Innehåll om bolag med statligt ägande
Totalt 135 träffar.
-
Stark bolagsportfölj i en utmanande tid
Regeringen har i dag den 3 september 2024 överlämnat skrivelsen 2024 års redogörelse för företag med statligt ägande till riksdagen. Skrivelsen är regeringens årliga återrapportering kring uppdraget att förvalta bolagen med statligt ägande.
Publicerad · Pressmeddelande från Elisabeth Svantesson, Finansdepartementet
-
2024 års redogörelse för företag med statligt ägande, Skr. 2023/24:140
I skrivelsen lämnar regeringen en redogörelse för förvaltningen av statens bolagsägande och för verksamheten i de bolag som Regeringskansliet förvaltade vid årsskiftet 2023/24. I skrivelsen behandlas också den verksamhet som bedrivs i Svenska skeppshypotekskassan, Stiftelsen Industrifonden och Stiftelsen Norrlandsfonden.
Publicerad · Rättsliga dokument, Skrivelse från Finansdepartementet, Regeringen
-
Verksamhetsberättelse för bolag med statligt ägande 2023
Statens bolagsportfölj bestod av 44 bolag vid årsskiftet 2023/24 och har sin tyngdpunkt inom basindustri/energi. De flesta bolag är vinstdrivande. 22 bolag har särskilt beslutade samhällsuppdrag. Cirka 137 000 personer är anställda i bolagen med statligt ägande inklusive intressebolag.
Publicerad · Rapport från Finansdepartementet
-
Åtgärder i samband med rekonstruktion av SAS AB
Regeringen har i dag överlämnat en extra ändringsbudget till riksdagen med förslag till ändringar i statens budget för 2024. Förslagen innehåller kompletterande bemyndiganden för att regeringen ska kunna agera ansvarsfullt i statens roll som aktieägare i SAS i den nu uppkomna situationen. De nu begärda bemyndigandena är avsedda att komplettera de befintliga bemyndigandena och ska inte ersätta dessa.
Publicerad · Pressmeddelande från Elisabeth Svantesson, Finansdepartementet
-
Extra ändringsbudget för 2024 – Åtgärder i samband med rekonstruktion av SAS AB, Prop. 2023/24:134
I denna proposition lämnar regeringen förslag till ändringar i statens budget för 2024.
Publicerad · Proposition, Rättsliga dokument från Finansdepartementet, Regeringen
-
Tydligare kontrollerande roll ska stärka Bolagsverkets brottsförebyggande arbete
Bolagsverket får en tydligare roll när det gäller att kontrollera att uppgifterna i verkets register är korrekta och motverka att felaktiga uppgifter registreras. Syftet är att minska risken för att företag används i brottsliga upplägg genom till exempel användning av bolagsmålvakter.
Publicerad · Pressmeddelande från Ebba Busch, Gunnar Strömmer, Justitiedepartementet, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Anders Borg nomineras som ordförande i LKAB
Finansminister Elisabeth Svantesson har i dag beslutat att nominera Anders Borg som ordförande i styrelsen för LKAB. Carina Andersson och Alrik Danielson föreslås också som nya ledamöter i styrelsen.
Publicerad · Pressmeddelande från Elisabeth Svantesson, Finansdepartementet
-
Översyn av Samhall Aktiebolags uppdrag, verksamhet och förutsättningar, Dir. 2024:4
En särskild utredare ska göra en översyn av Samhalls uppdrag, verksamhet och förutsättningar. Syftet med översynen är att säkerställa att verksamheten når rätt individer och utformas på ett sätt som ger dessa individer bästa möjliga stöd.
Publicerad · Kommittédirektiv, Rättsliga dokument från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Regeringen tillsätter en utredning av Samhall
Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning för att göra en översyn av Samhall och vid behov föreslå förändringar. Syftet med översynen är att säkerställa att verksamheten når rätt individer och utformas på ett sätt som ger dessa individer bästa möjliga stöd. Särskild utredare är Malin Danielsson.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Johan Pehrson presenterar utredare och inriktning för översyn av Samhall
Den 12 januari kl. 13.30 håller arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson en pressträff. Vid pressträffen kommer ministern presentera utredare samt direktiv för översynen av Samhalls uppdrag, verksamhet och förutsättningar.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Stabil utveckling för den statliga bolagsportföljen
Värdet på statens bolagsportfölj ökar till 850 miljarder kronor - en ökning med ca 30 miljarder kronor - visar den skrivelse för verksamhetsåret 2022 som publiceras i dag. Det estimerade värdet ökade för sjunde året i rad och under året noterades den högsta samlade omsättningsnivån någonsin för portföljen. Bolagen fortsätter även att ligga i framkant vad gäller välbalanserade styrelser och ledningsgrupper.
Publicerad · Pressmeddelande från Elisabeth Svantesson, Finansdepartementet
-
Verksamhetsberättelse för bolag med statligt ägande 2022
Under 2022 ökade värdet på den statliga bolagsportföljen med ca 30 miljarder kronor, eller knappt 4 procent. Utdelningar till staten under 2022, för verksamhetsåret 2021, uppgick till 50 miljarder kronor. Sammantaget genererade den statliga bolagsportföljen därmed en totalavkastning om ca 9 procent under året.
Publicerad · Rapport från Finansdepartementet
-
2023 års redogörelse för företag med statligt ägande, Skr. 2022/23:140
I skrivelsen lämnar regeringen en redogörelse för förvaltningen av statens bolagsägande och för verksamheten i de bolag som Regeringskansliet förvaltade vid årsskiftet 2022/23. I skrivelsen berörs också den verksamhet som bedrivs i Svenska skeppshypotekskassan, Stiftelsen Industrifonden och Stiftelsen Norrlandsfonden.
Publicerad · Rättsliga dokument, Skrivelse från Finansdepartementet, Regeringen
-
Ny styrelse föreslås för Vattenfall
Finansminister Elisabeth Svantesson har i dag beslutat att nominera en ny styrelse för Vattenfall. Nomineringarna ger Vattenfalls styrelse ökad kompetens i linje med regeringens ambition att bolaget i framtiden ska bidra till utbyggnaden av planerbar och fossilfri elproduktion.
Publicerad · Pressmeddelande från Elisabeth Svantesson, Finansdepartementet
-
Ökad omsättning för den statliga bolagsportföljen, men minskat resultat
Under 2022 ökade den statliga bolagsportföljen omsättningen med 16,8 procent och resultatet efter skatt uppgick till 23,4 miljarder kronor. Utdelningarna för verksamhetsåret 2022 förväntas uppgå till cirka 23,0 miljarder kronor, vilket är lägre än rekordnoteringen från fjolåret men hög ur ett historiskt perspektiv.
Publicerad · Pressmeddelande från Elisabeth Svantesson, Finansdepartementet
-
Åtgärder mot otillåten påverkan och korruption, Dir. 2022:112
En särskild utredare ska göra en översyn av vilka åtgärder som behövs för att motverka otillåten påverkan och korruption. Översynen ska omfatta statlig, regional och kommunal verksamhet samt näringsliv med särskilt fokus på verksamhet som är offentligt finansierad. Syftet med utredningen är att säkerställa att samhället vidtar tillräckliga åtgärder på kort och lång sikt för att förebygga och bekämpa otillåten påverkan och korruption.
Publicerad · Kommittédirektiv, Rättsliga dokument från Justitiedepartementet, Regeringen
-
2022 års redogörelse för företag med statligt ägande, Skr.2021/22:140
I skrivelsen lämnar regeringen en redogörelse för förvaltningen av statens bolagsägande och för verksamheten i de bolag som Regeringskansliet förvaltade vid årsskiftet 2021/22.
Publicerad · Rättsliga dokument, Skrivelse från Finansdepartementet, Regeringen