Innehåll från Romina Pourmokhtari
Totalt 315 träffar.
-
"Resten av världen borde följa vår väg"
Debattartikel av statsminister Ulf Kristersson och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, Expressen, 20 november 2024.
-
Nationellt anförande av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari vid COP29
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari höll Sveriges nationella anförande vid FN:s klimattoppmöte COP29 i Baku i Azerbajdzjan den 20 november 2024. Det talade ordet gäller.
Publicerad · Tal från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Klimat- och miljöministern bjuder in till pressbriefing på COP 29 i Baku
I dag onsdagen den 20 november kl. 16.45 lokal tid i Azerbajdzjan (kl. 13.45 svensk tid) bjuder klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie in till en pressbriefing på plats på FN:s klimatkonferens COP 29 i Baku, Azerbajdzjan. Syftet är att ge en statusuppdatering om de pågående klimatförhandlingarna för de journalister som bevakar mötet.
Publicerad · Pressmeddelande från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Klimat- och miljöministern deltar i FN:s klimatmöte COP29
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari deltar från och med idag onsdag i slutförhandlingarna på FN:s klimattoppmöte COP29 i Baku i Azerbajdzjan. Förhandlingarna är planerade att avslutas på fredag den 22 november.
Publicerad · Pressmeddelande från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Sveriges finansieringspaket till COP29
Sverige är och kommer fortsätta vara en av världens mest generösa givare av internationell klimatfinansiering. Det svenska klimatbiståndet ska utökas och effektiviseras. Sverige spelade en betydande roll i att världen 2022 nådde målet om 100 miljarder dollar per år i global klimatfinansiering, i och med ett generöst svenskt bidrag. Det svenska bidraget till internationell klimatfinansiering är en central del av Sveriges klimatpolitik. Den internationella klimatfinansieringen ska bidra till både utsläppsminskning och klimatanpassning.
Publicerad · Artikel från Benjamin Dousa, Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet, Utrikesdepartementet
-
De nordiska länderna är en stark och tydlig röst i internationella miljö- och klimatförhandlingar
Årets andra nordiska miljö- och klimatministermöte ägde rum digitalt den 13 november. Det var det sista ministermötet under det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. Internationella förhandlingar och nordiskt samarbete om avfall och kemikalier diskuterades. På mötet deltog klimat- och miljöministrar från Danmark, Norge, Finland och Sverige.
Publicerad · Artikel från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
8 miljarder till FN:s gröna klimatfond
Sverige annonserar ett bidrag om 8 miljarder kronor till FN:s gröna klimatfond (GCF). Sverige är med detta en av de allra största givarna till fonden. Genom klimatfonden kan låg- och medelinkomstländer få stöd med att genomföra klimatinvesteringar för minskade utsläpp och skydda sina samhällen mot klimatförändringarna genom anpassningsåtgärder.
-
Ett stärkt internationellt klimatarbete för Sverige
I morgon väntas regeringen fatta beslut om ett kommittédirektiv för att stärka och utveckla Sveriges internationella klimatarbete. Fokus i utredningen ska vara att ta fram förslag på åtgärder för stärkta svenska insatser för att bidra till att driva på klimatarbetet i andra länder samt att stödja Regeringskansliet i genomförandet av den svenska internationella klimatpolitiken.
-
Pressträff med Benjamin Dousa och Romina Pourmokhtari
Onsdag den 13 november håller bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa pressträff tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari för att presentera nya internationella klimatsatsningar.
-
200 miljoner till klimatfonden för skador och förluster
För COP29 annonserar Sverige ett bidrag till den nya fond som syftar till att hjälpa särskilt sårbara länder att hantera klimatrelaterade skador och förluster. Fonden ligger under Parisavtalet och Klimatkonventionen.
-
Små sjöar och smala vattendrag ska inte ha strandskydd
Det finns ett stort behov av att reformera strandskyddet för att göra det mer ändamålsenligt och för att öka acceptansen för regelverket. För att komma till rätta med detta arbetar regeringen sedan en tid med att reformera strandskyddet. Som ett första steg är ambitionen att genomföra flera förslag från tidigare utredningar.
Publicerad · Pressmeddelande från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Reformering av avfallsområdet för att öka materialåtervinningen och den cirkulära ekonomin
Det finns stor potential i att öka återanvändningen och materialåtervinningen genom en mer cirkulär ekonomi. Förslag om en reformerad och moderniserad avfallslagstiftning för att förebygga avfall och öka materialåtervinningen kommer nu att remitteras. Förslagen syftar till att öka resurseffektiviteten, skapa långsiktighet och bättre planeringsförutsättningar för företag och kommuner och främja investeringar i innovativa tekniska lösningar. Vidare lämnas förslag för att stärka och effektivisera tillsynen på avfallsområdet för att undvika snedvriden konkurrens och ökad illegal avfallshantering.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Pressträff med Romina Pourmokhtari om Utredningen om ökad materialåtervinning av avfall
Tisdagen den 12 november kl. 10.00 välkomnas media till en pressträff i samband med remitteringen av Utredningen om ökad materialåtervinning av avfall. För att gynna omställningen till en cirkulär ekonomi kommer ansvarsfördelningen – och därmed kostnaderna – inom vissa avfallsströmmar att förändras, enligt förslagen som regeringen remitterar. Medverkar gör klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och departementsråd Charlotta Fred. Syftet är att informera om bakgrunden till utredningen och utredningens förslag som nu ska remitteras.
Publicerad · Pressmeddelande från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
"Så stärker vi Sveriges energiförsörjning"
Debattartikel av energi- och näringsminister Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, Dagens Industri, den 4 november 2024.
Publicerad · Debattartikel från Ebba Busch, Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
"Regeringen och SD: Hög tid att rädda almen"
Debattartikel av Peter Kullgren, landsbygdsminister, Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister och Staffan Eklöf, riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet (SD), Uppsala Nya Tidning, 8 november 2024.
-
COP16 om biologisk mångfald gjorde viktiga framsteg trots tidsbrist
FN:s möte om biologisk mångfald, COP16, avslutades på övertid den 2 november. Mötet fattade bland annat två historiska beslut; att etablera en permanent arbetsgrupp för urfolk och lokala samhällen, samt att skapa en multilateral mekanism för digital sekvensinformation om genetiska resurser (DSI), vilket också omfattar en fond som ska fördela medel till värdefulla naturprojekt. Den viktiga frågan om uppföljning, översyn och rapportering kunde dock inte avgöras.
Publicerad · Artikel från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Finansieringsmål för klimatåtgärder i fokus inför COP29
FN:s klimatmöte COP29 äger rum i 11–22 november i Baku i Azerbajdzjan. De centrala frågorna som ska förhandlas är det nya globala målet för finansiering av klimatåtgärder och handeln med utsläppsrätter. Därtill vill regeringen också se att tempot i arbetet med nya nationella klimatplaner ökar.
Publicerad · Artikel från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari bjuder in till en pressbriefing inför COP 29 i Baku tillsammans med Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie
Onsdagen den 6 november kl. 10.30 välkomnas media till en pressbriefing inför FN:s internationella klimatmöte COP 29 i Baku, Azerbajdzjan. Medverkar gör klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, som leder den svenska förhandlingsdelegationen, samt Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare Mattias Frumerie. Syftet är att informera om Sveriges arbete inför och under COP 29 samt vad regeringen har för förhoppningar på resultatet av förhandlingarna, för de journalister som planerar att bevaka mötet.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Två nya uppdrag ska stärka intermittent kraftproduktions bidrag till ett robust elsystem
Regeringen avser att ge Svenska kraftnät, Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen två gemensamma uppdrag. Uppdragen syftar till att skapa bättre förutsättningar för att intermittent kraftproduktion, till exempel sol- och vindkraft, ska kunna bidra till ett robust elsystem.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Ebba Busch, Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Grönt ljus för vindkraftsparken Poseidon i Västerhavet
Regeringen har beslutat att ge tillstånd till den havsbaserade vindkraftsparken Poseidon i södra Skagerrak utanför Stenungsund på västkusten. Poseidon kommer att kunna leverera upp till 5,5 TWh per år inom elprisområde 3.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet