Innehåll om arbete mot utanförskap
Totalt 65 träffar.
-
Reformer inom arbetsmarknad och integration – Budgetpropositionen för 2024
I samband med regeringens budgetproposition för 2024 föreslås flera reformer inom arbetsmarknad, integration och arbetet mot utanförskap. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Den 20 september överlämnade regeringen höstbudgeten till riksdagen.
Publicerad · Artikel från Johan Pehrson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Remiss av SOU 2023:24 Etablering för fler - jämställda möjligheter till integration, A2023/00885
Här kan du ta del av de remissvar som kommit in till Arbetsmarknadsdepartementet på remissen av delbetänkandet Etablering för fler – jämställda möjligheter till integration (SOU 2023:24). Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet
-
Ny riktad satsning på kommunernas arbete mot gängkriminalitet
Förebyggande åtgärder är en viktig del i samhällets samlade insatser mot brottslighet och otrygghet. Här spelar kommunerna en viktig roll, inte minst i arbetet med att förebygga och förhindra att barn och unga hamnar i kriminalitet. Regeringen avser därför att avsätta 80 miljoner kronor under 2024 till kommunernas förebyggande arbete mot gängkriminalitet.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Statsbidraget till organisationer bildade på etnisk grund avskaffas
De offentliga medel som avsätts för integrationsåtgärder behöver användas effektivare och ha ett tydligare integrationssyfte. Mot bakgrund av detta föreslår regeringen att det särskilda stödet för organisationer bildade på etnisk grund ska avskaffas. Det innebär att de 18,9 miljoner kronor per år som är avsatta för statsbidraget omfördelas från och med 2024.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Uppdrag att implementera en myndighetsgemensam plan för att öka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden
Regeringen ger Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten och Migrationsverket i uppdrag att implementera den myndighetsgemensamma planen för att öka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden (dnr A2022/00809).
Publicerad · Regeringsuppdrag från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Drivkrafterna till arbete ska stärkas för nyanlända
Den som får både etableringsersättning och etableringstillägg eller bostadsersättning har svagare ekonomiska incitament att arbeta jämfört med andra. Det kan bidra till lång tid i arbetslöshet och utanförskap. Regeringen har därför beslutat att en utredare ska analysera om regelverket för etableringsersättningen, etableringstillägget och bostadsersättningen innehåller tillräckligt starka incitament för att den nyanlända ska börja arbeta. Utredaren ska också föreslå ett nytt mål för integrationspolitiken för att betona individens eget ansvar för att bli en del av samhället.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Tilläggsdirektiv till Utredningen om en målstyrd integrationspolitik (Ju 2022:05), Dir. 2023:101
Regeringen beslutade den 25 maj 2022 kommittédirektiv om en förbättrad arbetsmarknadsetablering för utrikes födda kvinnor (dir. 2022:42). Nu förlängs utredningstiden och uppdraget ändras.
Publicerad · Kommittédirektiv, Rättsliga dokument från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Utredning föreslår bättre och mer jämställda möjligheter till integration
I dag, den 31 maj, mottog arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson ett delbetänkande från utredningen Förbättrad arbetsmarknadsetablering för utrikes födda kvinnor. I delbetänkandet föreslås bland annat att fler anhöriginvandrare ska få möjlighet att ta del av etableringsinsatser, att etableringsprogrammet ska göras mer flexibelt baserat på olika behov hos nyanlända invandrare, samt möjligheter till anpassningar av ramtiden för etableringsprogrammet.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Etablering för fler, SOU 2023:24
Jämställda möjligheter till integration
Delbetänkande av utredningen om Förbättrad arbetsmarknadsetablering för utrikes födda kvinnor. Utredningens uppdrag är att lämna förslag på åtgärder som särskilt syftar till att skynda på utrikes födda kvinnors etablering på arbetsmarknaden.
Publicerad · Rättsliga dokument, Statens offentliga utredningar från Arbetsmarknadsdepartementet
-
Pressträff i Järva med Johan Pehrson och utredare Elin Landell
Den 31 maj tar arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson emot ett delbetänkande från utredningen Förbättrad arbetsmarknadsetablering för utrikes födda kvinnor. I samband med överlämningen håller han en pressträff tillsammans med utredare Elin Landell i Järvaveckans presstält.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Integrationspolitiken ska bli effektivare
I dag står alltför många utrikes födda långt från arbetsmarknaden. Integrationspolitiken behöver i högre grad bidra till att alla som kan ska stå till arbetsmarknadens förfogande, anstränga sig för att bli självförsörjande och lära sig svenska. Regeringen har därför beslutat om ett tilläggsdirektiv till Utredningen om förbättrad arbetsmarknadsetablering för utrikes födda kvinnor. Syftet är att förtydliga styrningen inom integrationspolitiken.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Tilläggsdirektiv till Utredningen om en förbättrad arbetsmarknadsetablering för utrikes födda kvinnor (Ju 2022:05), Dir. 2023:42
Regeringen beslutade den 25 maj 2022 kommittédirektiv om förbättrad arbetsmarknadsetablering för utrikes födda kvinnor (dir. 2022:42). Nu förlängs utredningstiden.
Publicerad · Kommittédirektiv, Rättsliga dokument från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Satsning på jobb för ungdomar och sommarjobb i kommuner med hög arbetslöshet
Ekonomin befinner sig i ett kritiskt läge och när konjunkturen vänder riskerar det att göra situationen värre för de kommuner som redan har en hög arbetslöshet. Regeringen ger därför Arbetsförmedlingen i uppdrag att fördela 150 miljoner kronor till kommuner med hög arbetslöshet för att stärka deras möjligheter att skapa jobb till unga.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Ökat stöd till kvinnors och flickors organisering i utsatta områden
I budgeten för 2023 presenterade regeringen omfattande åtgärder för att stärka integrationen och jämställdheten i utsatta områden. En viktig del i detta är att stödja kvinnors och flickors organisering. Därför inrättas ett nytt statsbidrag så att Jämställdhetsmyndigheten kan fördela medel till ideella organisationer som arbetar med frågan.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
100 miljoner kronor till att utveckla idrottsverksamhet i utsatta områden
Riksidrottsförbundet får bidrag på 100 miljoner kronor för att utveckla idrottsverksamhet främst för barn och unga i utsatta områden. Insatser ska ske i områden där det finns förutsättningar för långsiktigt arbete och huvudsakligen i områden där kriminella har en inverkan på lokalsamhället samt i direkt angränsande områden med socioekonomiska utmaningar.
-
Fördelningen av nyanlända ska ses över
Regeringen har beslutat att ge Migrationsverket i uppdrag att se över beräkningen som ligger till grund för fördelningen av nyanlända som ska omfattas av anvisningar till Sveriges län och kommuner. Syftet är att bättre ta tillvara den samlade kapaciteten för mottagandet i kommunerna nu när mottagandet minskar.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Maria Malmer Stenergard, Arbetsmarknadsdepartementet, Justitiedepartementet
-
Regeringen och SKR i gemensam satsning för att få fler utrikes födda kvinnor i arbete
Att öka utrikes födda kvinnors sysselsättningsgrad är en prioriterad fråga för regeringen. Frågan är också central för landets kommuner och regioner. Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har därför kommit överens om en gemensam satsning för att nå ut till utrikes födda kvinnor som besöker den öppna förskolan. Genom projektet för kvinnor med barn i åldern 0–6 år ska fler utrikes födda kvinnor få förutsättningar att komma ut på arbetsmarknaden. Överenskommelsen omfattar knappt 20 miljoner kronor och ska pågå åren 2023-2025.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Övergång från arbetslöshet till studier ska motverka utanförskap
Nära 1,4 miljoner människor i Sverige bor i utanförskapsområden, som karaktäriseras av att en större andel av befolkningen är arbetslösa, har låg ekonomisk standard och låg utbildningsnivå jämfört med rikssnittet. För att motverka utanförskapet och dess effekter har en utredare fått i uppdrag att föreslå förbättringar av informationsutbytet mellan Arbetsförmedlingen och landets kommuner. Utbytet ska underlätta övergången från arbetslöshet till studier i vuxenutbildning.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Mats Persson, Arbetsmarknadsdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Pressträff med Johan Pehrson och Mats Persson
(Ny version) Onsdag den 15 mars håller arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson och utbildningsminister Mats Persson en pressträff om nya initiativ för att få fler arbetslösa i utbildning och bryta utanförskap.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Mats Persson, Arbetsmarknadsdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Johan Pehrson besöker språkprojekt för utländska talanger
Onsdag den 1 mars besöker arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson Swedish for Professionals för att träffa utländska talanger som lär sig svenska.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Arbetsmarknadsdepartementet