Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Sverige deltar i JEF-aktivitet för att skydda kritisk infrastruktur i Östersjön

Publicerad

Försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF) ökar återigen närvaron i Östersjön och Nordatlanten för att bidra till skydd av kritisk undervattensinfrastruktur.

JEF är ett försvarssamarbete mellan tio länder i norra Europa, som Sverige deltagit i sedan 2017.

– JEF har en viktig roll i att bemöta de hot som finns mot kritisk undervattensinfrastruktur i vårt närområde. Den här aktiviteten visar återigen att JEF-länderna är enade, samordnade och redo att agera, säger försvarsminister Pål Jonson.

Aktiviteten, som går under benämningen Nordic Warden, inleds i dag den 3 juni och genomförs under juni månad med deltagande från samtliga JEF-länder. I december förra året genomförde JEF en liknande aktivitet för skydd av kritisk undervattensinfrastruktur i Östersjön.

Presskontakt

Adam Schelin
Biträdande pressekreterare till försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-140 4317
e-post till Adam Schelin

Joint Expeditionary Force (JEF)

JEF är ett försvarssamarbete som leds av Storbritannien. I JEF ingår, förutom Storbritannien, även Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och Sverige. JEF ska snabbt kunna agera vid kris och krig i norra Europa.

Laddar...