Innehåll om regeringens prioritering: Skola
Totalt 71 träffar.
-
Skolverket får förlängt uppdrag om språkträning för anställda i välfärden
Vart fjärde barn i förskolan har utländsk bakgrund. Det innebär att de allra flesta som arbetar i förskolan kommer att arbeta med barn som har ett annat modersmål än svenska och som kan behöva stöd i sin språkutveckling. Samtidigt finns det personal i förskolan vars kunskaper i svenska brister. I budgetpropositionen för 2025 föreslog regeringen en förlängning av den pågående satsningen på språkträning för anställda i välfärden, där bland annat personal i förskolan ingår. Nu förlängs även Skolverkets uppdrag om satsningen.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Regeringen gör stora satsningar på läsning och böcker i skolan
Att elever kan läsa och förstå vad de läser är grunden för deras lärande i alla skolämnen. På sikt påverkar det också möjligheterna att klara av en utbildning och etablera sig på arbetsmarknaden. Under vecka 44 är det läslov i Sverige, ett tillfälle då läsningen kan få extra stor plats på bibliotek, fritidshem, förskolor, fritidsgårdar, idrottsföreningar och hemma i läsfåtöljen.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Ökade möjligheter att förhindra att offentliga medel går till våldsbejakande extremism och bättre stöd vid oro för skolattacker
Regeringen ger Center mot våldsbejakande extremism (CVE) vid Brottsförebyggande rådet två nya uppgifter. Syftet med den första uppgiften är att förhindra att offentliga medel går till verksamheter med kopplingar till våldsbejakande extremism eller andra antidemokratiska miljöer. Den andra uppgiften innebär utökade möjligheter att erbjuda stöd till skolor och andra aktörer som känner oro för en skolattack.
Publicerad · Pressmeddelande från Gunnar Strömmer, Lotta Edholm, Justitiedepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Spetsutbildning permanentas och reglerna stramas upp
Spetsutbildningar är viktiga för att möta högpresterande elever som behöver utmanas särskilt mycket i undervisningen. Spetsutbildningar i vissa ämnen har hittills bedrivits som försöksverksamhet, som nu kommer att avslutas. I stället införs spetsutbildning som en permanent del av skolväsendet med stramare regler för att garantera att de spetsutbildningar som startar håller en hög kvalitet.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Regeringen vill göra skolan mobilfri
I samband med den senaste PISA-undersökningen framkom det uppgifter om att sambandet mellan svenska elevers kunskapstapp och elevernas användning av mobiler är starkt. Att samla in mobiltelefoner under skoldagen kan främja elevers trygghet, lärande och kunskapsutveckling. Regeringen ger nu en utredare i uppdrag att undersöka hur en reglering för insamling av mobiltelefoner och annan elektronisk kommunikationsutrustning under skoldagen kan utformas.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Utredningen om vinst i skolan får tilläggsdirektiv
Regeringen och Sverigedemokraterna fortsätter översynen av friskolesystemet. Det behövs ett system med fler och skarpare verktyg för tillsynsmyndigheterna. Därför får nu Utredningen om vinst i skolan tilläggsdirektiv.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Utbildningsdepartementet
-
En bra skolgång förebygger brott
En bra skolgång stärker barn och ungas framtidsutsikter och är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för att förebygga utanförskap, kriminalitet, missbruk och ohälsa. Regeringen har gjort satsningar och vidtagit åtgärder som syftar till att fler ska klara skolan.
Publicerad · Uppdaterad · Artikel från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Regeringen satsar på ökad lästid och minskad skärmtid
Att elever kan läsa och förstå vad de läser är grunden för deras lärande i alla skolämnen. Regeringens skolpolitik syftar till att gå tillbaka till grunderna och återupprätta en stark kunskapsskola där fokus i de tidigare årskurserna ligger på grundläggande färdigheter som att läsa, skriva och räkna. Digitala lärverktyg ska introduceras i undervisningen först i en ålder när de främjar och inte hämmar elevernas lärande.
Publicerad · Uppdaterad · Artikel från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Ordning och säkerhet i skolan
Alla elever har rätt att känna sig trygga i skolan och ha studiero i undervisningen. Lärarna ska kunna lägga sin tid på att undervisa, inte på att hantera ordningsproblem. Regeringen har gjort satsningar och vidtagit åtgärder som syftar till att göra skolan en trygg och säker plats.
Publicerad · Uppdaterad · Artikel från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Alla elever ska få rätt till bemannade skolbibliotek
Sverige befinner sig i en läskris och den utvecklingen behöver vända. Trots att vi vet att de bästa förutsättningarna för att lära sig läsa och skriva ges med böcker, papper och pennor förekommer det att elever saknar tillgång till läroböcker, skönlitteratur och bemannade skolbibliotek. Regeringen har nu beslutat om en proposition som ska stärka elevernas rätt till ett bemannat skolbibliotek.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Lärares och förskollärares undervisningstid ska regleras
Lärare och förskollärare behöver ges bättre förutsättningar att kunna fokusera på sitt kärnuppdrag – undervisningen. Idag räcker ofta tiden för att planera och följa upp sin undervisning inte till. Samarbetspartierna vill nu ändra på det genom att reglera lärares och förskollärares undervisningstid samt tiden till planering och uppföljning.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Stärkta skolbibliotek
Lagrådsremissen innehåller förslag om ändringar i skollagen (2010:800) som syftar till att stärka elevers tillgång till ett ändamålsenligt skolbibliotek. Ändringarna innebär i huvudsak följande.
Publicerad · Lagrådsremiss, Rättsliga dokument från Regeringen, Utbildningsdepartementet
-
Nu ska alla elever få rätt till bemannade skolbibliotek
De bästa förutsättningarna för att lära sig läsa och skriva ges med böcker, papper och pennor. Trots detta förekommer det att elever saknar tillgång till läroböcker, skönlitteratur och bemannade skolbibliotek. Regeringen genomför därför stora satsningar för att öka lästiden, förbättra läsförståelsen och minska skärmtiden i skolan. Som ytterligare ett steg, beslutar nu regeringen om en lagrådsremiss som innebär att alla elever ska ha rätt till bemannade skolbibliotek.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
176 miljoner till inköp av böcker till landets skolor och förskolor – så mycket får varje län
(Ny version) Svenska elevers läsförmåga sjunker och senaste PISA-mätningen visade att var fjärde elev inte kan läsa ordentligt. Regeringen gör flera insatser för att vända utvecklingen. Från 2024 finns ett nytt statsbidrag som gör det möjligt för förskolor och skolor att köpa in skön- och facklitteratur. Nu är det klart hur mycket förskolorna och skolorna i respektive kommun och län kan få.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Regeringen har avsatt 7,5 miljarder i statsbidrag för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling – så mycket får varje län
Många skolor är i en tuff situation med ökade kostnader. Regeringen förstärkte därför statsbidraget för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling till 7,5 miljarder kronor för 2024. Skolverket har beslutat hur mycket varje skolhuvudman har möjlighet att ansöka om.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Ny nationell strategi ska stärka det brottsförebyggande arbetet
För att motverka brottsligheten och öka tryggheten behöver satsningar på rättsväsendet och straffrättsliga åtgärder kombineras med ett effektivt och proaktivt brottsförebyggande arbete. Regeringen har i dag därför presenterat en nationell strategi med fokus på sociala brottsförebyggande åtgärder. Syftet är bland annat att förebygga att barn och unga involveras i kriminella nätverk och annan brottslighet.
-
Barriärer mot brott – en socialpreventiv strategi mot kriminella nätverk och annan brottslighet, Skr. 2023/24:68
Trygghet är vår tids stora frihetsfråga. I Sverige ska alla kunna leva ett tryggt liv utan rädsla för att bli utsatt för brott, oavsett vem man är och var i landet man bor. Brottsligheten måste bekämpas och förebyggas med hela samhällets samlade förmåga. I denna skrivelse presenteras regeringens inriktning för det brottsförebyggande arbetet inom olika områden för att möta de omfattande utmaningar med kriminalitet och otrygghet som finns i vårt land.
Publicerad · Rättsliga dokument, Skrivelse från Justitiedepartementet, Regeringen
-
Barriärer mot brott – en socialpreventiv strategi mot kriminella nätverk och annan brottslighet
Broschyr i pdf-format som presenterar en nationell socialpreventiv strategi mot kriminella nätverk och annan brottslighet.
Publicerad · Informationsmaterial från Gunnar Strömmer, Justitiedepartementet
-
Regeringen tillsätter ny utredning för att ta bort extra anpassningar och förbättra elevhälsan
Dagens elevhälsa räcker inte till. Relevanta stödinsatser sätts ofta in alldeles för sent och tillgången till dagens elevhälsa är ofta bristfällig och varierar stort mellan skolor. Därför tillsätter nu regeringen en ny utredning som får i uppdrag att ta fram förslag som ska stärka elevhälsan och skolans stödinsatser.
-
Att lättare få läsa i snabbare takt och på en högre nivå, Prop. 2023/24:79
Propositionen innehåller förslag till ändringar i skollagen (2010:800) som innebär bättre möjligheter för elever i grundskolan, specialskolan och sameskolan att läsa på en högre nivå och för elever i gymnasieskolan att gå fram i snabbare studietakt.
Publicerad · Proposition, Rättsliga dokument från Regeringen, Utbildningsdepartementet