Hoppa till huvudinnehåll

Multilaterala försvarssamarbeten

Den 7 mars 2024 inträdde Sverige som fullvärdig medlem i Nato. Viktiga multilaterala försvarssamarbeten sker inom EU, European Intervention Initiative (EI2), Framework Nations Concept (FNC), Joint Expeditionary Force (JEF), Nato, Nordefco och Norra gruppen.

EU

Sveriges utgångspunkt i EU-arbetet är att Europa behöver ta ett större ansvar för sin egen säkerhet på ett sätt som stärker både EU och dess medlemsstater, och förmågan att samarbeta med strategiska partners. 

Den gemensamma målbilden för EU:s säkerhets- och försvarssamarbete är att utveckla en bättre samlad europeisk försvarsförmåga och att unionen ska kunna genomföra alla typer av civila och militära krishanteringsinsatser.

Under det första halvåret 2023 var Sverige ordförande i Europeiska unionens råd. Ordförandeskapet fokuserade inom området säkerhet och försvar på stöd till Ukraina, implementeringen av den strategiska kompassen, som ger en vägledning för EU:s insatser inom säkerhet och försvar de närmaste åren, och samarbetet med EU:s strategiska partners.

European Intervention Initiative (EI2)

2019 anslöt sig Sverige till det franskinitierade försvarssamarbetet European Intervention Initiative (EI2). Samarbetet syftar till att utveckla en gemensam strategisk kultur mellan de deltagande länderna och därmed den europeiska förmågan att agera i krishanteringsinsatser. 

Framework Nations Concept (FNC) 

2018 blev Sverige en del av det tyska initiativet för europeisk förmågeutveckling, Framework Nations Concept (FNC) vilket består av ett tjugotal länder. Det rymmer projekt inom olika områden som sjukvård, CBRN (kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot och risker), civil-militär samverkan, logistik med mera och där Sverige deltar i några av dessa samarbetsområden.

Joint Expeditionary Force (JEF)

Joint Expeditionary Force (JEF) är ett försvarssamarbete som leds av Storbritannien. I JEF ingår, förutom Storbritannien, även Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och Sverige. JEF ska snabbt kunna agera vid kris och krig i norra Europa, antingen på egen hand eller ihop med Nato.

Joint Expeditionary Force - Försvarsmakten (forsvarsmakten.se)

Nato

Den 7 mars 2024 inträdde Sverige som fullvärdig medlem i Nato. Nato är en försvarsallians som syftar till att värna de allierades frihet och säkerhet. 

Sverige i Nato

Norra gruppen

Norra gruppen är ett försvarspolitiskt forum som initierades av Storbritannien 2010 och som omfattar de nordiska och baltiska länderna samt Nederländerna, Polen, Storbritannien och Tyskland. Inom Norra gruppen möts vanligen ländernas försvarsministrar för att diskutera och samordna sig i säkerhets- och försvarspolitiska frågor av gemensamt intresse. Norra gruppen är ett viktigt forum för att lyfta och samordna sig i säkerhets- och försvarspolitiska frågor av gemensamt intresse. Hösten 2023 var Sverige ordförandeland för Norra gruppen. 

Övriga nordiska länder och Nordefco

Det nordiska försvarssamarbetet Nordefco är ett försvarssamarbete mellan Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge. Samarbetet inleddes 2009 och syftar främst till att öka respektive lands försvarsförmåga och att stärka ländernas möjligheter att agera tillsammans om en kris uppstår i närområdet. Mot bakgrund av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, den säkerhets- och försvarspolitiska utvecklingen, Sveriges och Finlands medlemskap i Nato samt Danmarks inträde i EU:s försvarssamarbete har styrdokumentet Vision 2025 uppdaterats till en ny vision – Vision 2030. Sverige var ordförandeland i Nordefco 2023.

Det nordiska försvarssamarbetet Nordefco

Laddar...