Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Pål Jonson till Natos försvarsministermöte

Publicerad

Den 13–14 juni deltar Pål Jonson i Natos försvarsministermöte i Bryssel, för första gången sedan Sverige blev fullvärdig medlem i Nato. På agendan står bland annat diskussioner om Natos avskräcknings- och försvarsförmåga och förberedelser inför Natos toppmöte i Washington i juli.

– Det är en viktig hållpunkt inför toppmötet i Washington. Ett antal beslut ska tas som inriktar alliansens arbete inom avskräckning och försvar för det kommande året, säger försvarsminister Pål Jonson.

Mötet i Bryssel består av tre sessioner – en session med försvarsministrarna, en session i Nato-Ukrainarådet där även Ukrainas försvarsminister och EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik deltar, och en session i Natos grupp för kärnvapenplanering (Nuclear Planning Group, NPG). Det blir Sveriges första möte i NPG.  

Ett möte inom Ukraine Defence Contact Group (UDCG) kommer också att hållas i anslutning till Natos försvarsministermöte. UDCG består av över 50 länder som ger omfattande militärt stöd till Ukraina. Mötet leds gemensamt av USA:s och Ukrainas försvarsministrar. 

Presskontakt

Johan Hjelmstrand
Pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 69 22
e-post till Johan Hjelmstrand

Mer om försvarsministermötet 13–14 juni

På Natos webbplats finns mer information om försvarsministermötet den 13–14 juni. Där publiceras också bilder och videomaterial från mötet löpande.

Om Nordatlantiska rådet (NAC)

Nordatlantiska rådet (North Atlantic Council, NAC) är Natos högsta beslutande politiska organ. I det löpande arbetet representeras medlemsstaterna i rådet av sina Natoambassadörer. Ett antal gånger per år träffas Nordatlantiska rådet i försvarsministerformat, utrikesministerformat respektive regerings- eller statschefsformat. I regel hålls ett toppmöte, två utrikesministermöten och tre försvarsministermöten per år. Natos generalsekreterare är ordförande i Nordatlantiska rådet.

Om Sverige i Nato

Laddar...