Innehåll om utrikes- och säkerhetspolitik
Totalt 3636 träffar.
-
Fördjupat partnerskap inom handel, digital och grön omställning under Nigerias vicepresidents besök i Sverige
Den 17–18 oktober besökte Nigerias vicepresident Kashim Shettima Sverige för att fördjupa samarbetet inom handel och investeringar, regional säkerhet och globala frågor. Utrikesminister Maria Malmer Stenergard stod värd för besöket, som är ett viktigt steg för att stärka banden mellan länderna, inte minst genom att utforska nya möjligheter för affärs- och innovationssamarbeten.
Publicerad · Artikel från Benjamin Dousa, Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Försvarsminister Pål Jonson besöker Qatar
Den 28–29 oktober besöker försvarsminister Pål Jonson Qatar för bland annat ett bilateralt möte med Qatars försvarsminister H.E Dr. Khalid bin Mohammad Al Attiyah i Doha. Besöket sker som uppföljning på H.H. Emiren av Qatar Shejk Tamim bin Hamad al-Thanis besök i Stockholm i september.
Publicerad · Pressmeddelande från Pål Jonson, Försvarsdepartementet
-
Protokoll om status för internationella militära högkvarter som inrättats i enlighet med nordatlantiska fördraget Paris 28 augusti 1952, SÖ 2024:6
Regeringen beslutade den 13 juni 2024 att ansluta sig till protokollet. Anslutningsinstrumentet deponerades den 3 juli 2024 hos Amerikas förenta staters regering i Washington. Protokollet trädde i kraft den 10 april 1952 och för Sverige den 2 augusti 2024.
Publicerad · Rättsliga dokument, Sveriges internationella överenskommelser från Regeringen, Utrikesdepartementet
-
Avtal mellan parterna i nordatlantiska fördraget om status för deras styrkor. London den 19 juni 1951, SÖ 2024:5
Regeringen beslutade den 13 juni 2024 att ansluta sig till avtalet och lämna en förklaring, med hänvisning till artikel VIII punkten 2.f i avtalet, om att Sverige vid skada på sådan egendom som avses i artikeln avstår från sina anspråk i de fall ersättningsbeloppet understiger 10 000 kronor. Anslutningsinstrumentet deponerades den 3 juli 2024 hos Amerikas förenta staters regering i Washington. Avtalet trädde i kraft den 23 augusti 1953 och för Sverige den 2 augusti 2024.
Publicerad · Rättsliga dokument, Sveriges internationella överenskommelser från Regeringen, Utrikesdepartementet
-
Natos avtal om överföring av teknisk information för försvarsändamål. Bryssel den 19 oktober 1970, SÖ 2024:4
Regeringen beslutade den 13 juni 2024 att godkänna avtalet. Godkännandeinstrumentet deponerades den 3 juli 2024 hos Amerikas förenta staters regering i Washington. Avtalet trädde i kraft den 7 februari 1971 och för Sverige den 2 augusti 2024.
Publicerad · Uppdaterad · Rättsliga dokument, Sveriges internationella överenskommelser från Regeringen, Utrikesdepartementet
-
Utrikesminister Maria Malmer Stenergards anförande på FN-dagen
Under FN-förbundets seminarium på FN-dagen den 24 oktober höll utrikesminister Maria Malmer Stenergard ett anförande. Seminariet hölls på konserthuset i Stockholm. Det talade ordet gäller.
Publicerad · Tal från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Tio utländska medborgare tilldelas Nordstjärneorden
H.M. Konungen har i dag på förord av Regeringskansliet beslutat att förläna kungliga svenska riddarordnar till tio utländska medborgare.
Publicerad · Pressmeddelande från Statsrådsberedningen, Utrikesdepartementet
-
Avtal om ömsesidigt sekretesskydd för patentsökta försvarsrelaterade uppfinningar, SÖ 2024:3
Paris den 21 september 1960
Regeringen beslutade den 13 juni 2024 att godkänna avtalet. Godkännandeinstrumentet deponerades den 3 juli 2024 hos Amerikas förenta staters regering i Washington. Avtalet trädde i kraft den 12 januari 1961 och för Sverige den 2 augusti 2024. Den på franska avfattade texten finns tillgänglig på Utrikesdepartementets enhet för folkrätt och mänskliga rättigheter.
Publicerad · Uppdaterad · Rättsliga dokument, Sveriges internationella överenskommelser från Regeringen, Utrikesdepartementet
-
Nytt nordisk-baltiskt stödpaket till Ukraina
De nordisk-baltiska länderna presenterar ett nytt gemensamt stödpaket till Ukraina. Stödet presenteras för att möta Ukrainas akuta behov av att reparera skadade energisystem och att ersätta förstörd energiproduktion med ny inför vintern. Stödet ska stärka upp Ukrainas energiförsörjning, i ljuset av Rysslands intensifierade attacker. Sveriges bidrag uppgår till 320 miljoner kronor till energisektorn.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Strategi för fred, säkerhet och stabilisering 2024-2028
Strategin för fred, säkerhet och stabilisering är en del av styrningen av Sveriges samlade bistånds-, utrikes- och säkerhetspolitik. Strategin ska bidra till konflikthantering och konfliktförebyggande i syfte att stärka förutsättningarna för utveckling och minska humanitära behov.
Publicerad · Strategier för internationellt bistånd från Utrikesdepartementet
-
Remiss SOU 2024:46 Ny lag om internationella sanktioner, Genomförande av EU:s sanktionsdirektiv, UD2024/09099
Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på remissen Ny lag om internationella sanktioner, Genomförande av EU:s sanktionsdirektiv (SOU 2024:46). Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Utrikesdepartementet
-
Nordiska och baltiska utrikesministrar besöker Moldavien
Den 15 oktober reser de nordiska och baltiska utrikesministrarna till Moldavien. Besöket sker inför presidentvalet och folkomröstningen om Moldaviens framtida förbindelser med EU, som båda hålls den 20 oktober. De nordiska och baltiska ministrarna visar sitt stöd för Moldaviens reformer och landets motståndskraft mot allt intensivare hybridangrepp och kommer att berätta om sina erfarenheter av EU-medlemskap och nära förbindelser med EU.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Sveriges särskilda sändebud för Ukrainas uppbyggnad deltog vid internationella givarplattformens möte
Ukrainas ekonomiska situation, reformarbetet för landets EU-närmande och den omfattande ryska förstörelsen av energiinfrastrukturen stod på agendan när den internationella givarplattformen för Ukraina samlades i Rom den 9 oktober för ett styrkommittémöte. Ulrik Tideström, Sveriges särskilda sändebud för Ukrainas uppbyggnad, deltog på mötet.
Publicerad · Artikel från Utrikesdepartementet
-
Maria Malmer Stenergard deltar i EU:s utrikesministermöte
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard deltar i EU:s utrikesministermöte (FAC) i Luxemburg den 14 oktober. På dagordningen står Rysslands aggression mot Ukraina, situationen i Mellanöstern, samt diskussioner om Georgien, Moldavien, Afrikas Horn, Venezuela, och Armenien/Azerbajdzjan.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Statsbesök till Singapore
DD. MM. Konungen och Drottningen avlägger statsbesök i Singapore 19–21 november 2024 på inbjudan av president Tharman Shanmugaratnam.
Publicerad · Pressmeddelande från Utrikesdepartementet
-
Regeringens undertecknande av brev gällande stöd för FN:s generalsekreterares mandat
Regeringen skrev i går, den 10 oktober, under ett brev tillsammans med våra nordiska grannländer och ett stort antal andra länder. Brevet markerar vårt principiella stöd för FN:s generalsekreterare att kunna verka i samtliga FN:s medlemsstater. Det sker i ljuset av att Israels utrikesminister förklarat generalsekreteraren persona non grata.
Publicerad · Artikel från Utrikesdepartementet
-
EU inför ny sanktionsregim mot rysk hybridverksamhet
EU har i dag fattat beslut om att införa en ny sanktionsregim med anledning av Rysslands destabiliserande verksamhet. Sanktionerna syftar till att bemöta rysk hybridverksamhet som riktar sig mot EU, dess medlemsstater och internationella partners.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Svenskt bidrag till Natos avskräckning och försvar under 2025
Regeringen har i dag överlämnat en proposition till riksdagen med förslag på hur Sverige under 2025 ska bidra till Natos samlade avskräckning och försvar i det nordatlantiska området.
-
Svenskt bidrag till Natos avskräckning och försvar under 2025, Prop.2024/25:22
I propositionen föreslås att riksdagen medger att regeringen ställer en svensk väpnad styrka bestående av markförband, specialförband och amfibieförband om högst 1 200 personer, högst sex örlogsfartyg med tillhörande personal och högst 24 stridsflygplan med tillhörande personal till förfogande till och med den 31 december 2025 för att bidra till Natos samlade avskräckning och försvar av det nordatlantiska området.
Publicerad · Proposition, Rättsliga dokument från Regeringen, Utrikesdepartementet