Innehåll om arbete mot utanförskap
Totalt 123 träffar.
-
Allt fler unga har otillräckliga läsfärdigheter
De nya resultaten i PIAAC, som undersöker vuxnas färdigheter i läsning, räkning och problemlösning, visar att Sverige står sig väl ur ett internationellt perspektiv. Samtidigt har nästan 800 000 personer i Sverige bristande eller otillräckliga färdigheter i läsning respektive räkning. Undersökningen visar också att andelen unga vuxna med bristande läsfärdigheter ökat samt att nästan varannan ung utrikes född vuxen saknar tillräckliga läsfärdigheter.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Johan Pehrson, Mats Persson, Arbetsmarknadsdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Utanförskap och arbete i fokus när Mats Persson besöker Köpenhamn
Den 28 november reser arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson till Köpenhamn. Han ska bland annat besöka ett utanförskapsområde och träffa Danmarks sysselsättningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Publicerad · Pressmeddelande från Mats Persson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Mats Persson besöker Burlöv med fokus på minskat utanförskap
Den 27 november reser arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson till Burlövs kommun i Skåne. Mats Persson kommer att besöka en högstadieskola i kommunen och föra dialog om kommunens arbete för att minska utanförskapet.
Publicerad · Pressmeddelande från Mats Persson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
"Det blir omöjligt att göra ingenting och få bidrag"
Statsminister Ulf Kristersson och äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje, debattartikel, Expressen, den 25 november 2024.
Publicerad · Debattartikel från Anna Tenje, Ulf Kristersson, Socialdepartementet, Statsrådsberedningen
-
Aktivitetskrav för att få försörjningsstöd – en viktig åtgärd för att få fler i arbete
Den som lever i utanförskap behöver mötas av rätt åtgärder för att komma i arbete och bli en del av samhällets gemenskap. Regeringen presenterar och remitterar idag utredningens förslag (ds. 2024:29) på hur ett aktivitetskrav inom försörjningsstödet kan utformas – så att människor kan gå från utanförskap till arbete och självförsörjning.
Publicerad · Pressmeddelande från Anna Tenje, Socialdepartementet
-
”Sverige har 180 utanförskapsområden”
Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson, debattartikel, Svenska Dagbladet, den 13 november 2024.
Publicerad · Debattartikel från Mats Persson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
180 bostadsområden på Utanförskapets karta
Regeringen har tagit initiativ till att kartlägga utanförskapet i Sverige. Idag har regeringen fått resultatet från SCB och Boverket. Detta visar områden i Sverige som har en stor sammanvägd problematik. Totalt finns 180 områden i 66 svenska kommuner med på listan. I Sverige lever mer än 700 000 personer i ett område som präglas av denna problematik, varav drygt 170 000 är barn.
Publicerad · Pressmeddelande från Mats Persson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Remiss av slutbetänkandet Styrkraft för lyckad integration (SOU 2024:41), A2024/00878
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat slutbetänkandet Styrkraft för lyckad integration (SOU 2024:41).
Publicerad · Uppdaterad · Remiss, Rättsliga dokument från Arbetsmarknadsdepartementet
-
Myndighetsgemensamt uppdrag att stärka och främja sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter
Folkhälsomyndigheten får tillsammans med Socialstyrelsen, Jämställdhetsmyndigheten, Myndigheten för ungdoms-och civilsamhällesfrågor, Migrationsverket, Myndigheten för delaktighet, Statens institutionsstyrelse och Brottsoffermyndigheten i uppdrag att stärka och främja sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).
Publicerad · Regeringsuppdrag från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Satsning för att stärka sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter med fokus på att nå ut i områden där utanförskapet är stort
Flera myndigheter får i uppdrag av regeringen att stärka och främja sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter med särskilt fokus på att nå ut i områden där utanförskapet är stort. Folkhälsomyndigheten ska samordna arbetet och stå för den samlade kunskapsspridningen till berörda aktörer inkl. kommuner, regioner och civilsamhälle.
-
Satsningar för att fler ska lära sig svenska
I budgetpropositionen för 2025 avser regeringen att föreslå flera satsningar för att lägga om integrationspolitiken. Regeringen föreslår breda insatser med språkinsatser för barn och personal i förskola, skola, fritids och äldreomsorg. För att bättre kunna följa utvecklingen föreslås medel avsättas för att utveckla och genomföra en mer ändamålsenlig uppföljning av integrationen.
-
Högsta arbetslösheten på tio år, undantaget pandemin
Sverige befinner sig fortsatt i en lågkonjunktur och arbetslösheten är den högsta på tio år undantaget pandemin. Arbetslösheten är särskilt hög bland utrikes födda. För att vända utvecklingen har regeringen i budgetpropositionen för 2024 bland annat satsat på yrkesutbildningar.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Johan Pehrson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Sakråd om preventiva och trygghetsskapande åtgärder för att öka integrationen och minska utanförskapet
Den 4 juni 2024 bjöd statssekreterare Erik Scheller in ett 30-tal civilsamhällesorganisationer till sakråd på temat Preventiva och trygghetsskapande åtgärder för att öka integrationen och minska utanförskapet, med fokus på unga. Sakrådet ägde rum i Regeringskansliets lokaler i Stockholm.
Publicerad · Sakråd från Arbetsmarknadsdepartementet
-
Uppdrag att redovisa registerdata om integration på nationell, regional och lokal nivå
Regeringen ger Statistiska centralbyrån i uppdrag att utveckla samt uppdatera databasen Registerdata för integration med statistik på nationell, regional och lokal nivå samt för RegSO-områden i samtliga kommuner i enlighet med tidigare beslut. Det ska göras inom områdena arbetsmarknad, utbildning, boende, flyttmönster, demografi, demokrati, hälsa, inkomster och transfereringar. Statistiken ska avse data för 2023.
Publicerad · Regeringsuppdrag från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Styrkraft för lyckad integration, SOU 2024:41
Slutbetänkande av utredningen om En målstyrd integrationspolitik.
I detta slutbetänkande Styrkraft för lyckad integration (SOU 2024:41) redovisas dels uppdraget om styrning och uppföljning av måluppfyllelsen på integrationsområdet, dels uppdraget om en översyn av ersättningarna till vissa nyanlända.
Publicerad · Rättsliga dokument, Statens offentliga utredningar från Arbetsmarknadsdepartementet
-
Integration i fokus när Johan Pehrson besöker Järvaveckan
Den 29 maj besöker arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson Järvaveckan, där han bland annat ska diskutera integrationens koppling till demokratin i Sverige.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Fler arbetslösa i utbildning inom komvux
Övergångarna till kommunal vuxenutbildning är begränsade i förhållande till de stora utbildningsbehoven som finns bland arbetslösa. För att möjliggöra att fler arbetslösa påbörjar sådan utbildning och för att stärka Arbetsförmedlingens kontrollförutsättningar remitterar regeringen förslag om förbättrat informationsutbyte mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Nya mål för att integrationspolitiken ska bidra till fler i jobb och självförsörjning
Sverige har betydande integrationsproblem, vilket bland annat syns i arbetslösheten som är tre gånger högre bland utrikes födda än inrikes födda. För att stärka integrationsarbetet har regeringen i vårändringsbudgeten föreslagit ett nytt integrationspolitiskt mål, som klargör samhällets krav på att individen ska etablera sig, lära sig svenska och komma i arbete.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Johan Pehrson bjuder in till pressträff om integrationsmål och arbetslöshet
Onsdag den 15 maj kl. 11.00 bjuder arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson in till pressträff för att presentera regeringens förslag på nya integrationsmål och regeringens bild av arbetsmarknadsläget.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Gulan Avci blir nationell samordnare mot utanförskap
För att underlätta kommunernas arbete i områden där utanförskapet är stort har regeringen beslutat att en nationell samordnare mot utanförskap ska utses. Gulan Avci får som samordnare i uppgift att kartlägga och skapa en sammanhängande bild av det arbete som bedrivs på kommunal nivå.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Arbetsmarknadsdepartementet