Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Pål Jonson deltar i EU:s försvarsministermöte

Publicerad

Tisdag den 28 maj deltar försvarsminister Pål Jonson i EU:s försvarsministermöte som äger rum i Bryssel. På dagordningen står bland annat EU:s fortsatta militära stöd till Ukraina och försvarsberedskap.

Under mötet väntas försvarsministrarna diskutera EU:s kortsiktiga och långsiktiga militära stöd till Ukraina samt olika initiativ för att stärka Ukrainas försvar. Bland annat initiativ för att förse Ukraina med artilleriammunition och luftvärn, stödet genom den europeiska fredsfaciliteten (EPF), insatsen EUMAM Ukraina och EU:s säkerhetsåtaganden till Ukraina. Användningen av avkastningen från ryska immobiliserade tillgångar till förmån för Ukraina väntas också diskuteras.

– EU:s stöd till Ukraina måste vara starkt och långsiktigt – politiskt, militärt, ekonomiskt, humanitärt och rättsligt. Det är viktigt att stödet utformas efter Ukrainas behov, säger försvarsminister Pål Jonson inför mötet.

En annan punkt på agendan är EU:s försvarsindustriella beredskap. Mot bakgrund av det säkerhetspolitiska läget finns ett behov av att stärka den europeiska försvarsindustriella och teknologiska basen. Diskussionen väntas fokusera på kommissionens meddelande om en europeisk försvarsindustristrategi, EDIS, och ett förordningsförslag om ett europeiskt försvarsindustriellt program, EDIP.

Presskontakt

Adam Schelin
Biträdande pressekreterare till försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-140 4317
e-post till Adam Schelin

Kommenterad dagordning

Inför möten i ministerrådet lämnar regeringen en kommenterad dagordning till riksdagens EU-nämnd. Dagordningen innehåller kortfattade uppgifter om rådsmötets dagordningspunkter, vad rådet förväntas göra och förslag till svensk ståndpunkt.

Om mötet

Mer information om mötet och dagordningen finns på ministerrådets webbplats. Där kommuniceras även de viktigaste resultaten efter mötet och du kan ta del av bilder, videomaterial och doorsteps från mötet.

Laddar...