Innehåll om demokrati och mänskliga rättigheter
Totalt 1727 träffar.
-
Remiss av betänkandet Genomförande av lönetransparensdirektivet (SOU 2024:40), A2024/00792
Här kan du ta del av de remissvar som kommit in till Arbetsmarknadsdepartementet på remiss av Genomförande av lönetransparensdirektivet (SOU 2024:40).
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet
-
2023 års fri- och rättighetskommitté överlämnar sitt betänkande
En parlamentariskt sammansatt kommitté har i dag överlämnat sitt betänkande till justitieminister Gunnar Strömmer. Kommittén föreslår bland annat att föreningsfriheten ska kunna begränsas för kriminella sammanslutningar, att medborgarskap i vissa fall ska kunna återkallas och att aborträtten ska skyddas i grundlag.
Publicerad · Pressmeddelande från Gunnar Strömmer, Justitiedepartementet
-
Några frågor om grundläggande fri- och rättigheter, SOU 2025:2
Betänkande av 2023 års fri- och rättighetskommitté.
Publicerad · Rättsliga dokument, Statens offentliga utredningar från Justitiedepartementet
-
Yttrande- och demonstrationsfrihet i Sverige
I Sverige råder grundlagsskyddad yttrande- och demonstrationsfrihet. Den fria åsiktsbildningen utgör en av det svenska statsskickets grundvalar. Rätten till yttrande- och informationsfrihet, demonstrationsfrihet och mötesfrihet är därför centrala för vår demokrati. Även den enskildes rätt till religionsfrihet har ett starkt skydd i grundlag.
Publicerad · Uppdaterad · Artikel från Justitiedepartementet
-
Regeringen genomför satsning på att uppmärksamma 250-årsjubileet av judiskt liv och hågkomst av Förintelsen
År 2025 markerar 250 år av etablerat judiskt liv i Sverige. Det är ett tillfälle att uppmärksamma den judiska minoriteten, den judiska kulturen och det judiska kulturarvet i hela landet. I regleringsbrev för 2025 ger regeringen därför uppdrag till ett antal myndigheter att bidra till att uppmärksamma 250-årsjubileet. Samtidigt är det 80 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Det finns ett fortsatt behov av att öka kunskaperna om Förintelsen och regeringen ger nu Forum för levande historia i uppdrag att genomföra en bred kunskapshöjande insats för hågkomst av Förintelsen genom att utveckla budskapet i boken ”…om detta må ni berätta…En bok om Förintelsen 1933–1945”.
Publicerad · Uppdaterad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Jakob Forssmed, Johan Pehrson, Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet, Socialdepartementet, Utbildningsdepartementet, Utrikesdepartementet
-
Kulturminister Parisa Liljestrands tal vid Chanukka-firandet på Norrmalmstorg i Stockholm
Norrmalmstorg, Stockholm, den 26 december 2024. Det talade ordet gäller.
Publicerad · Tal från Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet
-
Kulturministern deltar i firandet av Chanukka i Stockholm
I dag den 26 december deltar kulturminister Parisa Liljestrand i firandet av ljusfesten Chanukka och håller ett tal på Norrmalmstorg i Stockholm.
Publicerad · Pressmeddelande från Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet
-
Bättre förutsättningar för utrikes födda kvinnor att delta i samhällslivet och på arbetsmarknaden
Jämställdhetsmyndigheten fortsätter att fördela statsbidrag till kvinnors och flickors organisering som kan bidra till deltagande i den demokratiska processen, med särskilt fokus på utanförskapsområden. Regeringen satsar också på att nå utrikes födda kvinnor via den öppna förskolan i ett samarbete med Sveriges kommuner och regioner.
Publicerad · Pressmeddelande från Mats Persson, Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Regeringen har utsett nya styrelseledamöter i Institutet för mänskliga rättigheter
Regeringen har förordnat två nya ledamöter i myndighetens styrelse.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Lättläst: En ny plan för att stoppa rasism i Sverige
Den 13 december 2024 berättade politikerna som styr i Sverige om en ny plan mot rasism. Planen ska hjälpa till att stoppa rasism och hatbrott i Sverige. Alla ska känna sig trygga och behandlas lika.
Publicerad · Artikel från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Forum för levande historia ska ta fram ett kunskapshöjande material om den nationella minoriteten romer och antiziganism
Forum för levande historia tilldelas en miljon kronor under 2025 för att ta fram ett kunskapshöjande material om den nationella minoriteten romer och antiziganism. Materialet ska rikta sig till skolväsendet och behandla romers historia, kultur, språk och situation i Sverige samt antiziganism idag och genom historien.
Publicerad · Pressmeddelande från Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet
-
Möjlighet att söka bidrag för återlämnandeprocesser
Regeringen har beslutat att, i regleringsbrevet för 2025, ge Riksantikvarieämbetet i uppdrag att genomföra en informationsinsats om möjligheten för organisationer som företräder de nationella minoriteterna, inklusive urfolket samerna, att söka bidrag för återlämnandeprocesser.
Publicerad · Pressmeddelande från Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet
-
Uppdrag till Forum för levande historia att genomföra en studie av attityder kring intolerans i den svenska befolkningen
Regeringen ger Forum för levande historia i uppdrag att genomföra en studie av attityder kring intolerans i den svenska befolkningen.
Publicerad · Regeringsuppdrag från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Uppdrag till Forum för levande historia att samordna och följa upp regeringens handlingsplan mot rasism och hatbrott
Regeringen ger Forum för levande historia i uppdrag att samordna och följa upp arbetet inom regeringens handlingsplan mot rasism och hatbrott.
Publicerad · Regeringsuppdrag från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Uppdrag till Arbetsmiljöverket att genomföra kunskapshöjande insatser för att främja arbetet med att förebygga och motverka rasism i arbetsmiljön
Regeringen ger Arbetsmiljöverket i uppdrag att genomföra kunskapshöjande insatser för att främja arbetet med att förebygga och motverka rasism i arbetsmiljön. Insatserna ska bidra till att öka kunskapen hos arbetsgivare och andra relevanta aktörer om kraven i arbetsmiljölagen (1977:1160) på att förebygga kränkande särbehandling, med särskilt fokus på kränkningar med rasistiska förtecken.
Publicerad · Regeringsuppdrag från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Uppdrag till Socialstyrelsen att genomföra kunskapshöjande insatser för att motverka rasism inom hälso-och sjukvården, tandvården och socialtjänsten
Socialstyrelsen får i uppdrag att genomföra kunskapshöjande insatser för att motverka rasism inom hälso-och sjukvården, tandvården och socialtjänsten.
Publicerad · Regeringsuppdrag från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Uppdrag till Diskrimineringsombudsmannen att genomföra insatser för att stärka arbetsgivares arbete mot diskriminering i arbetslivet
Regeringen ger Diskrimineringsombudsmannen i uppdrag att vidta särskilda insatser för att stärka arbetsgivares förebyggande och främjande arbete för att inom verksamheten motverka diskriminering och på annat sätt verka för lika rättigheter och möjligheter oavsett etnisk tillhörighet och religion.
Publicerad · Regeringsuppdrag från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Uppdrag att genomföra kunskapshöjande insatser för att förebygga och motverka antimuslimsk rasism
Regeringen ger Myndigheten för stöd till trossamfund i uppdrag att i samverkan med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor genomföra kunskapshöjande insatser för att förebygga och motverka antimuslimsk rasism.
Publicerad · Regeringsuppdrag från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Uppdrag att utveckla och sprida kunskap om afrosvenska elevers utsatthet för rasism och diskriminering i skolan
Regeringen ger Diskrimineringsombudsmannen (DO) i uppdrag att utveckla och sprida kunskap om afrosvenska elevers utsatthet för rasism och diskriminering i grundskolan och gymnasiet. I arbetet ingår att sammanställa och analysera anmälningar som inkommit till myndigheten och genomföra dialoger med organisationer inom det civila samhället. Framtagen kunskap ska riktas till både berörda rättighetsbärare och för området relevanta skyldighetsbärare såsom personal inom skolan eller huvudmän.
Publicerad · Regeringsuppdrag från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Arbetet mot rasism mot samer
Den 12 december 2024 beslutade regeringen om en handlingsplan mot rasism och hatbrott. Genom denna kraftsamling tar regeringen viktiga steg framåt i arbetet för ett Sverige fritt från rasism och hatbrott. Arbetet på området ska bli träffsäkert, utvärderingsbart och långsiktigt. Ett särskilt fokus läggs på områdena skola, rättsväsende, välfärd samt arbetsliv. Här kan du läsa mer om arbetet mot rasism mot samer.