Innehåll om FN:s globala mål för hållbar utveckling
Totalt 63 träffar.
-
Utrikesminister Maria Malmer Stenergards anförande på FN-dagen
Under FN-förbundets seminarium på FN-dagen den 24 oktober höll utrikesminister Maria Malmer Stenergard ett anförande. Seminariet hölls på konserthuset i Stockholm. Det talade ordet gäller.
Publicerad · Tal från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Första internationella ministerkonferensen på temat våld mot barn
Varje år utsätts hälften av världens barn för olika former av våld. Den 7–8 november arrangeras därför en global ministerkonferens på temat i Colombias huvudstad Bogotá. Sverige är medarrangör till konferensen tillsammans med Colombia, Världshälsoorganisationen, UNICEF och FN:s särskilda representant för våld mot barn.
Publicerad · Artikel från Camilla Waltersson Grönvall, Socialdepartementet
-
Sverige satsar på hållbar tillväxt och mobiliserar nytt kapital för grön och digital omställning
Sverige är en ledande biståndsgivare, men för att möta finansieringsbehoven för en grön och digital omställning krävs närmare samarbete mellan bistånd och handel, större mobilisering av privat kapital och att näringslivets innovationskraft används. Ett aktuellt exempel på detta är Sveriges partnerskap med Bangladesh som H.K.H Kronprinsessan Victoria besökte tillsammans med bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell 18-21 mars.
Publicerad · Artikel från Johan Forssell, Utrikesdepartementet
-
H.K.H. Kronprinsessan Victoria besöker Bangladesh tillsammans med bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Besöket i Bangladesh äger rum den 18–21 mars med anledning av H.K.H. Kronprinsessan Victorias roll som goodwillambassadör för FN:s utvecklingsprogram (UNDP) för de globala målen för hållbar utveckling. Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare vid UNDP, deltar också.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Forssell, Utrikesdepartementet
-
Klimat- och miljöministern träffade förskolebarn som lär sig om hållbarhet
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har idag träffat engagerade förskolelärare och förskoleelever i åldrarna 1-3 år, som nyligen fått lära sig om miljö och hållbarhet. Under besöket fick klimat- och miljöministern bland annat se hur förskolan involverat barnen i arbetet med återvinning och sopsortering.
Publicerad · Artikel från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Regeringen deltar vid FN:s generalförsamlings öppnande i New York
I samband med att generalförsamlingens 78:e session inleds i FN-högkvarteret i New York den 18-26 september hålls flera högnivåmöten. På plats deltar statsminister Ulf Kristersson, utrikesminister Tobias Billström, bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.
-
Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram kartstöd efter EU-förbudet mot blyammunition i våtmark
Regeringen har idag fattat beslut om att ge Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram ett enkelt kartstöd som ger jägare och sportskyttar möjlighet att se var det finns våtmark i Sverige. Kartstödet ska underlätta att följa EU-förbudet mot användning av blyhagel i våtmark.
Publicerad · Pressmeddelande från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari tog emot betänkande av nationella samordnaren för Agenda 2030
Idag tog klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari emot betänkandet Organisera för hållbar utveckling (SOU 2023:14) av regeringens nationella samordnare för Agenda 2030, Gabriel Wikström.
Publicerad · Pressmeddelande från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Organisera för hållbar utveckling, SOU 2023:14
Arbetet med omställningen till hållbar utveckling i enlighet med Agenda 2030 fortsätter även efter att den nationella samordnaren för Agenda 2030:s uppdrag upphör i mars 2024. I syfte att öka takten i omställningen lämnas i detta betänkande förslag om en organisationsstruktur som bygger såväl på att stärka redan existerande strukturer som att bygga upp funktioner som i dag saknas.
Publicerad · Rättsliga dokument, Statens offentliga utredningar från Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Agenda 2030 inne på halvtid; EU-möte om genomförandet hölls i Sverige
Regeringskansliet stod i mitten av mars värd för ett expertmöte inom Agenda 2030 under svensk ordförandeskapsflagg. 2023 markerar halvtid i genomförandet av Agenda 2030 och det är tydligt att det krävs en uppväxling av arbetet om de globala målen ska uppfyllas i tid.
Publicerad · Artikel från Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Globalt avtal ska skydda världshavet
Sverige har under lång tid haft en ledande roll i det internationella havsmiljöarbetet. Den 4 mars 2023 nådde världens länder äntligen en överenskommelse till skydd för miljön i världshavet. Avtalet skapar globala regler för att begränsa miljöpåverkan och skapa marina skyddsområden i det fria havet, som utgör 95 procent av världshavets volym. Målet att skydda 30 procent av jordens yta är nu möjligt att uppnå.
Publicerad · Artikel från Klimat- och näringslivsdepartementet, Utrikesdepartementet
-
Anförande vid seminarium om global hälsa på Karolinska Institutet (på engelska)
Den 9 februari 2023 talade socialminister Jakob Forssmed vid seminariet Convergence on Global Health - Joint action with reference to the new EU Global Health Strategy på Karolinska Institutet. Talet är publicerat på engelska. Det talade ordet gäller.
Publicerad · Tal från Jakob Forssmed, Socialdepartementet
-
Gabriel Wikström utses till nationell samordnare för Agenda 2030
Regeringen utser Gabriel Wikström till nationell samordnare för Agenda 2030. Samordnaren ska stödja regeringen i arbetet med att genomföra Agenda 2030 nationellt.
Publicerad · Uppdaterad · Artikel från Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Nya förbättrade regler om förpackningsinsamlingen
Regeringen har beslutat om nya regler som gör det enklare för hushåll och verksamheter att sortera sitt förpackningsavfall. Det nya systemet innebär nya roller för kommuner och producenter.
Publicerad · Artikel från Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Sveriges genomförande av Agenda 2030, Skr. 2021/22:247
I skrivelsen redogörs för regeringens samlade arbete med att genomföra Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling som antogs av FN:s generalförsamling i september 2015. En bedömning av måluppfyllelsen görs för agendans delmål. För ett antal utvalda områden inom vart och ett av de 17 målen görs också en fördjupad redogörelse. Skrivelsen ger också en överblick över det arbete regeringen bedriver med bäring på samstämmighet mellan politikområden. Ett avsnitt ägnas åt att redogöra för de omfattande konsultationer med civilsamhället som hållits som ett led i arbetet med att ta fram denna skrivelse.
Publicerad · Rättsliga dokument, Skrivelse från Klimat- och näringslivsdepartementet, Regeringen
-
Stockholm+50 ska påskynda genomförandet av Agenda 2030
FN:s möte Stockholm+50 ska bidra till att snabba på genomförandet av åtaganden för klimat och miljö som gjorts inom Agenda 2030 och till att främja en hållbar återhämtning efter pandemin. Ambitionen är att förena det internationella samfundet i mer samarbete och handling.
Publicerad · Artikel från Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Delredovisning av den nationella samordnaren för Agenda 2030, M2022/00527
Ett tydligare ledarskap för hållbar utveckling – hur vi med gemensamma krafter kan öka takten i omställningen.
Publicerad · Rättsliga dokument, Statens offentliga utredningar från Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Arbetet i den vetenskapliga gruppen inför Food Systems Summit
Inför Food Systems Summit har en vetenskaplig grupp tillsatts av FN i syfte att säkerställa att toppmötet vilar på evidensbaserade och objektiva fakta. I gruppen, som består av ledande forskare och experter från hela världen, deltar svenska Lisa Sennerby Forsse, före detta preses vid KSLA.
Publicerad · Artikel från Landsbygds- och infrastrukturdepartementet
-
Prövningsprocesser och regelverk för en hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineral, Dir. 2021:16
En särskild utredare ska se över prövningsprocesser och regelverk i syfte att säkerställa en hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineral från primära och sekundära källor. En hållbar och varaktig tillgång till innovationskritiska metaller och mineral är av stor betydelse för samhällets klimatomställning samt för att bibehålla Sveriges framtida industriella konkurrenskraft och innovationskapacitet.
Publicerad · Kommittédirektiv, Rättsliga dokument från Regeringen