science-branschen. Syftet är att följa utvecklingen och tydliggöra Sveriges position internationellt. Rapporteringen av uppdraget ska lämnas årligen. Vart tredje år, med start 2024, ska rapporten ta en bredare ansats med fördjupad rapportering från ett särskilt relevant område.

Kontakt
Life science-strategins åtta prioriterade områden
Life science-konferensen 2022: Område 8
Den 17 januari 2022 genomfördes den nationella life science-konferensen. Konferensen fokuserade på konkreta resultat och effekter av de insatser som görs runt om i landet.
Videopodden: Internationell attraktivitet och konkurrenskraft
Lyssna på två framstående entreprenörer och företagsledare, Evelina Vågesjö och Sana Alajmovic. Ett inspirerande samtal om global konkurrenskraft och hur Sverige kan attrahera de bästa talangerna.