Hoppa till huvudinnehåll

Finans­­departementet

Finansdepartementet ansvarar för frågor som rör statens ekonomi. Det handlar om samordning av statens budget, prognoser och analyser, skattefrågor samt styrning och förvaltning av statens verksamhet. Dessutom ansvarar departementet för frågor som rör finansmarknad, kommuner och regioner, upphandling, bolag med statligt ägande, digitalisering och it samt konsumentlagstiftning.

Ansvariga statsråd

Elisabeth Svantesson Finans­minister
Niklas Wykman Finansmarknads­minister
Erik Slottner Civil­minister

Aktuellt från Finansdepartementet

  • Finansdepartementet vid regeringens sommarfika 11 juli

    • Statsråden vid regeringens sommarfika

      Regeringens sommarfika den 11 juli.

      Fotograf: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

    • Elisabeth Svantesson vid regeringens sommarfika

      Finansminister Elisabeth Svantesson

      Fotograf: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

    Varje torsdag under sommaren bjuder regeringen in media till sommarfika, där statsråd redogör för dagens regeringsbeslut och andra aktuella frågor. Vid sommarens andra fika den 11 juli deltog från Finansdepartementet finansminister Elisabeth Svantesson.

  • Viktigare lagar och förordningar inför halvårsskiftet 2024

    Illustration: Regeringskansliet

    Skriften innehåller ett urval av de lagar och förordningar som träder i kraft under första halvåret 2024 eller en tid därefter. På Finansdepartementets område uppmärksammas bland annat följande lag- och förordningsändringar: ett tillfälligt höjt tak för rotavdraget, utökat informationsutbyte för att motverka matchfixning och kompletterande bestämmelser till EU:s dataförvaltningsförordning.

  • Utjämningskommittén har överlämnat sina förslag till civilministern

    Tisdag den 2 juli tog civilminister Erik Slottner emot slutbetänkandet från den parlamentariska Utjämningskommittén. Kommittén har gjort en bred översyn av det kommunalekonomiska utjämningssystemet och lämnar flera förslag på förändringar som syftar till att skapa mer likvärdiga ekonomiska förutsättningar för kommunerna och regionerna.

Finansminister Elisabeth Svantesson talar vid pressträff.
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Kampen mot inflationen är vunnen

Svensk inflation har minskat och väntas nå målet under året. Samtidigt har läget på arbetsmarknaden försämrats och arbetslösheten har stigit. Svensk ekonomi bedöms vara i en lågkonjunktur till och med 2025, men återhämtningen står för dörren. Det konstaterar Finansdepartementet i en ny prognos för den ekonomiska utvecklingen. Nu skiftar regeringens inflationsfokus från bekämpning till bevakning, samtidigt som Sverige ska byggas rikare.

Civilminister Erik Slottner och Charlotte Petri Gornitzka.
Civilminister Erik Slottner och Charlotte Petri Gornitzka. Fotograf: Samuel Dalevi/Regeringskansliet

Civil­ministern presenterade ny landshövding i Gotlands län

Vid en pressträff 28 juni meddelade civilminister Erik Slottner att regeringen har utsett Charlotte Petri Gornitzka till ny landshövding i Gotlands län. Förordnandet som landshövding och chef för Länsstyrelsen i Gotlands län gäller från 1 november 2024 till 31 december 2027. Regeringen har också beslutat att utse Charlotte Petri Gornitzka till särskild utredare och nationell rådgivare för stärkt privat-offentlig samverkan i totalförsvaret.

Foto: Regeringskansliet

Statens budget

En viktig del i regeringens arbete med att förverkliga sin politik är att utforma förslag om statens budget. Här kan du läsa mer om:

Foto: Folio Images

Tillväxt och hushållsekonomi

En av regeringens främsta prioriteringar är att bekämpa inflationen och lätta på kostnadstrycket för hushållen. Regeringen jobbar också för att skapa bättre förutsättningar för ekonomin att växa på sikt. Här kan du läsa mer om regeringens prioriteringar för tillväxt och hushållsekonomi.

Innehåll från Finansdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 6521 träffar.

Laddar...